Bakandan açıklama: YouTube yasağı bitiyor mu?

Türkiye'nin artık Dünya'ya konu olan YouTube yasağında önemi gelişmeler: İşte bakanın açıklaması...

YouTube yasağı bitiyor mu?

Bir süredir YouTube'un Ulaştırma Bakanlığı'ndan randevu talep ettiği ve erişim engelleme kararının çözüme ulaştırılması için iş birliğine hazır olduğu biliniyor. Ve bu konuda ilk resmi açıklama nihayet Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'dan geldi...

Türk Hava Yolları'nın tarifeli uçağı ile dün saat 17:00'da Toronto'dan İstanbul'a gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 5 Mayıs 2008'den itibaren erişime kapalı olan Youtube'un temsilcileri ve avukatlarının bakanlıktan randevu alıp almadığı yönündeki soru üzerine Bakan Yıldırım, "Randevu talebinde bulunmuşlarsa, gelsinler konuşuruz görüşürüz. Biz çözüm bulunmasına olumlu bakıyoruz. En kısa zamanda biz kendilerini kabul ederiz" dedi.

Youtube'un internet üzerinde reklam yayınlamasına rağmen vergi ödememesiyle ilgili bir soruya da Bakan Yıldırım, "Şartlar şu, eğer burada bir internet hizmeti sağlayan bir kuruluş varsa Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına tabii olması lazım. Bu konuda firmanın biraz daha gayret göstermesi lazım." diye konuştu.

Son gelişmeler ışığında CHIP Online diyor ki...

Son gelişmeler ışığında CHIP Online diyor ki...

Bakan Yıldırım açıklamasında net bir biçimde "Evet YouYube bizden randevu talep etti" demiyor; ama sözlerinden bu sonucu çıkartmak çok da zor değil. Açıklamalardan, YouTube'un nihayet gerekli düzenlemeleri yapmak için iş birliğine yanaştığını anlıyoruz. Ama işin içinde sadece yasaklı videolar değil, çok daha fazlası var.

Yerel reklamlar yayınlayan her internet yayını gibi, YouTube'un da vergi vermesi kaçınılmaz bir şart gibi görünüyor. Yani anlaşılan, YouTube'un önündeki tek engel bir kaç sakıncalı video değil; işin bir de ekonomik boyutu var. Belki de işlerin bu noktaya kadar gelmesinin, yasağın Dünya'da Türkiye adına olumsuz reklama dönüşmesinin altında yatan başlıca neden bu olabilir.

Hem YouTube hem de Bakanlık bir araya gelmeyi ve görüşmeyi bu kez başarabilirse, sorunların da kolayca ortadan kaldırılabileceğini düşünüyoruz. Her iki taraf da ne istediğini karşı tarafa net bir biçimde anlatmayı başarırsa, Türkiye "sansürcü ülke" damgasını yemekten kurtulabilir...

chip.com.tr - Hürriyet

Okuyucu Yorumları