Çin, Mars'ta NASA'nın yapamadığını yapmak istiyor

Çin, NASA'nın Mars'tan numune toplama görevindeki aksaklıkları fırsata çevirme peşinde. Açıklanana göre, Tianwen-3 görevi ile 2028'de Mars'tan numune almayı ve bu numuneleri NASA'dan önce gezegenimize geri getirmeyi hedefliyor.

Çin, Mars'ta NASA'nın yapamadığını yapmak istiyor

Çin, ABD merkezli uzay ajansı NASA'dan yaklaşık iki yıl önce Mars toprağı ve kayalarını gezegenimize getirecek bir Mars görevi başlatarak NASA'nın tahtını sallamak istiyor. Şu anda NASA'nın Mars'tan örnek getirme görevi bazı aksaklıklarla karşılaşmış durumda ve hatta durdurulduğuna dair haberler de var. Dolayısıyla bu aksaklıklar Çin'e beklediği şansı vermek için yeterli olabilir.

Science Alert'in yeni haberine göre, Çin uzay ajansı önümüzdeki on yıl içinde Mars'ta mürettebatlı bir görev yapmak istiyor. Ancak Çin, taykonotların Mars yüzeyine varışına hazırlanırken, NASA'nın mevcut görevinin sona ermesinden iki yıl önce kendi Mars örneği görevini tamamlamayı umuyor.

Bu görev, Çin Ulusal Uzay İdaresi'nin Tianwen programının üçüncüsü olacak ve bu nedenle Tianwen-3 olarak bilinecek. Ayrıca görev, 2028 yılında Mars yüzeyinde numune toplayacak ve 2031 yılının Temmuz ayında gezegene geri dönecek olan bir çift fırlatmadan oluşacak.

Çin'in Mars'tan örnek getirme görevi için büyük planları olup olmadığı belli değil, ancak bunu NASA'dan önce gerçekleştirmeyi başarırsa, bazı ilginç olasılıklar ortaya çıkabilir. Çin'in uzay araştırmaları alanında daha fazla yer edinmek için çok çalıştığı bir sır değil ve ülke son birkaç yıldır bazı heyecan verici başarılar elde etmeyi başardı.

Ancak yaptığı her şey başarıyla sonuçlanmadı; Çin'in Mars keşif aracı bu yılın başlarında sert bir Mars kışında başarısız oldu ve Mars yüzeyindeki uzun uykusundan uyanamadı. Yeni bir makale ayrıca Çin'in Mars atmosferini anlamak için yeni yollar üzerinde çalıştığını da söylüyor.

Mars atmosferinin yeni modelinin yanı sıra kendi Mars örneği getirme görevini gerçekleştirme planları olan Çin, Kızıl Gezegen'in keşfinde büyük bir isim olmaya hazırlanıyor. Ancak bu planların ne kadar başarılı olacağını zaman gösterecek.