DuckDuckGo’dan, korsan sitelerle ilgili ortaya atılan iddiaya çok açık bir cevap geldi

Gizlilik odaklı arama motoru DuckDuckGo, YouTube-dl gibi korsan web sitelerini arama sonuçlarından kaldırdığı iddialarını açık bir dille reddetti.

DuckDuckGo’dan yalanlama geldi

Son zamanlarda DuckDuckGo'da korsan içerik barındıran web sitelerini arayanlar bulmakta zorlanmış olabilir. Ancak bunun nedeninin, daha önce ortaya atılan iddialarda olduğu gibi şirketin özel bir seçimi olmadığı açıklandı. Son zamanlarda, Google'ı sık sık eleştiren gizlilik odaklı bir arama motoru ve tarayıcı olan DuckDuckGo'nun YouTube-dl ve The Pirate Bay gibi korsan sitelerle ilgili sonuçları kaldırdığı öne sürülmüştü.

Ancak şirket CEO'su Gabriel Weinberg, sorunun arama komutlarıyla (site:thepiratebay gibi) ilgili olduğunu ve çok az kullanıcının bu seçeneği gerçekten kullandığını söylüyor. Yapılan testler de Weinberg’in sözlerini doğruluyor. DuckDuckGo'nun açıklaması şöyle: “Konuyu inceledikten sonra, kayıtlarımız, YouTube-dl ve The Pirate Bay'in, insanların büyük çoğunluğunun yaptığı gibi, doğrudan ad veya URL ile aradığınızda arama sonuçlarımızdan hiçbir zaman kaldırılmadığını gösteriyor.

DuckDuckGo'dan Allison Goodman ise, "Sitemizle ilgili site: komutu ile sorunlar yaşıyoruz, ancak bu sadece söz konusu sitelerle ilgili değil” diyor ve ekliyor: “Bazı siteler domain adresini düzenli olarak değiştiriyor, bu yüzden indeksten düşüyorlar. Ancak şu anda hepsi mevcut olmalı.

İlk olarak 2008'de yayına giren DuckDuckGo, arama verilerinin Google'ın veya diğer büyük teknoloji devlerinin eline geçmesini istemeyen, gizlilik bilincine sahip internet kullanıcılarının ihtiyaçlarını daha iyi karşılamayı hedeflediğini söylüyor. Şirket o zamandan beri operasyonlarını genişletti ve artık bir arama motoruna ek olarak kendi tarayıcısını da sunuyor.