Galaxy Note Pro 12.2 detaylı testte!

Samsung'un dev boyutlu profesyonel tableti Galaxy Note Pro 12.2'yi her yönüyle test ettik!

CHIP Online Notu 83
  • Geniş çalışma alanı
  • Parlak ekran
  • İyi pil ömrü
  • Samsung arayüzü
  • Başarılı kamera
  • Sınıfında lider performans
  • Pahalı
  • Ağır

Samsung'un maksi tablet kategorisinde yer verdiği dev tableti Galaxy Note Pro 12.2, hatırlayacak olursanız CES 2014 fuarında tanıtılmıştı. Tanıtımının ardından bugünlerde ülkemizde de satışa sunulan Galaxy Note Pro 12.2, satışa sunulmasıyla birlikte test merkezimize de konuk oldu.

12.2 inç boyutunda ekranıyla 2560x1600 piksel çözünürlük sunan Galaxy Note Pro 12.2, S Pen kalemle birlikte geliyor. İşletim sistemi olarak son Android sürümü 4.4 KitKat'i kullanması büyük avantaj. İncelediğimiz modelin SM-P900 olduğunu da hemen belirtelim. Bu modelle yalnızca Wi-Fi desteği sunan Galaxy Note Pro 12.2'nin ayrıca 3G ve LTE destekli modelleri de bulunuyor. Bu modellerden LTE'li olanda işlemci olarak Qualcomm Snapdragon 800 kullanılırken, ülkemizde satışa sunulan Galaxy Note Pro 12.2'de 8 çekirdekli Exynos işlemci bulunuyor.

Dev ekranı nedeniyle daha çok profesyonel kullanıma hitap eden Galaxy Note Pro 12.2, ayrıca satın alınabilecek kılıf, klavye ve fare setiyle birlikte bir dizüstü bilgisayar veya kompakt bir masaüstü PC alternatifi olarak da tercih edilebilir elbette. Ancak bunda ne kadar etkili olduğunu hep birlikte incelememiz süresince göreceğiz. Şimdi sözü daha fazla uzatmadan Galaxy Note Pro 12.2'ye yakından bakalım. Söze önce dev tabletin tasarımından başlayalım.

Deri kaplamalı şık tasarım

Siyah ve beyaz renk seçenekleriyle satışa sunulan Galaxy Note Pro 12.2, dev bir cüsseye sahip. Elbette bunun nedeni 12.2 inç boyutundaki ekranı. Böylece geniş bir çalışma alanı sunan tablet, oldukça şık görünüyor. 7.95 mm'lik kalınlığıyla oldukça ince olduğunu söyleyebiliriz. Ancak 750 gramlık ağırlığıyla uzun süre elde taşımanız zor.

Samsung, tabletin arka yüzünde yine deri malzemeyi kullanmış. Bu da elde tutuş hissi kadar görünüşe de olumlu anlamda katkıda bulunuyor. Tabletin çevresini saran çerçeve metalik. Bağlantılar da bu metalik çerçeveye konumlanmış.

Tabletin sol yüzünde kulaklık, sağ tarafında ise şık bir kapak altında microSD kart bağlantısını görüyoruz. Hemen yanında microUSB bağlantısı bulunuyor. Bu nokta Android'li cihazlardan farklı görünüyor, zira tablette microUSB 3.0 portu kullanılmış. Tablette hoparlörler de daha iyi bir ses performansı için her iki tarafa konumlanmış. Ayrıca üst kenarda güç ve ses butonlarını görüyoruz. Tabletin ön ve arka yüzünde kameralar da unutulmamış elbette.

Önemli özellikler

Yeniden Galaxy Note Pro 12.2'nin ekranına dönelim. 12.2 inç boyutundaki ekranda panel olarak Super Clear LCD kullanılmış. 2560x1600 piksel çözünürlüğünde olan ekran iyi görünüyor. Renkler fazlasıyla canlı ve parlak. 10.1 inç tabletlere göre 1.5 kat daha fazla görüntüleme alanı sunan tablet, böylece geniş çalışma alanı sahibi. Bu da tabletin en büyük artısı.

Elbette Note Pro 12.2'nin tek numarası yalnızca ekranının büyük olması değil. Bu ekranın nasıl kullanıldığı da önemli ve bir profesyonel tablet olarak Note Pro 12.2 bunu çok iyi bir şekilde sağlıyor. Android 4.4 KitKat işletim sistemiyle gelen Note Pro 12.2, elbette yine Samsung'un kendi arayüzünü kullanıyor. Arayüz bir hayli gelişmiş. Android KitKat'in üzerine yerleştirdiği Flipboard stili Magazine UX arayüzü, widget ve uygulamaları Flipboard stilinde gösteriyor.

Profesyonel bir kullanım amaçlandığından dolayı arabirimde üç önemli ekran sunuluyor. Bunlardan ilkinde dikkat çekenler Haberler, E-posta ve Google ajandası. Diğer ekranda profesyoneller için tablette yüklü olarak sunulan e-Meeting, WebEx, Remote PC ve Hancom Office uygulamaları geniş bir şekilde yer tutuyor. Sonraki ekran ise Samsung uygulamalarına ayrılmış durumda. Samsung Hubs, Samsung Apps ve sık kullanılan uygulamalar burada dikkat çeken elementler. Ekranın köşesindeki küçük daireye tıklayarak Android uygulama ekranına erişebiliyorsunuz. Burada da iki sekme halinde uygulamalar ve widget'lar birbirinden ayrılmış.

Çoklu pencere ve S-Pen

Diğer yandan Note Pro 12.2'nin diğer bir özelliği ise Çoklu Pencere özelliği. Parmağınızı ekranın sağ tarafından hafifçe kaydırdığınızda ortaya çıkan çekmece içindeki uygulamaları ekrana ayrı pencereler halinde açabiliyor ve böylece aynı anda farklı uygulamalarda çalışabiliyorsunuz. Bunlar profesyonel kullanımda verimliliği arttırıcı etkenler.

Profesyonel kullanımdan bahsetmişken S-Pen'i de atlamamak gerek. Note Pro 12.2, Samsung'un akıllı kalemi S-Pen'i de beraberinde getiriyor. Hemen tabletin sağ kenarında kendine yer bulan S Pen, Note Pro 12.2'yi tamamlayan yegane birim. Temassız Komut, Görev Notu, Karalama Defteri, Ekran Notu, S Finder ve Kalem Penceresi gibi yaratıcılık, hız ve verimlilik odaklı çözümleri sunan S Pen, ayrıca S Note uygulamasıyla olan uyumuyla da Note Pro 12.2'nin en önemli parçası. Kullanımıyla incelediğimiz süre boyunca bir hayli beğendiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz.

Teknik kadro ve performans

Şimdi gelelim Note Pro 12.2'nin üzerinde yer verilen teknik ekipmana. Az önce de söz ettiğimiz gibi incelediğimiz tabletin modeli SM-P900, yani Exynos işlemcili model. Tabletin LTE'li sürümü Qualcomm Snapdragon 800'le gelirken, Wi-Fi ve 3G Wi-Fi modellerinde Samsung'un Exynos işlemcisi tercih edilmiş. 8 çekirdekli Exynos işlemcinin dördü 1.9 GHz hızında çalışırken, diğer dördü ise 1.3 GHz hızında çalışıyor. Tablette göze çarpan bir diğer önemli detaysa 3 GB RAM taşıması. 32 GB gibi geniş bir dahili hafızanın da sahibi olan tablet, ayrıca microSD yoluyla 64 GB daha depolama alanı desteği sunuyor. Tabletin bataryası ise oldukça geniş, tam 9500 mAh.

Note Pro 12.2'nin test sonuçlarından da bahsedelim. AnTuTu Benchmark'tan tam 34734 skorunu alan tablet, 8 çekirdekli işlemci ve 3 GB RAM'in hakkını veriyor. CPU Prime'da 8291 puanla az farkla ikinci sıraya yerleşen tablet, HTML5 testinden de 1828 gibi iyi bir skor elde ediyor. Tabletin grafik biriminde yer alan Mali GPU ailesinin üyesi Mali-T628 MP6 ile iyi bir grafik başarımı sunduğunu da söyleyelim. Her ne kadar Epic Cidatel'de 27.6 FPS alsa da, bu sonucun 2560x1600 piksel çözünürlükte alındığını göz önünde bulundurmak gerek.

Performans notları

Note Pro 12.2'nin performansını özellikle profesyonel kullanımları gözeterek değerlendirmek gerek. Sahip olduğu 8 çekirdekli işlemcisi ve güçlü bellek hacmiyle birlikte profesyonel yönde kullanımlarda rahat bir performans alabiliyorsunuz. Ofis uygulamaları, internet dolaşımı veya video oynatımında büyük ekranın da avantajıyla birlikte rahat hareket etmeniz mümkün. Burada tek beğenmediğimiz nokta Çoklu Pencere ile çalışırken performansın bazı noktalarda düşmesi oldu. Aynı anda birden fazla pencereyi açıp çalışmanız mümkün, fakat pencereler arasında geçiş yaparken ve pencereleri ekranda hareket ettirdiğimiz sırada performans kaybına rastladık. Bu da kullanımı olumsuz etkiliyor. Bu noktada arabirimin gelişimini sürdürmesi gerektiğini söylemek mümkün.

Diğer yandan medya, ses ve oyun performansıyla da gözlemlediğimiz tablet, hoparlörlerin çift taraflı yerleştirilmesi sayesinde iyi bir ses başarısı yakalamasının yanında, ekranın yüksek çözünürlüğü ile iyi video gösterimi de sunabiliyor. Oyun performansı da gayet beğenilecek türden. Dead Trigger 2, Fractal Combat ve Real Racing 3 oynadığımız tablet, konsol potansiyeli taşıyor.

Kamera notları

Galaxy Note Pro 12.2'nin başarılı olduğu diğer bir nokta, üzerinde yer alan ana kamera. 8.0 megapiksel değerinde bir kameraya yer verilen tablette kameradan ziyade kamera yazılımında yer alan geniş seçenekler dikkat çekiyor. Zengin mod seçeneği sunan kamera, çekim hızıyla da başarılı. Çekim tuşuna bastığınız anda görüntüyü yakalayan kamera, 4:3 oranda 3264x2448 piksel, 16:9 formatta da 3264x1836 piksel fotoğraf çekiyor. Video olarak da elbette 30 FPS'de 1080p kayıt ihmal edilmemiş. Zengin mod seçeneği dedik; peki, bu modlar arasında neler yer alıyor? Otomatik çekim modu başta olmak üzere; güzel yüz, en iyi fotoğraf, en iyi yüz, sesli fotoğraf, dram, zengin ton (HDR), panoramik ve spor gibi çeşitli modlar sunan Note Pro 12.2, böylece kamera yazılımıyla her tablette karşılaşmadığımız türden bir deneyim sunuyor. Yazılım, saydıklarımızın yanında daha pek çok detayı da barındırıyor. Hepsi keşfetmeniz için sizi bekliyor.

Tabletin fotoğraf kalitesiyle de oldukça iyi sonuçlar verdiğini hemen söyleyelim. Çektiğimiz bazı kareleri sizlerle paylaşıyoruz. Aşağıdaki karelere bakarak kameranın iyi performans gösterdiğini söylemek mümkün. Makro çekimlerde derinlik alabildiğiniz kamera, üzerindeki LED flaş ile gece çekimlerine de hazır durumda. Son olarak ön kamerasıyla 2.0 megapiksel çözünürlük sunan Samsung'un, bu yönüyle özellikle iPad Air'in 1.2 MP kamerasıyla karşılaştırıldığında, cömert davrandığını da sözlerimize ekleyelim.







Pil ömrü ve aksesuar seçenekleri

Tabletin 9500 mAh'lik bir batarya ile geldiğini söylemiştik. Verimli çalışması için oldukça yeterli bir bataryaya sahip olan Note Pro 12.2, internet ağırlıklı çalışma performansıyla 13 saate kadar pil ömrü sunabiliyor. Tablette video görüntülediğinizde alacağınız maksimum pil ömrü 11 saat. Bunlar da konforlu bir kullanım için yeterli değerler. Kısacası tabletle dışarıda olduğunuz zamanı kablolardan uzak geçirebilirsiniz.

İncelememizin başında tabletin microUSB 3.0 portuna sahip olduğunu söylemiştik. Kutu içeriğinde elbette kendi USB 3.0 kablosu çıkıyor, ancak dilerseniz tableti tipik microUSB kablosuyla da şarj edebiliyorsunuz. microUSB kablosunu portun tek tarafına takıyorsunuz, ancak bu şekilde daha yavaş şarj olduğunu söyleyelim. Tableti hızlı şarj etmek için kendi kablosunu kullanmanız daha iyi olacak.

Aksesuar seçenekleri

Ve son olarak Note Pro 12.2'nin aksesuarlarından bahsedelim, ardından da incelemeyi sonlandıralım. İncelememizin başında Note Pro 12.2'nin -büyük ekranından dolayı da- ayrıca satın alınabilecek Samsung kılıf, klavye ve fare setiyle birlikte bir dizüstü bilgisayar alternatifi olarak da kullanılabileceğini söylemiştik. Tablet bize de test için bu üç aksesuarla birlikte geldi. Aksesuarların hem tasarımlarının hem kullanımlarının gayet işlevsel olduğunu baştan söyleyelim. Note Pro 12.2'nin ekranı büyük olduğundan sürekli elinizde tutamıyorsunuz; kılıfıyla birlikte masaya konumlandırmak isteyebiliyor ve bu aksesuarlarla bir dizüstü veya kompakt masaüstü bilgisayar alternatifi olarak kullanabiliyorsunuz. Ancak yine de Note Pro 12.2'nin esas alanı bu değil. Bir alternatif olarak tercih edilebilir belki ancak taş yerinde ağırdır. O nedenle Note Pro 12.2'nin böyle bir kullanımı direkt olarak karşılamadığını, ancak aksesuarlarla kullanımını zenginleştirdiğini söyleyelim.

Özetle

Note Pro 12.2, profesyonel kullanımlar için ideal bir tablet. 12.2 inç büyüklüğündeki ekranı geniş çalışma alanı sunarken S-Pen kalemiyle de gayet işlevsel davranabiliyor. Özellikle S-Pen kalemle potansiyelini ortaya çıkartan tablet, Samsung'un Android 4.4 KitKat'in üzerine yerleştirdiği Magazine UX arayüzüyle büyük iş yapıyor. Arayüzü beğendik, fakat geliştirilmeye devam edilmesi gerekiyor.

Tabletin ekranı sebebiyle büyük ve ağır olduğu aşikar. Bu nedenle sürekli taşımak sıkıntı yaratabilir; aksesuar setine ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu noktada aksesuarlarla kullanımını beğendiğimizi de söyleyelim.

Bahsettiklerimizin yanında tabletin beğendiğimiz özellikleri arasında sınıfında başarılı performansı, pil ömrü yönetimi ve elbette zengin seçenekler sunan kamerası bulunuyor.

Peki, Note Pro 12.2'nin fiyatı ne kadar? Bize verilen bilgiye göre Note Pro 12.2'nin (Wi-Fi'lı model) piyasa fiyatı 2.199 TL. Bu aynı zamanda tabletin en önemli eksisini de oluşturuyor. Wi-Fi + 3G modeli ise 2.499 TL'lik fiyatıyla dikkat çekiyor.

Kimler Almalı

Samsung Galaxy Note Pro 12.2, kesinlikle profesyonel kullanıcılar tarafından yakından incelemesi gereken bir tablet. Güçlü özellikleriyle dikkat çeken tablet, bir tablet deneyiminden daha fazlasını sunabiliyor. Özellikle yer alan S-Pen kalemle, profesyonel kullanıcılar için iyi bir platform olabilir.

Alternatifleri

Samsung Galaxy Note Pro 12.2'ye alternatif olarak aynı fiyat aralığında Apple iPad Air'i önerebiliriz. iPad Air'in 64 GB'lık sürümü Note Pro 12.2'den daha ucuz olmasıyla dikkat çekiyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung Galaxy Note Pro 12.2
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
83
ModelSM-P900
İşletim SistemiAndroid 4.4
İşlemciExynos 5 Octa 5420
İşlemci Hızı1.9 GHz
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiSuper Clear LCD
Ekran Boyutu12.2 inç
Ekran Çözünürlüğü2560 x 1600 px
Grafik İşlemciMali-T628 MP6
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama64 GB
Ön Kamera2.0 MP
Arka Kamera8.0 MP
Wi-FiVar
NFCYok
3GYok
GPSVar
LTE (4G)Yok
BluetoothVar
MicroSDVar
HDMIYok
USBVar
Pil Kapasitesi9500 mAH
Pil Ömrü13 saat
Boyutlar295.6 x 204 x 7.95 mm
Ağırlık750 gr.
Okuyucu Yorumları