4 Gigabyte’lık Hızlı Microdrive

Hitachi, sonbahar aylarında 4 Gigabyte kapasiteli Compact Flash Typ II biçiminde 1 Inch’lik bir sabit diski, Microdrive olarak da anılıyor, satışa sunacak.

4 Gigabyte’lık Hızlı Microdrive

Sürücü, şu ana kadar ki saklama kapasitesini dört katına çıkartan bir dizi yeni teknolojiye sahip.

İlk olarak yeni Microdrive’ın yazma/okuma kafası daha öncekilerinin yarısı boyutunda. Bunun veri taşıyıcı diskten (Platter) uzaklığı ise yüzde kırk azaltılmış. Hitachi, bu mesafenin çarpıcılığını bir JumboJet’in yerden bir milimetre yükseklikte uçması olarak dile getiriyor.

Pixie Dust: Inch Kare Başına 60 Gigabit
Bir ınchlik Platter’ın üzerindeki veri yoğunluğu ise patentli Pixie Dust teknolojisi ile mümkün kılınıyor. Beş katmanlı tasarımdaki üç veri saklama tabakası, sadece üç atom kalınlığında olan asil maden Ruthenium’dan oluşan iki katman ile ayrılıyor. Hitachi, bu sayede inch kare başına 60 Gigabit veri yoğunluğu elde edebilmiş.
Hitachi geliştiricileri son olarak şu andaki 340 MByte ve 1 GByte’lık Microdrive modellerine kıyasla veri aktarım hızının yüzde elli arttırıldığını dile getiriyorlar. Böylece Microdrive’lar artık veri aktarım hızında geleneksel sabit disklerin gerisinde kalmayacaklar.

Okuyucu Yorumları