Wikipedia'da para karşılığı kayıt mı değişti?

Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales, para karşılığında sitedeki kayıtları değiştiriyor mu?

Wikipedia'da Skandal!

Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales, bağış karşılığında, Wikipedia'da bir sayfayı bağış yapanın isteği üzerine değiştirmekle suçlanıyor.

Bilim adamı Jeffrey Merkey, Wikimedia Vakfı'na 5000$ bağış karşılığında, Wikipedia'da kayıtlı bir bilgiyi değiştirdiğini söyledi. Merkey, Wales'ın bu bağış karşılığında sözkonusu kayıttaki onun hakkında olan karalayıcı bir yazıyı yoketti. Wales ise bu iddiaları 'mesnetsiz' diyerek reddediyor.

Kaydı değiştirilen sayfanın Wales tarafından değiştirildiği sayfada görünüyor ancak bu kayda yeni bir bilgi eklenemiyor, zira sayfa yeni kayıtlara kapatılmış durumda.
Wikipedia'nın sözcüsü Jay Walsh ise bu söylentilerin gerçeği yansıtmadığını ısrarla vurguluyor.

Posta listesinde bu konuyla ilgili Wikipedia, kamuoyuyla şunları paylaşmış:
"Wales, Wikimedia Vakfı'na olan bağışların varlığını kabul ediyor. Ancak Merkey'in hakkında yazılan iftiralar ya da yalan haberlerin silinmesi, onun yaptığı bağışlardan değil, Wikipedia'nın kuruluşuyla beraber kabul ettiği politikaları uygulamaktan ileri geliyor."

Wales, posta listesinde yazılanlara şöyle yanıt veriyor: "Elbette böyle bir şey olamaz, ne ben bir kaydı değiştirmek için bağış isterim, ne de böyle bir teklifle geleni kabul ederim, bu mümkün değil."

Wales sözlerini şöyle sürdürüyor: "Tabii ki birisinin hakkında yalan haberleri Wikipedia'ya girenlerin kayıtlarını siliyoruz. Ama bunu bağış karşılığında değil, bilakis öyle olması gerektiği için yapıyoruz."

Wikimedia Vakfı kendini 'non-profit' yani kar amacı gütmeyen kuruluş olarak lanse ediyor. Bu nedenle bu yardım karşılığında kayıtlarla oynanıldığı iddiası gündeme bomba gibi düştü.

Wikipedia, şu anda dünyanın en popüler siteleri arasında yer alıyor.

Okuyucu Yorumları