Sanat Tarihi ve Müzeler

Sanat severler ve tarih tutkunları için ilginç internet adresleri.

İnternet: 27

Günlük yaşamın koşuşturması arasında müzeleri gezmek için yeterli vakit bulamıyor musunuz? Öyleyse hemen bilgisayarınızın başına oturun ve sanat tarihi içerisinde küçük bir yolculuğa hazırlanın... İnternet, müzeleri ayağınıza kadar getirmek için komutlarınızı bekliyor.

Hemen hemen her müzenin bir web sitesi olduğunu biliyor muydunuz? Bazı siteler ana sayfalarında sadece açılış - kapanış saatleri ve giriş ücretleri gibi sınırlı bilgilere yer vermekten öteye gidememiş olsalar da, pek çok sitede daha fazlasını bulmanız mümkün. Örneğin önemli müzeleri internet üzerinden gezebilir, müzede yer alan sanat eserlerinin resimlerini görebilir ve sanat tarihi hakkında merak ettiğiniz tüm detaylara ulaşabilirsiniz. Üstelik bu gezinti için herhangi bir ücret ödemeniz de gerekmez.

Bu bölümde belli başlı müzelerin web sitelerine yer vermeye çalıştık. Ancak internette detaylı bir araştırma yaparak çok daha fazlasına da ulaşabilirsiniz. Bunun için AltaVista ya da Google gibi arama motorlarına başvurmanız yeterli olacaktır.

The Bodrum Museum - Musée du Louvre

The Bodrum Museum - Musée du Louvre

www.bodrum-museum.com

Her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan Bodrum'da bulunan su altı müzesinin resmi web sitesine bu adresi kullanarak ulaşabilirsiniz. Türkiye'nin en önemli su alt eserlerini bir araya getiren sitede, ünlü Bodrum Kalesi hakkında ayrıntılı bilgilere de yer verilmiş. Siteyi ziyaret ettiğinizde, müzenin krokisine göz atmayı ihmal etmeyin.

www.louvre.fr

Ünlü "Louvre" müzesinin resmi web sitesine bu adresi kullanarak ulaşmanız mümkün. Fransa'da bulunan bu büyük müzede, sanat tarihinin en önemli eserleri sergilenmektedir. Eğer siteyi ziyaret ederseniz, müzede sergilenen koleksiyonları yakından inceleyebilirsiniz. Hatta sanal tur ile müzenin ilgi çekici bölümlerinde gezinme şansınız bile var.

Sanal Müze - Türkiye Müzeler Rehberi

Sanal Müze - Türkiye Müzeler Rehberi

www.sanalmuze.org

Sanal Müze, büyük bir müzede yer alabilecek pek çok eseri sanal ortamda bir araya getiren kapsamlı bir web sitesi olarak dikkat çekiyor. Sitede pek çok sanatçı ve sergi hakkında ayrıntılı bilgilere yer verilmiş. Üstelik bu siteyi ziyaret ederek, kendi sanal koleksiyonunuzu oluşturmanız da mümkün

www.voyagerbook.com/tr/muzeler

Voyagerbook, seyahate çıkarken başvurabileceğiniz en önemli başvuru kaynaklarından birisidir. Bu adresi ziyaret ederek Türkiye'nin tüm müzelerine ulaşmanız mümkün. Öncelikle, ilk sayfada göreceğiniz Türkiye haritasını kullanarak bir il seçmeniz gerekli. Böylece o ildeki tüm müzelerin ekranda listelenmesini sağlamış olacaksınız.

The British Museum - Sadberk Hanım Müzesi

The British Museum - Sadberk Hanım Müzesi

www.thebritishmuseum.ac.uk

Tarih içerisinde uzun ve büyüleyici bir yolculuğa hazır mısınız? İngiltere'de bulunan ünlü "British Museum"un resmi web sitesi, tüm tarihi monitörünüze taşımayı başarıyor. Eğer medeniyetlere ve medeniyetlerin zaman içerisindeki gelişimlerine ilgi duyuyorsanız, hiç vakit kaybetmeden bu adresi ziyaret etmenizi öneririz.

www.sadberkhanimmuzesi.org.tr

Arkeoloji ve sanat tarihi ile ilgili pek çok eserin bir araya getirildiği özel Sadberk Hanım Müzesi'nin resmi web sitesi. Gerçek bir tarih mirası olarak değerlendirilen Anadolu'nun çeşitli köşelerine yayılmış eski eserleri, bu sitenin yardımıyla tanımanız mümkün.

The Museum of Modern Art - Antikalar

The Museum of Modern Art - Antikalar

www.moma.org

Eğer klasik sanat eserlerinden çok modern sanat eserleri ile ilgileniyorsanız, bu adres tam size göre... Amerika'da bulunan "Museum of Modern Art"ın (Modern Sanat Müzesi) resmi web sitesinde, modern sanatın en güzel örneklerini bulabilirsiniz.

www.antikalar.com/v2/directory/museums.asp

Antika eşyalara merak duyanlar için hazırlanmış olan site, müze tutkunlarını da ihmal etmiyor. Türkiye'nin dört bir yanındaki müzelerin telefon numaraları, tek sayfada bir araya getirilmiş. Önemli galerilere de buradan ulaşabilirsiniz.

musée RODIN - T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı

musée RODIN - T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı

www.musee-rodin.fr

Neredeyse yüz yıllık bir tarihe sahip olan Rodin müzesinde, ünlü sanatçı Rodin'in eserlerine yer verilmiş. Müzenin resmi sitesi ise, Fransa'ya gitmeden bu eserlere ulaşmanızı sağlıyor. Sanatçı hakkındaki hemen her türlü detayı, bu adreste bulabilirsiniz.

www.kultur.gov.tr

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın web sitesinde, Türkiye sınırları içerisinde hizmet veren tüm müzeler hakkında temel bilgilere ulaşmanız mümkün. Düzenlenen etkinlikler ve yerel sergiler de, yine bu adreste siz sanat severleri bekliyor.

London's Transport Museum - Anıtkabir

London's Transport Museum - Anıtkabir

www.ltmuseum.co.uk

Biraz da sanat tarihi dışında kalan konularda uzmanlaşmış müzelere göz atalım... Tarih boyunca kullanılan ulaşım araçlarını bir arada görmek ister misiniz? Londra'da bulunan Ulaşım Müzesi'nin resmi internet sitesi, ziyaretçilerine bu imkanı sunuyor.

www.tsk.mil.tr/anitkabir

Ankara'da bulunan Anıtkabir'in resmi bir web sitesi olduğunu biliyor muydunuz? Eğer bilmiyorsanız bu adresi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Sitede Atatürk ile ilgili ayrıntılı bilgilere, kitaplara, düzenlenen etkinliklere ve "Ata'ya Saygı Defteri"ne yer verilmiş.

Livesey Museum - The Museum of Television & Radio

Livesey Museum - The Museum of Television & Radio

www.liveseymuseum.org.uk

Dünya üzerindeki en eğlenceli müze, kuşkusuz İngiltere'deki "The Livesey Museum tor Children", yani Livesey Çocuk Müzesi'dir. 12 yaş altındaki çocuklara sanatı sevdirmeyi hedefleyen bu müze, aynı zamanda aileler için de önemli bir kaynak niteliğinde.

www.mtr.org

Amerika'daki Televizyon ve Radyo Müzesi, iletişim tarihini merak edenler için bulunmaz bir kaynak. Müzenin resmi sitesinde hem tarihi cihazlara göz atabilir, hem de düzenlenen konferans ve toplantılar hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları