Aktivitenizi artırın!

Masaüstü öğelerini üzerinde barındırmaktan başka bir işe yaramayan arkaplanınızı geliştirmeye ne dersiniz? Yıllar önce sırt çevirdiğimiz aktif masaüstü özelliği bunun için sizden bir şans bekliyor.

Aktivitenizi artırın!

Ancak hiçbir zaman güncellenmeyen bu sayfada üç dört bağlantıdan fazla bir şey bulmayı da ummayın. Tamam tuşuna tıkladığınızda açılacak olan Öğeyi Active Desktop’a ekle penceresinde de Tamam tuşuna tıklayın. Bundan sonra Windows XP sayfayı internet’ten yükleyecektir. Bu öğeyi silmek için ise Web sekmesindeki Sil tuşu kullanılabilir.

Masaüstünüzün ne kadar aktif olacağını siz belirleyin

Herhangi bir öğenin özelliklerini değiştirmek istiyorsanız Özellikler tuşunu kullanabilirsiniz. Bu seçeneğin Web belgesi sekmesi çeşitli istatistikleri içerir. Ayrıca eğer sayfanın sürekli güncellenmesini istemiyorsanız yine bu sekmede yer alan Bu sayfayı çevrim dışı kullan seçeneğini de işaretleyebilirsiniz. Bu durumda sayfa internetten sabit diskinize yedeklenecektir. Zamanlama sekmesi ise aktif öğenin ne zaman ve hangi durumlarda güncelleneceğini belirlemek için kullanılır. Bu sekme yardımıyla sadece Araçlar menüsünden eşitle seçeneğini seçtiğinizde ya da belirli aralıklarla güncellenme yapılmasını sağlayabilirsiniz. Windows XP’nin seçtiğiniz web sayfası ile çalışırken hangi kriterleri dikkate alacağını ise en sonda yer alan Karşıdan Yükle sekmesinden ayarlayabilirsiniz. Örneğin bu sekme altından indi-rilecek bağlantı sayısını ve bir web sayfası için ayrılacak disk alanını saptayabilirsiniz. Bu sekmede ayrıca değişikliklerin size bir mesajla bildirilmesi için eposta adresinizi de belirleyebilirsiniz. Son olarak gerekli ayarların tümünü yaptığınızda masaüstü düzeninin yanlışlıkla bozulmasını engellemek için Web sekmesine dönüp en alttaki Masaüstü öğelerini kilitle seçeneğini seçmeniz yeterli olacaktır.

Masaüstünüz için en renkli ve en yararlı aktif nesneler

İlk masaüstü öğemizi oluşturduktan sonra buna daha yararlı ve daha eğlenceli yeni öğeler ekleyerek de devam edebiliriz. Tabii ki ekleyeceğimiz her öğeyi de masaüstüne düzenli bir şekilde yerleştirmemiz gerekir. Bunun için fareyi eklenen öğenin hemen üst bölümüne doğru getirerek aslında saklı olan pencere başlığının görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Daha sonra buradan öğeyi istediğiniz bir yere taşıyabilir, boyutlandırabilir ve kapatabilirsiniz. Eğer taşıyamıyorsanız Masaüstü öğelerini kilitle seçeneğini iptal etmeniz gerekir.

Masaüstünüze istediğiniz boyuttaki herhangi bir web sayfasını doğrudan ekleyebilirsiniz.Ancak daha fonksiyonel bir masaüstü için küçük küçük öğelerin eklenmesi daha yararlı olacaktır. Tabi ki bunları tek tek bulmanız daha zordur. Bu yüzden hepsini bir arada barındıran http://www.itools.com/research-it/research-it.html gibi web sayfalarından yararlanmayı deneyebilirsiniz. Sözlüklerden, arama motorlarına kadar birçok yararlı internet aracını size tek bir pencere altından sunan sitedeki araçlardan ihtiyacınız olanları bir HTML düzenleme yazılımı ile kopyalayıp kendi oluşturacağınız bir web sayfasına yapıştırarak rahatlıkla kullanabilirsiniz. Aktif masaüstü ile ilgileniyorsanız mutlaka ziyaret etmeniz gereken sitelerden biri olan itools’dan özellikle Language Tools bölümü altında yer alan Babylon’u masaüstünüze dahil etmenizi tavsiye ederiz. Bu araç vazgeçemeyeceğiniz bir sözlük olacaktır.

Eğlence için ise aktif masaüstünüze bir webcam eklemek ilginç bir fikir olabilir. Bunun için biraz önce anlattığımız gibi yeni masaüstü öğesi ekleme tuşuna tıkladıktan sonra doğrudan webcam bağlantı adresini yazmanız yeterli olacaktır. Eğer aklınızda bir adres yoksa bu konuda çok iyi bir kaynak olan http://www.earthcam.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Uzaydan dünya görüntülerinden akvaryum kameralarına, gece klüplerinden çeşitli ülkelerden sokak görüntülerine kadar birçok ilginç kamera adresine bu siteden ulaşabilirsiniz.

Microsoft’un sitesinin ise bu konuda yeterli olmadığından daha önce bahsetmiştik. Bu yüzden daha fazla içerik için arama motorlarında “active desktop items” yazarak arama yapmanız daha iyi olacaktır.

Mahmut Karslıoğlu
[email protected]

Bundan yıllar önce Microsoft, Internet Explorer 4.0 ile aktif masaüstü özelliğini Windows ortamına dahil etmişti. Böylelikle kullanıcılar sabit masaüstü desenlerini daha canlı içeriklerle zenginleştirebilecek ve hatta web sayfalarını bile arka plan olarak belirleyebileceklerdi. Ancak o yıllarda bu pek mümkün olmadı. Çünkü ne bilgisayarlar ne de internet bağlantı hızları bunun için pek yeterli değildi. Bu yüzden o yıllarda birçok kullanıcının yaptığı gibi dergimizdeki ipuçları içinde de bilgisayarları hızlandırmak için aktif masaüstü özelliğinin kapatılması gerektiği sık sık yer almıştı.

Ancak artık devir değişti. Bilgisayarlar hemen her şeyi yapabilecek kadar güçlü ve internet bağlantıları da içerik sağlayabilecek kadar hızlı ve yeterli. Dolayısıyla aktif masaüstü özelliğini tekrar hayata geçirme zamanı çoktan geldi de geçiyor bile. Bu özelliği kullanarak işyerinizde bilgisayar başında çalışırken, arka planda evinizdeki webcam’den çocuklarınızı izleyebileceğiniz gibi; borsa verilerine anında ulaşmanız, herhangi bir yazılım kurmadan online sözlükten yararlanabilmeniz ve bir browser açmaya gerek kalmadan istediğiniz arama motoru üzerinden arama yapabilmeniz gibi akla gelebilecek her türlü online işleme ulaşmak rahatlıkla mümkün oluyor. Tüm işlemler için masaüstünü kullanacağınızdan çalışma düzeninizi bozmanız da gerekmiyor. Aslında günümüze daha uygun bir teknoloji olan aktif masaüstünü yeni ve hızlı bilgisayarlarınızda kullandıktan sonra bir daha vazgeçemeyeceğinize de eminiz.

Masaüstünüze aktif hale getirmek için ilk adımı atın

Aktif masaüstü özelliğini aktif hale getirmek için Windows ME ve 2000 kullanıcıları masaüstüne sağ fare tuşu ile tıklayıp Active Desktop / Web içeriğini göster seçeneğini kullanabilirler. Windows XP içinse durum biraz daha farklı. Çünkü Microsoft geri adım atarak en son sürüm işletim sisteminde kullanımı fazla olmayan bu özelliğin yerini değiştirmeyi tercih etmiş. XP kullanıcılarının bu özelliğe ulaşmak için masaüstüne sağ tuş ile tıkladıktan sonra Özellikler seçeneğini seçmeleri gerekiyor. Daha sonra açılan pencerede önce Masaüstü sekmesine ardından da Masaüstünü özelleştir seçeneğine tıkladığınızda karşınıza gelecek olan Masaüstü öğeleri penceresindeki Web sekmesi ile tüm istediğiniz aktif masaüstü ayarlarına ulaşabilirsiniz. Web sekmesinin sol tarafında sisteminizde bulunan aktif desktop öğelerin bir listesi yer alacaktır. Burada default olarak sadece Geçerli Web Sayfam yer alır. Eğer yeni bir web sayfası eklemek istiyorsanız Yeni tuşuna tıklayabilirsiniz.Yeni Masaüstü öğesi penceresi Sık Kullanılanlar klasörüne göz atmanızı sağlayacağı gibi adresi elle girebilmenize de olanak tanır. Galeriye Git tuşu ise sizi Microsoft'un galerisine götürecektir.

Okuyucu Yorumları