MSI GE72 7RE Apache Pro İncelemesi

MSI'ın oyun severlere GTX 1050 Ti seçeneğiyle sunduğu Apache Pro testte!

CHIP Online Notu 87
  • Full HD oyun yeteneği
  • SSD + HDD
  • Hoparlör performansı
  • Işıklandırmalı klavye
  • Soğutma sistemi
  • Geniş yazılım desteği
  • Kutu içeriğinde mouse da bulunuyor
  • Pil ömrü

Her ne kadar oyuncuların büyük kısmı masaüstü platformu tercih etse de, yine dizüstü bilgisayar kategorisinde de güçlü laptop'ları kullanan büyük bir kesim var. Özellikle NVIDIA'nın 10 serisi ekran kartı ailesini dizüstü platforma getirmesi, bu kitlenin masaüstü bilgisayar performansına yakın oyun deneyimi elde etmesi açısından önemliydi. 10 serisi altında gelen 1050 ve 1050Ti, dizüstü platformda giriş seviyesini temsil ederken, GTX 1060 ve GTX 1070'ler orta seviye, GTX 1080 de tabii ki üst seviye olarak anılıyor. Bugün inceleyeceğimiz MSI'ın yeni Apache Pro'su da, 1050Ti ekran kartıyla giriş seviyesinde güçlü bir dizüstü bilgisayar arayanların ilgisini çekecek bir seçenek oluyor.

MSI'ın selef model Apache Pro'sunu da geçtiğimiz sene incelemiştik hatırlarsanız. GE72 6QF model olarak karşımıza çıkan o model, dönemin güçlü dizüstü bilgisayarları arasındaydı. Elimizdeki Apache Pro ise, GE72 7RE model adıyla anılıyor. Spesifikasyon bakımından karşılığı içinse onu GE72 7RE-235XTR olarak raflarda bulmak mümkün. Teknik altyapı bakımından yenilenen Apache Pro, tasarımıyla ise selef modelle birebir aynı. Peki, detaylarında neler sunuyor? Şimdi daha yakından bakalım.

Tasarım

Tasarım

MSI GE72 7RE Apache Pro, tasarımı itibariyle daha önce incelediğimiz modelle aynı. Metalik kaplamalı aynı kasayı kullanan laptop, selef modele göre ise yaklaşık 200 gram daha hafif. 2.7 kilogram ağırlığında olan laptop, 29 mm kalınlığıyla kaslı yapısına karşılık gayet ince görünüyor.

Mat siyah renkli bir gövdeye sahip olan Apache Pro, sırtında kabartmalı çizgileriyle agresif bir görünüm kazanırken, ortada da MSI'ın logosunu bulunduruyor. Laptop'ın ekranı ise 17.3 inç boyutunda. Onun hemen önünde ise ışıklandırmalı yapısıyla dikkat çeken Steelseries klavye bulunuyor.

Laptop'ın çevresine baktığımızda ise arka yüzde geniş havalandırma mazgallarını görüyoruz. Sağ kenarda bir optik sürücü, USB 2.0 ve kart okuyucu bulunduran laptop, sol tarafta ise Ethernet portunu, 2 USB 3.0 noktasını, 1 USB 3.1 Type-C bağlantısı, HDMI ve mini Display Port ve kulaklık girişlerini görüyoruz. Bunlar laptop'ın görünen kısmı. Şimdi biraz daha detaylı inceleyelim.

Ekran

Ekran

MSI GE72 7RE Apache Pro'nun ekranı 17.3 inç boyutunda. IPS panelden oluşan ekran, Full HD çözünürlüğe sahip. Ancak Apache Pro ailesinde 4K ekran seçeneği de yer alıyor. Dileyen kullanıcılar onu da tercih edebilirler.

Ekranın en büyük özelliklerinden biri, panelin mat malzemeye sahip olması. Böylece ekran yansımalarının önüne geçiliyor. Öte yandan ekranın parlaklık oranı da maksimum seviyede 250 kandela civarı. Ortalama olarak ise 232 kandela diyebiliriz. Kısacası ekranın parlaklık oranı iyi seviyede.

True Color teknolojisini kullanan ekran, sRGB renk gamutunun yüzde 100'ünü bizlere sunabiliyor. Bunun için True Color yazılımı ile farklı senaryolarda ekranın kullanım şeklini değiştirebiliyorsunuz. Böylece yalnızca oyunlarda değil, internette dolaşırken, video izlerken, ofis ve tasarım programlarını çalışırken de görüntüyü optimize edebiliyorsunuz. Yine ekranın anti-blue özelliği bulunduğunu, böylece ekran karşısında uzun okumalar yaparken göz yorgunluğunun minimize edildiğini de söyleyelim.

Önemli noktalar

Önemli noktalar

MSI GE72 7RE Apache Pro, farklı noktalarda pek çok özellik sunuyor oyunculara. Bunlardan belki de en çabuk dikkat çekeni SteelSeries klavyede karşılıyor bizleri. SteelSeries Engine 3 yazılımla birlikte hareket kazanan klavye, tüm tuşların ışıklandırmasını değiştirebilmenizi sağlıyor. Böylece ister WASD tuşlarını farklı renge boyayabiliyor veya bölüm bölüm renklendirebiliyorsunuz. Klavyenin tek özelliği bu da bu da değil elbette. MSI'ın SteelSeries ile çalışmasında en önemli özellik kuşkusuz tuşların geri bildirim hızı ve mekanik seviyeye yakın performans üretmesi. 1.9 mm yüksekliğinde olan tuş takımı, görselliğiyle olduğu kadar kullanımıyla da beğenilecektir kanaatindeyiz. Yalnızca klavyede bir noktanın eksikliğini çekiyoruz. O da sol tarafta yer almayan Windows tuşu. Bu tuş, daha önce incelediğimiz selef modelde de yer almıyordu; MSI bu modelde de yer vermemiş.

MSI'ın yine bir başka işbirliği daha bu model için sürüyor. Dynaudio hoparlörleri kullanan laptop, Nahimic Sanal Çevresel Ses desteğini de getiriyor. Böylece derin bas sesleri hoparlörlerden duyabiliyor, 7.1 kanal ses performansını kulaklıkta olduğu gibi laptop üzerinden de yakalayabiliyorsunuz. Nahimic 2 ses teknolojisini kullanan MSI, ses performansını kontrol edebilmeniz için yine laptop'ta bunun da bir yazılımını sunuyor. Bu sayede dilediğiniz gibi sese müdahalede bulunabiliyorsunuz. Bu arada laptop'ta 4 adet 2 watt'lık hoparlörün, altta bir de 3 watt woofer'ın bulunduğunu söyleyelim.

Apache Pro'nun bir diğer dikkat çeken noktası ise, Killer Ethernet portu. 802.1ac Wi-Fi desteği ve Bluetooth 4.2 gibi kablosuz yetenekleri olsa da oyuncuların tercihi olan Ethernet portunu da Killer E2500 yonga setiyle güçlendiren MSI, böylece selef modele kıyasla daha güçlü bir ağ altyapısı sunuyor. Selef modelde Killer E2400 yongası bulunuyordu. Yeni jenerasyonda selef modele göre daha düşük gecikme süreleri sunan laptop, Killer Networking Manager üzerinden de pek çok ayarı elinizin altına getiriyor.

Yine burada şunu da atlamamak gerek: MSI, yayın yapan oyun severlere özgü bir yazılım da sunmuş. XSplit GameCaster 2.9 sürümüyle, 3 adımda Twitch, YouTube ve UStream üzerinden yayın başlatmak mümkün. Elbette yine NVIDIA'nın uygulamasını da kullanabilirsiniz.

Teknik kadro

Teknik kadro

Evet, şimdi gelelim GE72 7RE Apache Pro'nun teknik kadrosuna. Hemen ardından da laptop'ın performans notlarını paylaşacağız.

İlk olarak kuşkusuz işlemciden bahsederek başlayacağız. Selef modeli 6'ıncı nesil işlemcilerle incelediğimiz Apache Pro, yeni jenerasyonda Kaby Lake platformuna revize ediliyor. Bu bağlamda da karşımıza daha bu yılın başında üretilen, adeta taze taze i7-7700HQ işlemciyle elimize ulaşan Apache Pro, 14nm üretim sürecinden geçen işlemcisiyle bize 2.8 GHz temel frekans sunuyor. 3.8 GHz'e değin erişebilen işlemci, bu sayede hız aşırtma yeteneklerini konuşturmak isteyen kullanıcılara da kapı açıyor. Bu arada bunun için BIOS vs. kurcalamanız gerekmiyor. MSI'ın Dragon Center yazılımının içinde yer alan System Tuner bölümünden Turbo modu kolayca aktifleştirebiliyorsunuz.

Elimizdeki Apache Pro, RAM kapasitesi bakımından da bir hayli zengin. Selef model 16 GB kapasitesinde RAM'le elimize geçmişken, bu laptop'ta tam 32 GB kapasitesinde RAM bulunuyor. Laptop'ta 2400 MHz frekansında çalışan 2 slotlu DDR4 RAM yer alıyor.

Depolamaya geldiğimizde hem SSD hem HDD'yi bir arada bulundurduğunu gördüğümüz Apache Pro, 128 GB kapasitesinde M.2 SSD sahibi. Ayrıca 1 TB kapasitesinde 2.5 inç HDD de laptop'da yer alıyor. Böylece hem performans hem geniş kapasiteyi bu modelde bulabiliyor oyuncular.

Grafik tarafında ise, incelemenin başında da bahsettiğimiz gibi GTX 1050Ti'ı bizlere sunan laptop, 4 GB kapasitesinde bu ekran kartıyla masaüstü bilgisayar seviyesinde performans akışı sağlayabiliyor. Bu grafik kartıyla günümüz oyunlarında Full HD çözünürlükte akıcı oyun performansı üretebilen laptop, öte yandan son dönemin yükselen yıldızı olan sanal gerçeklik gözlükleriyle de kullanılabilir.

Performans

Performans

Şimdi elimizde Apache Pro'nun performans notlarını sizlere aktaralım. i7-7700HQ işlemciyle i7-6700'e kıyasla yüzde 8 oranında performans artışı gösteren işlemci ve GTX 1050Ti'ın gücüyle gerek gerçek zamanlı oyun ve uygulamalarda, gerek sentetik testlerde başarılı bir grafik çizdiğini gördüğümüz Apache Pro, ısı, ses ve pil performansıyla da değerlendirdiğimiz bir dizüstü bilgisayar olduğu doğal olarak.

İlk etapta Cinebench R15 tek çekirdek 64Bit testiyle başladığımız senaryoda bize 159 puan veren Apache Pro, CPU Multi 64Bit performansıyla da 759 puan topladı. Apache Pro, bu sonuçlarla HP Omen 17 ve Asus GL702 dizüstü bilgisayarı geride bırakıyor.

PCMark 7'ye geldiğimizde burada da 5918 puan toplayarak aynı senaryoyu tekrarlayan Apache Pro, okuma ve yazma testleri için CrystalDiskMark'ta da M.2 SSD'nin avantajını kullanıyor. Sıralı okuma ve yazma testinde 527 MB/s ve 495 MB/s gibi sonuçlar alan laptop, 1 TB'lık diskinde de 141 MB/s okuma, 133 MB/s de yazma sonucu üretiyor.

Oyun performansına geçmeden önce 3DMark ve Unigine Heaven 4.0 testleri de uyguladığımız Apache Pro, Fire Strike'da 8094 puan topluyor. Sky Diver'da ise bu sonuç 27251 olarak karşımıza çıkıyor. Unigine Heaven 4.0'da da 49 FPS aldığını görüyoruz.

Apache Pro'yu 3 farklı oyunda koşturduk. Bunlar arasında Battlefield 1, Doom ve Deus Ex Mankind Divided vardı. 3 oyunda da yüksek grafik ayarlarında ve Full HD senaryoda aldığımız sonuçlar gayet tatmin ediciydi.

Battlefield 1'de 55 FPS'yi rahat alan laptop, eğer detayları Ultra'ya çekerseniz ortalama 50 FPS yakalayabiliyor.

Doom'da da hem yüksek, hem ultra ayarlarda 70 ila 62 FPS sonuç alan Apache Pro, Deus Ex Mankind Divided'da da Full HD yüksek grafik ayarlarında 40 FPS dolaylarında sonuç alıyor. Ancak bu oyunda detayları ultra seviyeye getirdiğinizde 20 FPS'ye kadar geriliyorsunuz.

Isı, ses ve batarya

Isı, ses ve batarya

Apache Pro'nun elimizdeki modeli geniş bir soğutma sistemine sahip. Cooler Boost 4 tasarımını kullanan laptop, çift tarafta yer verdiği fanları ve geniş ısı borularıyla iyi iş çıkartıyor. Maksimum yük altında 45 derecede ısı civarında duran laptop, boşta olduğunda da 29 derece civarında seyrediyor.

Peki, laptop tam yük altında çok ses çıkartıyor mu? Yüksek performans sunan laptop'lar kadar ses çıkarttığını söylemek yanlış olmayacaktır. Zira maksimum yük altında 48 desibel gösteren laptop, bununla HP Omen 17'den birkaç değer de olsa daha sessiz bir izlenim bırakıyor. Apache Pro, boştayken ise 31 – 35 desibel arasında seyrediyor.

Son olarak Apache Pro'nun pil performansından da bahsedelim. Dizüstüne uyguladığımız pil testinde web dolaşımını ve her zaman olduğu gibi video senaryolarını ele aldık. Wi-Fi üzerinden yaptığımız web dolaşımında 3 saat içinde pilini tüketen Apache Pro, HD video oynatımında da yine benzer olarak 3 saat 26 dakika sonuç üretti.

Özetle

Toparlayacak olursak MSI GE72 7RE Apache Pro, her yönüyle başarılı bir dizüstü bilgisayar. Grafik tarafında GTX 1050Ti ile sivrilen laptop, bununla bize üst ligde giriş seviyesi performans sağlıyor. Eğer 1060, 1070 ve 1080 seçenekleri bütçenizi zorluyorsa, 1050Ti sizi kendinden memnun bırakacaktır. Peki, MSI GE72 7RE Apache Pro'nun fiyatı ne kadar? Şu an piyasada 7790 TL civarı bir fiyatla bu modeli bulabiliyorsunuz.

Kimler Almalı

Üst seviye grafik detaylarında ve Full HD çözünürlükte son dönemin popüler oyunları da da dahil olmak üzere iyi performans almak isteyen oyun severler MSI GE72 7RE Apache Pro'yu tercih edebilirler.

Alternatifleri

Eğer bütçeniz biraz daha kısıtlıysa, o halde NVIDIA GeForce GTX 1050 içeren alternatif modellere de yönelebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli MSI GE72 7RE Apache Pro
Ürün Markası MSI
CHIP Online Notu
87
USB 3.1 Type-C 1 adet
mini DP Var
Wi-Fi 802.11ac
Bluetooth 4.2
Genel
İşletim SistemiFree Dos
İşlemciIntel Core i7-7700HQ
İşlemci Hızı2.8 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran17.3 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce GTX 1050Ti
Grafik Kapasitesi4 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)32 GB
SSD128 GB
HDD1000 GB
Optik SürücüVar
Bağlantılar
USB 3.02
USB 2.01
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar419 x 287 x 29 mm
Ağırlık2.7 kg
Okuyucu Yorumları