Bu Etkileşimli COVID-19 Haritası, Dünya'daki Değişimi Gösteriyor

Koronavirüs salgınının ya da COVID-19'un Dünya üzerinde sebep olduğu değişiklikler, yeni bir etkileşimli harita üzerinde böyle görünüyor.

Farklı bir COVID-19 haritası

NASA, ESA (Avrupa Uzay Ajansı) ve JAXA (Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı) tarafından oluşturulan etkileşimli harita, COVID-19'un hava kalitesi, su kalitesi, ekonomik aktivite ve tarım gibi alanlarda dünyayı nasıl etkilediğini gösteriyor.

Hava kalitesindeki artış, sokağa çıkma kısıtlaması uygulayan yerlerde hemen fark ediliyor. Fosil yakıtlarla ortaya çıkan azot dioksit (NO2) ömrü birkaç saattir, bu nedenle hava kalitesindeki kısa vadeli değişiklikleri analiz etmek için sıklıkla kullanılır. Haritaya baktığınızda ve Avrupa'da Paris, Madrid, Roma ve Milano gibi şehirlerde Nisan ayında NO2 oranında önemli bir düşüş (yüzde 50 civarında) yaşandığını görebilirsiniz (önceki seneki aynı aylara kıyasla).

Çin'deki noktaya tıkladığınızda ise Pekin'deki bir otomobil fabrikasının ocak, şubat ve martta nasıl bir düşüş yaşadığı ve ardından yeniden yükselmeye başladığı gözlenebiliyor.

Haritayı kullanmakta zorluk yaşarsanız, NASA'nın sağladığı aşağıdaki kılavuzu izleyebilirsiniz. Haritanın kontrol panosuna eodashboard.org adresinden erişilebiliyor.

Okuyucu Yorumları