Google Bard ve Microsoft Bing'in ardından, ChatGPT'ye bir rakip daha geliyor: LLaMA

Mark Zuckerberg, Meta’nın geliştirdiği ve ChatGPT'ye rakip olarak tanıttığı yapay zekası LLaMA’yı resmi olarak tanıttı.

ChatGPT’ye bir rakip daha geliyor

OpenAI'nin ChatGPT'sine, Google'ın Bard'ına ve Microsoft'un Bing'ine yeni bir rakip geliyor. Eskiden Facebook olarak bilinen Meta şirketi, LLaMA adını verdiği kendi yapay zekasını tanıttı. Firmanın CEO’su Mark Zuckerberg bu yeni girişimi bir Facebook gönderisinde duyurdu.

Zuckerberg sosyal medya platformunda "Bugün, araştırmacıların çalışmalarını ilerletmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış LLaMA adlı yeni bir son teknoloji yapay zeka büyük dil modelini piyasaya sürüyoruz" dedi ve devam etti: "Büyük dil modelleri metin üretme, sohbet etme, yazılı materyalleri özetleme ve matematik teoremlerini çözme veya protein yapılarını tahmin etme gibi daha karmaşık görevlerde çok fazla umut vaat ettiğini düşünüyoruz." Ancak Meta yöneticisi, LLaMA'nın şu anda bu görevlerden hangilerini tam olarak yerine getirebileceğini açıklamadı.

Aslında, Zuckerberg'in duyurusunda büyük dil modeli hakkında sunduğu tek ayrıntı, şirketinin "bu açık araştırma modeline bağlı olduğu ve yeni modelini yapay zeka araştırma topluluğunun kullanımına sunacağını" açıklaması oldu.

Daha sonra yayınlanan ve yapay zeka ile ilgili tam bir araştırma makalesine ve Github model kartına bir bağlantı içeren bir şirket blog gönderisinde Meta, önemli ölçüde daha fazla bilgi sundu. Şirket, "Diğer büyük dil modelleri gibi, LLaMA da bir dizi kelimeyi girdi olarak alarak çalışır ve özyinelemeli olarak metin oluşturmak için bir sonraki kelimeyi tahmin eder" diye yazdı. Meta, LLaMA'nın 20 farklı dilden metin üzerinde eğitildiğini de ekledi. Model kartı, eğitim verilerinin CCNet, C4, Wikipedia, ArXiv ve Stack exchange'den kamuya açık metinleri içerdiğini belirtiyor.

Meta, yapay zekasını diğer büyük dil modellerine göre "çok daha az bilgi işlem gücü ve kaynak gerektiren, daha küçük bir temel model" olarak tanımlıyor ve LLaMA'nın birden fazla boyutta mevcut olacağını söylüyor. Şirket ayrıca şeffaflık ve sorumlu yapay zeka geliştirme konusundaki kararlılığını vurguluyor ve yalnızca yapay zeka araştırmacılarının erişimine izin verileceğini yineliyor.

Şu anda, LLaMA'nın hızla kalabalıklaşan bir alanda diğer teknoloji devlerinin yapay zeka girişimlerine karşı nasıl duracağını söylemek zor. Bununla birlikte, şimdiye kadar piyasaya sürülen hemen hemen her büyük dil modeli, kendi payına düşen aksaklıklarla birlikte geldi. Google ve Microsoft, yapay zeka metin oluşturucularını arama platformlarına entegre etti ve her ikisi de farkında olmadan yanlış bilgilerin reklamını yaptı. Daha sonra, telif hakkı, gizlilik, yapay zekanın "duygular" geliştirip geliştiremeyeceği ve internetteki pek çok kişinin kısıtlamaları atlamak ve saldırgan içerik ve hatta kötü amaçlı yazılım üretmek için bulduğu geçici çözümlerin nasıl yönetileceği gibi çözülmemiş sorular bulunuyor.