Razer BlackShark V2 Pro İnceleme

Razer, 2020 yılında piyasaya sürdüğü BlackShark V2 Pro’yu yenileyerek, profesyonel bir oyuncu kulaklığı arayanlara harika bir alternatif sunuyor. Peki dışarıdan bakıldığında birebir aynı olan kulaklık, bize ne gibi yenilikler sunuyor? İşte tüm detaylarıyla Razer BlackShark V2 Pro incelemesi!

CHIP Online Notu 92
  • Konforlu birinci sınıf yapı kalitesi
  • Mükemmel ses kalitesi
  • THX Spatial ses uygulaması
  • Oyun dışında da iyi çalışıyor
  • Kutu içeriği
  • Uzun pil ömrü
  • Mikforon geliştirmesi
  • Konsollarla tam uyumlu değil
  • Pil seviyesi göstergesi
Editörün Seçimi

Bugün elimizde oyuncular için çok güzel bir kulaklık var; Razer Blackshark V2 Pro. İlk bakışta bir dejavu yaşadığınızı düşünebilirsiniz, ancak merak etmeyin düşündüğünüz gibi değil. Zira bu, 2 sene önce incelediğimiz değil, aynı kulaklığın 2023 versiyonu. Blackshark V2 Pro’yu incelediğimizde her ne kadar çok beğenmiş olsak da tamamen kusursuzdu desek yalan olur. Örneğin üzerinde microUSB gibi hala eski bir bağlantı noktası vardı. Veya Bluetooth desteğinden de yoksundu. İşte Razer, 2023 versiyonuyla tüm bu eksiklikleri giderdi ve daha da güzeli bazı özelliklerini de geliştirdi. Peki hiçbir eksiği yok mu? Elbette var; birazdan tüm artılarına ve eksiklerine değineceğiz. Ancak önce gelin kulaklığın tasarımında ne gibi değişiklikler var yakından bakalım.

Razer Blackshark V2 Pro Tasarımı ve Ergonomisi Nasıl?

BlackShark V2 Pro, tasarım açısından 2020 modeliyle büyük oranda aynı görünüyor. Öyle ki yan yana neredeyse hiçbir farkları yok gibi. İsminin “V2 Pro” kalmasının nedeni de büyük ihtimalle bu. Ancak genel görünümün aksine bazı kısımlarda küçük ama önemli iyileştirmeler var. İlk olarak köpük yastıkların yerini kumaş yastıklar almış. Bu yastıklar çok rahat olduğu gibi nefes alabildiğinden uzun kullanımda eskisi gibi sorun yaratmıyor. İkinci olarak kafa bandının altındaki yastık artık daha kalın ve yumuşak. Ayrıca kafa bandını kulaklık başlıklarına bağlayan kısımdaki metal kısım da güçlendirilmiş. Ergonomik açıdan bakıldığında geri kalan her şey aynı. Kafaya hala rahat oturuyor ve sıkıştırmıyor. Selefiyle aynı 320 gramlık ağırlığının da bunda etkisi büyük.

Şimdi, başta da söylediğimiz gibi önceki Blackshark Pro V2 Pro’da eski bir microUSB bağlantısı vardı. 2023 versiyonundaysa bunun yerini olması gerektiği gibi bir USB-C portu alıyor. Dolayısıyla artık akıllı telefonunuzun şarj kablosuyla bile şarj edebiliyorsunuz. Ancak 2020 versiyonundaki 3.5 mm’lik aux girişi ne yazık ki kaldırılmış, bunun yerine de Bluetooth 5.2 desteği gelmiş. Ne yazık ki dememizin sebebi BlackShark V2 Pro’da Xbox desteği olmaması, yani aux yoksa Xbox’ta kullanabilme imkanımız da yok. Böyle üst düzey bir kulaklıkta Xbox desteğinin olmaması açıkçası bizde biraz hayal kırıklığı yarattı. PC, Playstation ve mobil cihazlarla uyumluluksa aynı şekilde devam ediyor.

Kulaklığın çevresine baktığımızda, USB-C bağlantısı da dahil çoğu düğme sol tarafta yer alıyor. Mikrofon açma/kapama düğmesi, güç düğmesi ve boom mikrofon bağlantı noktasının yanı sıra ses düğmesi de aynı yerde. Göze çarpan tek değişiklik her iki yönde de sonsuza kadar dönebilen ses düğmesinde. Neyse ki maksimum ses seviyesinde kulaklık bir “bip” sesi vererek bizi bilgilendiriyor. Sağ kulaklıkta ise tek bir düğme var. Bu düğme hem ses profilleri arasında hem de Wi-Fi ve Bluetooth arasında geçiş yapmaya yarıyor.

Razer Blackshark V2 Pro Uygulama ve Kontroller

Diğer tüm Razer cihazlarında olduğu gibi, BlackShark V2 Pro’yu da özelleştirmek için Razer Synapse uygulamasını kullanmak gerekiyor. Ancak kulaklıkta herhangi bir RGB aydınlatma olmadığından ve tüm profiller kulaklıkta hazır bulunduğundan, ön ayarlardan memnunsanız Synapse'e pek de ihtiyacınız yok diyebiliriz. Aksi takdirde 10 bantlı ekolayzır ayarları istediğiniz sesi bulmanız konusunda oldukça yardımcı oluyor.

Ön ayarlar 4 adet Standart ve 4 espor ayarından oluşuyor. Standart dediğimiz ayarlar arasında Oyun, Film, Müzik ve Özel seçenekleri bulunurken, espor ön ayarlarında Apex Legends, Call of Duty, CSGO, Fortnite ve Valorant gibi oyunlar için önceden programlanmış bazı ayarlar bulunuyor. Ancak dediğimiz gibi, Synapse kullanmanıza gerek yok; sağ kulaklıktaki düğmeye 3 saniye basılı tutarak profiller arasında geçiş yapabilmek mümkün.

Bunların dışında uygulamada;, ses normalizasyonu, ses netliği, mikrofon gürültüsü engelleme ve yan ton gibi birçok seçenek mevcut. Ayrıca “Rahatsız Etme” modu sayesinde oyun sırasında dikkatinizin dağılmaması için tüm bildirimleri sessize alabilme imkanınızda var.

Razer Blackshark V2 Pro Özellikleri ve Ses Performansı

Gelelim kulaklığın özelliklerine ve ses performansına. Öncelikle Razer BlackShark V2 Pro, Razer’ın diğer üst düzey kulaklıklarında bulunan 50 mm TriForce Titanium sürücülerini kullanıyor. Bir odyofil olmasak da orta aralıkta zengin ve ayrıntılı bir sesi olduğunu söyleyebiliriz. Ses seviyesi yeterince yüksek ve en son ayarda bile kaliteyi bozmuyor. Öte yandan yüksek bir frekans tepkisine sahip olduğu ve genel kullanımdan ziyade oyun odaklı olduğu bariz biçimde anlaşılıyor.

Karşılaştırma yapmak gerekirse, daha önce incelediğimiz Kraken Kitty V2 Pro’daki kadar çok yönlü bir sese sahip değil. Bunun nedeni kulaklığın varsayılan olarak tamamen profesyonel oyunculara yönelik bir ses profili kullanması- ki Blackshark serisinin her zaman bu doğrultuda tasarlandığını biliyoruz. Özellikle gerçekleştirdiğimiz birkaç oyun testinden sonra bunu çok daha iyi anladık. Ses sahnesi geniş ve sürükleyici, dolayısıyla savaşın ortasındaymış hissini tamamen yaşatıyor. Rekabetçi oyunlarda ise sesin nereden geldiği net bir biçimde belli oluyor. Özellikle CS:GO ön ayarlarını gayet başarılı bulduk. Yaklaşan düşmanların konumlarını tespit ederken hiç zorlanmadığımızı söyleyebiliriz.

Blackshark V2 Pro’daki en büyük yeniliklerden biri mikrofon tarafında. 2020 versiyonunda kullanılan SuperCardiod mikrofonun yerini yeni bir mikrofon almış durumda. Geleneksel kablosuz kulaklıkların en büyük sorunu, ses iletimi sırasında ses detaylarının çoğunu kaybetmesi. Yani donanım ne kadar iyi olursa olsun, mikrofon aldığı sesin tamamını iletmiyor. Ancak Razer, Blackshark V2 Pro’daki HyperClear Super Wideband adını verdiği mikrofonla bu sorunu çözmüş.

Şimdi, üst seviye kablosuz kulaklıkların örnekleme hızı genellikle 16Khz değerinde olur. Blackshark V2 Pro’da ise bu değer tam 2 katı; yani 32kHz. Bu da karşı tarafa daha net, daha canlı ve daha doğal bir ses iletebileceğiniz anlamına geliyor. Bununla birlikte Synapse’te gürültü engelleme ayarının olması sizi şaşırtmasın. Kulaklık oyunlara odaklandığı için aktif gürültü engelleme özelliği yok. Ancak başlıklar kulaklarınızı iyice sardığından pasif olarak gürültüyü engelleme konusunda iyi iş çıkarıyor. Genel olarak, mikrofon kalitesi son derece tatmin edici. Hatta bize sorarsanız, incelediğimiz kablosuz kulaklıklar arasında sıralama yaparsak ilk 3’e rahatlıkla girer. Ses kalitesi temiz, iyi miktarda derinliğe sahip ve doğal bir ses iletmek için elinden geleni yapıyor.

Son olarak, Razer BlackShark V2 Pro'nun pil ömründen bahsetmeden geçersek olmaz. Zira kulaklığın 2020 versiyonu 24 saatlik bir oyun deneyimi sunarken, bu süre yeni modelde 70 saate kadar çıkabiliyor. Dahası hızlı şarj özelliği sayesinde sadece 15 dakikalık şarj ile 6 saate kadar kullanım imkanı veriyor.

Sonuç

Evet, genel olarak değerlendirdiğimizde BlackShark V2 Pro, tamamen oyun odaklı profesyonel bir kulaklık isteyenler için biçilmiş kaftan. Ses kalitesi olsun mikrofon performansı olsun her yönüyle üst düzey bir kulaklık. Tek kötü yanıysa 7349 TL’lik fiyatıyla biraz cep yakıyor. Hak etmediğini söyleyemeyiz, ancak bu pahalı olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Razer BlackShark V2 Pro
Ürün Markası Razer
CHIP Online Notu
92
Uyumluluk PC, Mac, PS4, Nintendo Switch
TipKulak üstü
BağlantıKablosuz
Sürücü Boyutu50 mm
Frekans Tepkisi12 Hz – 28 kHz
Hassasiyet100 dBSPL
Empedans32 ohm
BağlantılarUSB-C, jak, 2.4 GHz
Pil Ömrü24 saate kadar
Şarj Süresi3 saate kadar
Ağırlık320 gr.