Dev bir kum bataryası, koca bir kasabaya enerji sağlayacak

Yenilenebilir enerji teknolojileri geliştikçe, üretilen enerjiyi saklamak için yeni ve daha efektif yöntemlere olan ihtiyaç da artıyor. Tam da bu noktada, koca bir kasabaya enerji sağlamayı amaçlayan dev kum pilleri devreye girebilir.

Dev bir kum bataryası, koca bir kasabaya enerji sağlayacak

Finlandiya'daki bir kasaba, yakında ısınmak için ihtiyaç duyduğu enerjinin çoğunu dev bir kum pilinden elde edebilir. Bu yeni batarya resmi olarak tanıtıldı ve Polar Night Energy isimli şirket tarafından inşa edilecek. Bu kum pili aslında ağzına kadar tonlarca kum veya benzer bir malzeme ile doldurulmuş devasa bir silo... Ancak önemli bir özelliği var, enerji depoluyor.

Pilin görevi, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen fazla enerjiyi depolamak ve daha sonra enerji üretimi düştüğünden bu depodan enerji kullanabilmek. Kum pili bunun için enerjiyi ısıya dönüştürerek kuma aktarıyor. Isı bu kum pilinin içinde aylarca soğumadan kalabiliyor. İhtiyaç olduğundaysa çok düşük bir kayıpla ısıyı elektriğe çevirmek mümkün oluyor.

Finlandiyadaki bu deneme sonucunda kum pilinin efektif olarak çalıştığı anlaşılırsa, kum pillerinin dünyadaki sayısının hızla artması da bekleniyor. Zira bu pilleri üretmek çok düşük maliyetli. Enerjiyi aylarca kaybolmadan saklayabilmeleri ise onları çok kullanışlı yapıyor.