Asha, Lumia'yı bile geride bıraktı

Herkes gözünü Lumia'lara çevirmişken, Nokia için asıl şaşırtıcı haber çok farklı bir yerden geldi...

Lumia'yı bırak, onlara bak!

Beklenenin aksine 2012 yılını bir hayli karlı kapatan Nokia, yeni yıla da umutlu girdi. Geçtiğimiz günlerde Lumia akıllı telefon serisinin 4,4 milyon satış rakamına ulaştığını açıklayan şirkete bir iyi haber de bu kez sürpriz bir isimden geldi. Nokia'nın Asha model telefonları, yılın son çeyreğinde 9,3 milyon adet satarak Lumia'yı bile geride bıraktı.

Üstelik Nokia'nın düşük fiyatlı telefon serisi Asha, bu rakama yalnızca dokunmatik ekranlı modelleriyle ulaştı. Bu da Finlandiyalı devin önümüzdeki günlerde de Asha'dan bir hayli kazanç sağlayacağı anlamına geliyor.

Asha'ya dair şaşırtan bir diğer detay ise, Nokia'nın bu modellerinde nispeten eski sayılabilecek Series 40 işletim sistemini kullanması. Asha'nın beklentileri de aşan piyasa performansını değerlendiren analist Tavis McCourt, Nokia'nın düşük fiyatlı Android cihazlarla yarışabilmek için daha çok çalışması gerektiğini belirtti:

"Hindistan, Doğu Avrupa, Afrika ve Latin Amerika, Asha için yüksek potansiyelli bölgeler olabilir. Ancak Android cihazlar da bu pazarlarda hızla yükselmekte. Asha'nın son piyasa performansı umut verici ancak Nokia buna ne kadar tutunabilir, orası şüpheli. Dolayısıyla söz konusu pazarlarda zafer kutlamaları yapmak için henüz erken."

Önümüzdeki günlerde işler Asha için nasıl şekillenir bilinmez ancak geçtiğimiz yıl Nokia'nın ölümünü ilan edenlerin bir hayli abartılı davrandığı da bir gerçek.

Okuyucu Yorumları