Çoğumuzun inandığı 3 şifre yalanı!

Şifreler hakkında bazılarımızın gözü kapalı inandığı bu 3 yanlışa siz sakın inanmayın!

Bu şifre yalanlarına kanmayın

Şifreler konusunda ya güvenliği abartıyor, ya da umursamaz davranıyoruz. Ancak bu iki davranış da hayatımızı kolaylaştırmıyor. Şifreler hakkında gerçeği yansıtmayan birçok söylence, kulaktan kulağa dolaşıyor. Aşağıda bunlardan üçünü sizlerle paylaşarak, kafa karışıklığını biraz olsun azaltmak istiyoruz.

1. "İki faktörlü oturum açma yüzde 100 güvenlidir"

Şifrenizi yazmanın yanında, telefonla da doğrulama yapmanızı gerektiren iki faktörlü oturum açma (Two-factor authentication), hesaplarınızın güvenliğini önemli ölçüde artırsa da, onları hacker'lara karşı tamamen güvenli hale getirmiyor. Bu özelliği kullandığınız için zayıf şifrelerinize güvenmemelisiniz.

2. "Şifreleriniz büyük firmalarda güvendedir"

Büyük firmalar, büyük olduklarından dolayı daha çok saldırıya uğrarlar. İşte bu yüzden kendilerini ve kullanıcılarını daha iyi korurlar. Ancak böyle bir fikir yürüterek yanılgıya düşüyoruz.

Çoğu firma (büyükler dahil), şifrelerinizi düz metin biçiminde, şifrelemeden saklayabiliyor. Hack'lenmeleri halinde şifreleriniz kolayca ele geçmiş oluyor. Bu durumda hacker'lar, aynı şifreyi kullandığınız diğer hesaplarınıza da rahatça ulaşabiliyorlar.

3. "Şifre kontrol etme araçları isabetlidir"

Yeni bir şifre oluştururken şifrenizin ne kadar güvenli olduğunu söyleyen araca çok fazla güvenmeyin. Bu araç, güçlü bir şifre oluşturmanıza yardımcı olabilse de, size gösterdiği "şifreniz yüzde 97 güçlü" cümlesi gerçeği yansıtmayabilir.

Okuyucu Yorumları