Dokunmadan dokunmatik Android!

Telefon veya tablet ekranlarındaki parmak izlerine artık veda mı edeceğiz? Android cevabını arıyor!

Dokunmadan dokunmatik!

Microsoft XBox 360 oyun konsolu için harekete duyarlı Kinect sistemleriyle Guiness Rekolar Kitabına en hızlı satılan tüketici elektroniği ünvanıyla girmişti.

Ağustos 2010'da yapılan ve geçen hafta halka duyurulan Google patenti ise benzer bir şeyi arıyor gibi. Patent kısaca mobil cihazlardaki kameralarla harekete duyarlı giriş sistemi olarak lanse ediliyor.

Google bu sistemi ile Apple ve Microsoft'un acımasızca kendine karşı giriştiği patent davalarını yavaşlatabileceğini düşünüyor.

Patent ise şu:

Görüntü kaydedebilecek bir aygıta sahip taşınabilir elektronik aygıtı kontrol etme metodu. Bu metod ile görüntü kaydedebilecek aygıt, önünden geçirilen bir cismin hareketleri ve değişik zamanlama aralıkları ile çalışacak ve yapılan harekete tanımlı kontrolleri cihazın yapmasını sağlanacak.

Uygulamalarda parmak hareketleri de belirtilse de "cisim" kelimesiyle Google bu konuda çok daha büyük planları olabileceğini ima ediyor. Ayrıca zamanlama tanımlaması ise örneğin parmağınızı hızlı hareket ettirdiğinizde sayfalar arası geçerken yavaş hareketinizde metin seçimi gibi ayrı ayrı işlevlere sahip olabileceğini gösteriyor.

Teknoloji firmalarının önümüzdeki planlarını çıkarması bakımından patentler önemli bir yapıtaşı. Dokunmatik teknolojilerde sesle kontrol ve dokunma gibi teknolojilerin popüler olduğu bugün Google dokunmadan sadece hareket sensörü ile kontrolün patentini alması, bu teknolojilerin Apple, Microsoft veya RIM tarafından kullanılamayacak anlamına da gelebilir.

Okuyucu Yorumları