Epson EH-LS12000B İnceleme

Epson, amiral gemisi EH-LS12000B lazer projeksiyonuyla gerçek sinema deneyimini evlere getiriyor. Tüm detaylarıyla inceledik!

CHIP Online Notu 92
  • Görüntü kalitesi
  • 4K 120 Hz konsol desteği
  • Yüksek parlaklık
  • Uzun kullanım ömrü
  • 2.1x optik yakınlaştırma
  • HDR10, HDR10+ ve HLG desteği
  • 3LCD teknolojisi
  • 4K Frame Interpolation özelliği
  • Oyun modu yok
Editörün Seçimi

Eğer şu sıralar evinize üst düzey bir sinema sistemi kurmak için kaliteli bir 4K projeksiyon arıyorsanız doğru yere geldiniz. Bugün birlikte çok özel bir ürün inceleyeceğiz. Bu EH-LS12000B model ismine sahip devasa makine Epson’dan geliyor ve Türkiye’de ilk kez bizlerle. 4K çözünürlüğe sahip ve lazer projeksiyonuyla standartların üzerinde şahane bir görüntü üretiyor. Tamamen ev sineması için özel üretilmiş bir cihaz. Elbette ben gündelik kullanacağım, TV programlarını da izleyeceğim derseniz, pek tabii ki sizi geri çevirmiyor; fakat bizce en güzeli bu cihazı film gecelerine özel tutmak olacak, zira böylece özel gecelere ahenk katacak, tadı damakta bırakacak diye düşünüyoruz. Tabii yine tercih sizin. Şimdi bakalım bu tamamen ev sinemasına özel hazırlanan devasa makine bizlere neler sunuyor...

Epson EH-LS12000B: Tasarım ve Kurulum

Evet, hemen şöyle bir yakından bakalım: Epson EH-LS12000B, ilk bakışta ev sineması alanında bir amiral gemisi olduğunu hissettiriyor. Zira sehpanın üzerine yerleştirilen basit projektörlerden biri değil; tamamıyla üst düzey bir ev sineması için özel olarak üretilmiş bir cihaz. Dokunduğunuzda malzemesinden ne kadar sağlam ve kaliteli olduğunu anlıyorsunuz. Üstelik boyutuna rağmen gayet zarif görünen bir tasarıma sahip.

Projektörü oda büyüklüğü fark etmeksizin her yerde kullanmak mümkün. 2.1x optik yakınlaştırma özelliği detaylardan ödün vermeden görüntüyü duvardaki mevcut alana yansıtabiliyor. Biz cihazı duvardan yaklaşık 3-4 metre uzağa konumlandırdık ve bu mesafeden görüntü gayet güzeldi. Projektörü yerleştirdikten sonra görüntünün konumunu ayarlamak da çok kolay oldu. Oldukça geniş bir dikey ve yatay konumlandırma aralığı sunduğundan, hareket ettirmemize de hiç gerek yok. Basit dokunuşlarla istediğiniz görüntüyü elde edebiliyorsunuz.

Bu arada cihazın kutusundan projektörün kendisi dışında; uzaktan kontrol etmek için yine projeksiyona yakışır büyüklükte bir kumanda ve arkadaki bağlantı noktalarını korumaya yarayan bir aparat çıkıyor. Arkasında 2 adet güçlü HDMI noktası mevcut; her ikisi de 4K’da 120Hz görüntü sunarken, ARC özellikli olanı 48Gbps’e kadar yüksek bant genişliği sunuyor. Yani projektörü PlayStation 5 ve Xbox Series X ile etkili şekilde kullanabilmek de mümkün.

Epson EH-LS12000B: Özellikler ve Deneyim

Şimdi özelliklere biraz daha derinlemesine girelim ve deneyim noktasından bahsedelim. Epson EH-LS12000B, başta da söylediğimiz gibi 4K çözünürlüğünde görüntüye sahip ve 50 inç ila 300 inç arası görüntü alabiliyorsunuz. Ayrıca böyle bir cihazdan bekleyeceğimiz şekilde yüksek kaliteli sinema deneyimi için kapsamlı bir görüntü teknolojisi desteğine sahip. HDR10, HDR10+ ve HLG'yi 10 bit HDR renk ile işliyor. Önceden ayarlanmış renk modlarının yanı sıra bunları tercih ettiğiniz şekilde ayarlayabileceğiniz seçeneklere de sahip. Ayrıca daha iyi bir ses deneyimi için HDMI üzerinden Dolby ve DTS ses sinyalleri gönderebiliyor.

Epson EH-LS12000B, lazer projeksiyonlardan biri. Görüntü kalitesi açısından neredeyse sinemadaki beyaz perdeden hiçbir farkı olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Karanlıkta sunduğu parlaklık seviyesi gerçekten etkileyici. Epson bu parlaklığın 2700 lümen değere sahip olduğunu söylüyor. Bu arada 2700 lümen parlaklık seviyesi sadece beyaz değil renkli görüntüler için de geçerli. Güçlü lazer ünitesiyle gündüzleri dahi ekrandakiler net ve canlı olarak yansıtılıyor. Yani başta da söylediğimiz gibi gündüzleri de iyi bir izleme deneyimi sunuyor, fakat geceleri işin rengi biraz daha farklı pek tabii.

Projeksiyon cihazlarının parlaklık değeri böylesi yüksek olduğunda genellikle izlediğiniz içerikteki karanlık alanların siyahları tam siyah gibi görünmez; haliyle ortaya kontrasttan yoksun bir görüntü çıkar. Bu cihazda böyle bir durum tabii ki söz konusu değil. Zira dediğimiz gibi tamamiyle ev sineması için tasarlanmış gib ürün. Bu cihazın doğal kontrast oranı 5000:1 seviyesinde ve böylece karanlık sahnelerde siyah alanlardaki ayrıntılar net şekilde fark edilebiliyor. Bu arada bu sonuçların hepsini duvara yansıtarak aldığımızı unutmamak lazım; görüntüyü bir projeksiyon perdesine yansıtırsanız elbette çok çok daha iyi sonuçlar alacaksınız.

Bu arada tüm bu görsel şöleni Epson’ın 3LCD teknolojisinin sağladığını da belirtmeden geçmeyelim. Bu cihaz, Epson’ın 3LCD projeksiyon sistemini kullanıyor ve RGB sıvı kristal deklanşör içeriyor. 3LCD, adını 3 ayrı LCD panelin kullanılmasından alıyor; yani kırmızı, yeşil ve mavi renkler için ayrı paneller. Bu 3 panel, beyaz ışığın geçişini kontrol ederek bir görüntü oluşturuyor ve her bir panel, piksellerin düzenli bir şekilde açılıp kapanmasını sağlıyor. Bu sayede de piksellerin birleşimi daha gerçekçi renkler yaratabiliyor. Bu teknolojilerin arkasında ise günün sonunda evde keyifli bir sinema deneyimi elde edebiliyorsunuz.

Peki, dev ekranda oyun keyfi yapmak isterseniz sonuç nasıl? Cihazda özel bir oyun modu bulunmuyor. Ancak bizim gibi sıkı bir oyuncuysanız güzel bir çözüm sunuyor. Sinyal I/O bölümünün altındaki “Görüntü İşleme” menüsündeki ayarı “Hızlı” olarak ayarladığınızda 20 ms’nin altında gecikme süresi elde edebiliyorsunuz. 4K 120 Hz desteği ile konsollarda kullanabilmek mümkün. Öte yandan projektörün sahip olduğu 4K Frame Interpolation özelliği, ekranda hızlı hareket eden nesnelerin bulanıklığını epey azaltarak yumuşak bir görüntü sağlıyor. Projektörün görseli güçlü oyunlarda yaşattığı deneyim son derece keyifli ve eğlenceli. Evde bir projeksiyon cihazı olmasının en güzel yanlarından biri de zaten bu. Arkanıza yaslanıp tam duvarda Rise of the Ronin veya Contra oynayabiliyorsunuz. Bu anlamda biraz lükse kaçsa da projeksiyon cihazları eşsiz bir deneyim sağlıyor.

Bitirmeden önce cihazın kullanım ömründen de bahsedelim. Lazer ışık kaynağının ömrü 20.000 saat olarak belirtilmiş. Kabaca bir hesap yaparsak; senede 2000 saatlik kullanımdan 10 yıllık bir kullanım ömrü var diyebiliriz; yani oldukça uzun bir süre. Ancak diğer yandan TİAK verilerine göre Türkiye’de televizyon izlenme süresi günlük ortalama 4.5 saat olarak belirlenmiş. Buna göre hesapladığımızda ise bu projeksiyon cihazıyla günlük 4.5 saat üzerinden yılda 1650 saat kullanımla totalde 12 yıllık bir kullanım süresine ulaşabileceğinizi söyleyebiliriz.

Sonuç

Evet, Epson- LS12000B, sunduğu görüntü kalitesiyle muazzam bir projeksiyon cihazı olmuş; evde özel bir sinema sahibi olmak isteyenlerin fazlasıyla beğeneceğini düşünüyoruz. Üstelik 4K 120 Hz desteği ile konsollarda da kullanabilmek mümkün. Bunun yanı sıra 10 yıllık uzunca bir kullanım ömrü vadetmesi de cabası. Eğer bu tür özel bir cihaz arıyorsanız kesinlikle en iyi seçeneklerden biri.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Epson EH-LS12000B
Ürün Markası Epson
CHIP Online Notu
92
Projeksiyon Sistemi 3LCD Teknolojisi, RGB sıvı kristal deklanşör
Çözünürlük 4K 3840x2160
Projeksiyon Boyutu 50 inç - 300 inç
Projeksiyon Mesafesi 3m - 6,4m (100 inç ekran)
Renkli Işık Çıkışı 2.700 lümen
Beyaz Işık Çıkışı 2.700 lümen
En/Boy Oranı 16:9
Kontrast Oranı 2.500.000:1
Işık Kaynağı Lazer
Işık Kaynağı Ömrü 20.000 saat
2D Dikey Yenileme Hızı 384 Hz - 480 Hz
Bağlantılar 2x USB 1.0-A, USB 2.0 Mini-B, RS-232C, Ethernet, HDMI ARC, 2x HDMI (HDCP 2.3)
Güç 302 W
Gürültü Düzeyi 30 dB (Normal) - 22 dB (Ekonomi)
Boyutlar 520‎ x 447 x 193 mm
Ağırlık 12,7 kg.