Ay'da kimse yaşamasa da, "Ay'ın din işlerinden" sorumlu bir rahibi olduğunu biliyor muydunuz?

Ay'da bugüne kadar kimse yaşamadı; uzun bir süre de yaşayacak gibi görünmüyor. Ama bu gerçek, "Ay'ın din işlerinden" sorumlu bir rahibi olması için engel olamamış gibi görünüyor.

Ay'daki din işlerinden sorumlu bir rahip olduğunu biliyor muydunuz?

Neil Armstrong ve Buzz Aldrin Ay'a ilk ayak bastıklarında, burada dini altyapının eksikliği hakkında muhtemelen hiç düşünmemişti. Zira Ay’dayken aniden Katolikliğe geçme veya günah çıkarma istekleri olduğunu sanmıyoruz. Ama görünüşe göre Katolik Kilisesi böle düşünmüyordu. İnsanların Ay'a ayak bastığı ikinci andan itibaren, herhangi bir Ay insanının dini ihtiyaçlarını karşılamakla görevli bir Ay rahibi olduğu ortaya çıktı.

Bu noktada, boş bir doğal uydunun kendi rahibine ya da piskoposuna sahip olmasına neden ihtiyaç duyulduğunu merak edebilirsiniz. Şu anda Piskopos John Noonan tarafından üstlenilen Ay rahipliği görevi, aslında 1917 tarihli Canon Kanununda belirtilen belirsiz bir kuralın sonucunda ortaya çıktı. Kanun, yeni keşfedilen herhangi bir arazinin, piskoposluğun bir parçası haline geldiğini söylüyor.

Sonuç olarak, “Ay” bölgesi, Apollo 11'in fırlatıldığı Orlando Piskoposluğunun sorumluluğu haline gelmiş oluyor. İlk Ay rahibi unvanını üstlenmek ise William Donald Borders'a düşmüştü.

Ay rahibi konumunu yaratan bu belirsiz kanun size de garip geldiyse yalnız değilsiniz. Görünene göre Papa da bu kanunun hayranı değil. Anlatılana göre, Ay görevinin ardından Piskopos Borders, Papa VI. Paul ile görüşmesinde ona “Biliyorsunuz Kutsal Peder, ben Ay'ın piskoposuyum" demiş. Borders bunu söylediğinde, Papa bile şaşkınlığını gizleyememiş.

Tabii ki bu unvan, sahibinin iş yükünü etkilemiyor. Orlando Piskoposluğu Kanonik İşler Şansölyesi Peder John Giel'in de belirttiği üzere, “Yetki, üzerinde etkisi olan kimse olmadığında hiçbir şey ifade etmiyor.