Danimarkalı bilim insanları, Dünya’nın en küçük plağını üretti

Danimarkalı bir fizikçi, Dünya’nın en küçük plağını üreterek bir kez daha herkesi şaşırttı.

Danimarkalı bilim insanları, Dünya’nın en küçük plağını üretti

Üzerine yılbaşı şarkısı kaydedilmiş olan Dünya’nın en küçük plağı, polimer tabaka üzerine Nanofrazor 3D litografi sistemi yardımı ile ses kazınarak üretildi.

Danimarka Teknik Üniversitesi'ndeki (DTU) fizikçiler, şimdiye kadarki en küçük plak rekorunu elde etmek için Nanofrazor adlı bir 3D nanolitografi aracını kullanarak bir noel şarkısını bir plağa kaydetti.

DTU'da bir fizikçi olan Peter Böggild, "30 yıldır litografi yapıyorum ve bu makineye bir süredir sahip olmamıza rağmen, hala bilim kurgu gibi geliyor” diyor ve devam ediyor: “Çalıştığımız ölçekte, bu şeyle bir alyuvara imzamızı atabiliyoruz. En radikal olan ise, o çılgın çözünürlükte serbest biçimli 3 boyutlu manzaralar oluşturabiliyor olmamız.

2015 yılında aynı DTU grubu, Mona Lisa'nın Leonardo da Vinci'nin orijinal tablosundan yaklaşık 10.000 kat daha küçük olan mikroskobik renkli bir görüntüsünü ortaya çıkartmıştı. Tabloyu 20 nm kalınlığında bir satır ve sütunlardan oluşan bir alüminyum tabakası üzerine yapmışlardı. Bir sütunun deformasyon miktarını değiştirerek, farklı renkler elde etmek mümkün. Örneğin, düşük yoğunluklu darbeler sütunları yalnızca hafifçe deforme ederek, mavi ve mor tonlar, güçlü darbeler ise sütunları önemli ölçüde deforme ederek turuncu ve sarı tonlar üretiyor. Ortaya çıkan görüntü, bir iPhone Retina ekranındaki tek bir pikselin kapladığı alandan daha küçük bir alana sığıyor.

Nanofrazor nedir?

DTU fizik grubu, hassas ayrıntılara sahip 3D nanoyapıları hızlı ve nispeten ucuz bir şekilde üretmek için Nanofrazor'u satın aldı. Nanofrazor, yüzeyi istenilen desen veya şekle sokmak için malzemeyi hassas bir şekilde kaldırıyor; bir tür gri tonlamalı nanolitografi makinesi olarak çalışıyor.

İlk hedef, Nanofrazor'u canlı beyinlerdeki akımları tespit edebilen yeni tür manyetik sensörler geliştirmek için kullanmak. Lassaline, elektronları tam olarak manipüle etmenin yeni yollarını keşfetme umuduyla bu ve diğer atomik olarak ince, grafen gibi malzemelerde "kuantum sabun köpüğü" yaratmayı planlıyor. DTU’dan fizikçi Tim Booth, “artık yüzeyleri nano ölçekli hassasiyetle neredeyse hayal gücümüzün hızında doğru bir şekilde şekillendirebiliyor olmamız, bizim için ezber bozan bir şey” diyor ve ekliyor: “Bu makine, yeni yapıların prototiplenmesini önemli ölçüde hızlandıracak.