Bennu asteroidinden gelen örneklerde yaşamın yapı taşları bulundu

Uzayda başı boş dolanan bir asteroid olan Bennu'da yaşamı oluşturacak temel taşların bulunduğu kanıtlandı. Yaşamın nasıl ortaya çıktığına dair teoriler baştan mı yazılacak?

Bennu asteroidinden gelen örneklerde yaşamın yapı taşları bulundu

Aslında dünyaya çarpma riski taşıyan tehlikeli bir asteroid olan Bennu, kısa süre önce NASA'nın robot uzay gemisi tarafından ziyaret edilmişti. Bennu'dan toplanan örnekler, Eylül 2023'de dünyaya ulaşmıştı.

Örnekler üzerinde detaylı bir araştırma yapan NASA şimdi Bennu'da yaşamı oluşturacak temel yapıtaşlarının bulunduğunu onayladı. NASA'nın numune ekibi, numunede başlangıçta olası bir kirletici olarak düşündüğü parlak beyaz parçacıklar buldu. Ancak daha yakından bakıldığında bu parçacıkların magnezyum fosfat olduğu anlaşıldı.

Bu moleküllerin asteroidde ne işi var?

Bu özel mineral, Dünya'ya düştükten sonra hayatta kalamayacak kadar kırılgan olduğu ya da kısa süre sonra yok olduğu için Dünya'da pek bulunmaz. Bennu'daki varlığı nedeniyle NASA, Bennu'nun tanık olduğu farklı jeolojik faaliyetleri anlamamıza yardımcı olabileceğine inanıyor.

Ayrıca, en basit amino asitlerden biri olan ve proteinler için hayati bir bileşen olan glisin de yaygın miktarda bulunuyor. NASA, olivin, manyetit, karbonatlar ve sülfitler gibi su taşıyan diğer minerallerin de yüksek seviyelerde olduğunu söylüyor. NASA, bu ilk Bennu analizinin sonuçlarının, asteroidin bugün bildiğimiz enkaz karmaşasına dönüşmeden önce muhtemelen suyla ilgili birden fazla olay yaşadığını gösterdiğini söylüyor.

Ve tüm bu bilgiler asteroidin potansiyel bir "yaşam taşıyıcısı" olduğunu da gösteriyor. Bu bileşenlerin uygun koşullarda bir araya gelmesiyle organik bir yaşamın başlama ihtimali bulunuyor. Fakat tek sorun, asteroid'in dünyaya veya başka bir gezegene çarptığında oluşacak yıkıcı gücün ve ısının, tüm bu molekülleri de yakacak olması. Dolayısıyla, dünyaya yaşamı asteroidlerin getirmiş olması senaryosunda hala açıklaması zor bir durum var.