Boston Dynamics'in robot köpeği Spot, ChatGPT yardımıyla konuşan bir tur rehberine dönüştü

Boston Dynamics'in robot köpeği Spot, ChatGPT'yi kullanarak konuşmaya başladı. İngiliz aksanıyla sohbet eden Spot, tesis turu rehberi olarak herkesi şaşırttı.

Ünlü robot köpek Spot, ChatGPT yardımıyla konuşan bir tur rehberine dönüştü

Boston Dynamics'in ünlü robot köpeği Spot'un koştuğunu, zıpladığını ve hatta dans ettiğini defalarca gördük. Ama şimdi Spot'un konuştuğunu da görmek, biraz ürkütücü.

Boston Dynamics tarafından yayınlanan biraz tedirgin edici bir videoda, robot köpeğin silindir şapka, bıyık ve patlak gözlerle donatıldığını, İngiliz aksanıyla çalışanlarla sohbet ettiğini ve onları şirketin tesislerinde bir tura çıkardığını görüyoruz.

"Yolculuğumuza başlayalım mı?" diye sorarak başlıyor Spot ve "Spot robotlarının dinlendiği ve şarj olduğu şarj istasyonları ilk durağımız olacak. Beni takip edin beyler" şeklinde devam ediyor. Demoda gösterildiği gibi, Spot soruları yanıtlayabiliyor ve hatta gerçekten konuşuyormuş gibi görünmek için ağzını oynatıyor.

Boston Dynamics, Spot'u konuşturmak için OpenAI'nin ChatGPT API'sini ve yanıtlarını dikkatlice eğitmek için bazı açık kaynaklı büyük dil modellerini (LLM) kullandı. Daha sonra robotu bir hoparlörle donattı, metinden konuşmaya özellikleri ekledi ve ağzının bir kuklanın ağzı gibi konuşmayı taklit etmesini sağladı.

Boston Dynamics'in baş yazılım mühendisi Matt Klingensmith, ekibin Spot'a tesislerindeki odaların her biri için çok kısa bir komut dosyası verdiğini söylüyor. Bot daha sonra bu senaryoyu tutucu ve gövdesindeki kameralardan aldığı görüntülerle birleştirerek, bir yanıt oluşturmadan önce gördükleri hakkında daha fazla bilgi edinmesini sağladı. Şirkete göre Spot, görüntülere başlık eklemek ve bunlarla ilgili soruları yanıtlamak için Visual Question Answering (Görsel Soru Yanıtlama) modellerini kullanıyor.

Bu, Spot'un video sırasında büründüğü tek kişilik de değil. Dört ayaklı robot aynı zamanda 1920'lerden bir arkeolog, bir genç ve bir Shakespeare zaman yolcusu kişiliğine de bürünebiliyor. Hatta alaycı bir kişiliğe bile bürünebiliyor.

Boston Dynamics, Spot'u bir tur rehberi olarak denerken birkaç sürprizle karşılaştığını belirtiyor. Bir keresinde ekip Spot'a ebeveynlerinin kim olduğunu sormuş ve Spot da şirketin ofisinde eski Spot modellerinin sergilendiği yere gitmiş. Şirket ayrıca, kutuları taşımak için tasarlanan robotu Stretch'in, yoga için üretildiğini öne sürmek gibi LLM'nin bir şeyler uydurduğu bazı durumlarla hala karşılaştığını belirtiyor.