Suyun altında örümcek görmeyi muhtemelen beklemezsiniz; ama bu örümcek, su altında 30 dakika kalabiliyor

Muhtemelen suyun altında canlı bir örümcek görmeyi asla beklemezsiniz. Ama bu örümcek imkansız gibi görüneni yapıyor, suyun altında 30 dakika boyunca saklanabiliyor.

Su altında 30 dakika kalabilen örümcek herkesi şaşırttı

Örümceklerle karşılaşmayı beklediğiniz belirli yerler vardır. Köşelerde, parktaki bankların altında, dallarda örümceklerin olmasını bekleyebilirsiniz. Ancak muhtemelen suyun altında bir örümcekle karşılaşmayı beklemezsiniz. Şaşırtıcı bir şekilde, New York'taki Binghamton Üniversitesi biyoloğu Lindsey Swierk, 30 dakika boyunca su altında saklanabilen bir örümceğin varlığını ortaya çıkarttı.

Etkileyici örümcek insanlardan kaçıyordu ve bir dereyi sığınak olarak kullandı. Swierk'in başyazarlığını yaptığı ve örümceğin dalış davranışını gösteren bir makale, geçtiğimiz ay Ethology dergisinde yayınlandı.

Dünya Örümcek Kataloğu'na göre, Trechalea extensa Meksika'dan Panama'ya yayıldı ve akarsu kenarlarında yaşıyor. Örümceği anlatan 1993 tarihli bir çalışmada "koleksiyoncunun elini kolayca ısırırlar" yazıyordu.

Swierk Pazartesi günü Binghamton'a yaptığı açıklamada, "Birçok tür için ıslanmak ve üşümek, hayatta kalmak için neredeyse başlangıçta yırtıcılarıyla uğraşmak kadar risklidir" dedi ve ekledi: "Trechalea örümceklerinin daha önce tehditlerden su altında saklandıkları bilinmiyordu ve çok uzun süre durabildiği kesinlikle bilinmiyordu."

Örümceğin su altındaki başarısının sırrı, hidrofobik vücut tüyleri tarafından yerinde tutulan bir hava "filmi" gibi görünüyor. Swierk, örümceğin gümüşe batırılmış gibi göründüğünü söyledi ve bu filmin solunum açıklıklarını sudan uzak tutabileceğini ve belki de soğuk akıntıdan kaynaklanan ısı kaybını azaltabileceğini öne sürdü.

Örümceğin sualtı gezileri, algılanan bir tehditten kaçınmak için kullandığı aşırı bir önlem gibi görünüyor. Örümceğin olağandışı davranışına ilişkin daha fazla gözlem, bilim insanlarının hayvanların yırtıcı hayvanlarla nasıl başa çıktığını daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir.