Elon Musk'ın uzayda gezinen Tesla otomobili, Dünya'ya çarpabilir mi?

Galaksiler fatihi Elon Musk'ın uzaya gönderdiği üstü açık spor araba, Tesla'nın reklamını yapmak için harika bir fikirdi. Ama bu arabanın bir gün Dünya'ya çarpma riski pek harika bir durum olmasa gerek.

Elon Musk'ın uzayda gezinen Tesla otomobili, Dünya'ya çarpabilir mi?

Henüz nükleer enerjiyle çalışan otomobiller üretmiyoruz ama güneş sistemimizde, dünyaya çarpması halinde nükleer bomba gibi patlayacak bir otomobil var.

Elon Musk, 2018 yılında SpaceX'in bir roketini uzaya gönderirken, Tesla otomobillerinin reklamını yapmak için roketin tepesine üstü açık bir Tesla Roadster otomobili bağlamıştı.

Bu spor arabanın uzaya gönderilme amacı aslında Mars'a ulaşması ve Mars yüzerine çakılarak orada kalmasıydı. Böylece Galaksiler Fatihi Musk, Mars'a insan göndermeden önce oraya spor otomobil gönderip güzel bir reklam yapmış olacaktı. Ancak uzaydaki otomobil koca Mars gezegenini ıskaladı ve güneş sistemi içinde döne döne güneşin yörüngesine oturdu. Ve şimdi Mars'ı ıskalayan araba, dünyayı ıskalamama riski taşıyor.

Bilim insanlarının hesaplarına göre, hareketleri ve yörüngesi dengesizlik gösteren ve gelecekteki yörüngesi tam olarak hesap edilemeyen Tesla Roadster'ın, güneş sistemindeki bir gezegene çarpma ihtimali bulunuyor. Elbette araç Venüs'e çarpsa veya ilk plandaki gibi Mars'a çarpsa sorun yok ama Dünya'ya çarpacaksa, sıkıntı büyük.

Şu anda bilim insanları bu aracı bir "Dünya'ya yakın asteroid" olarak değerlendiriyorlar ve bu yüzden sürekli gözlem altında tutulmak zorunda.

Çılgın girişimci Dünya'ya asteroid çarptırdı

Şimdilik bir risk olmasa da bu araç 2047 yılında Dünya'ya 5 milyon km yaklaşacak. En azından şu an için gezegenimize çarpması beklenmiyor. Ancak sonraki yüzyıllarda bu aracın dünyaya çarpma riski de %22 olarak hesaplanıyor. Bu ihtimal, Rus ruleti oynarken ölme riskinizden büyük.

Ancak o zamana kadar Musk hayatta olmayacağı için, eğer araç dünyaya çarparsa Tesla'nın hisse fiyatlarının düşmesinden sorumlu tutulmaktan da yırtmış olacak.

Bu arada uzaydaki Tesla Roadster'ın şu an nerede olduğunu canlı olarak görmek isterseniz, buraya tıklamanız yeterli...