Gelecek 4K TV'lerde mi, OLED'lerde mi?

Gelecek, 1080p TV'leri katlamaya hazırlanan 4K TV'lerde mi, yoksa OLED'lerde mi?

4K mı, OLED mi?

Son dönemlerde karşımıza giderek daha fazla çıkmayan başlayan iki televizyon teknolojisi var: 4K ve OLED. Bazı TV üreticileri ekran çözünürlüğünü katlayan 4K'dan yanayken, bazıları çok ince yapıya sahip ve yüksek çözünürlüklü OLED'den yanalar. Peki gelecek, bu teknolojilerden hangisinde?

Güney Koreli iki şirket Samsung ve LG, full HD televizyonlarda bir sonraki aşama olacağı düşünülen OLED ekran teknolojisine önem veriyorlar. Japon üreticiler ise çözünürlüğü 3840x2160'a çıkaran 4K TV'lerin peşindeler. Japon üreticiler, 4K TV'leri OLED ekranlardan pay kapacak bir fırsat olarak görüyorlar.

OLED ekranların üretilmesi ucuza malolmasa da, LCD teknolojisinin ve üretiminin olgunluğa ulaşmış olması 4K TV'ler için bir avantaj. Bunun yanında bugün neredeyse hiç 4K içeriği bulunmuyor. Ancak 4K'yi arkasına alanlar, "upscaling" yoluyla daha iyi bir izleme deneyimi sunacaklarını iddia ediyorlar. 4K TV'ler, piksel yoğunluğunun daha yüksek olması nedeniyle pikselleri ayırt etmenizi zorlaştırıyor. Büyük bir 1080p ekranda ekrana yakın oturduğunuzda ise pikselleri görmeniz mümkün olabilir. TV'nin boyutu büyüdükçe, pikselleri tek tek görmemek için ekrandan daha uzakta oturmanız gerekiyor.

OLED ne durumda? Savaşı kim kazanacak?

OLED ne durumda? Savaşı kim kazanacak?

OLED'in iki öncüsü Samsung ve LG ise şu sıralarda teknolojinin patentlerine sahip olmak için birbirlerini dava ediyorlar. Bu ise OLED teknolojisinin gecikeceği anlamına gelebilir. İki şirket de Ocak ayındaki CES'de 55 inç'lik TV'lerini göstermişlerdi. Son olarak IFA fuarında da iki devin ürünleri sergilenmişti. Ancak bu ürünler, kullanıma hazır gibi görünmüyorlardı.

Ocak ayında OLED'lerin bu senenin sonuna doğru hazır olacağı söyleniyordu; ancak görünüşe bakılırsa bu önümüzdeki yılın başlarından önce olmayacak. Japon üreticiler ise büyük 4K LCD TV'lerinin Aralık'ta hazır olacağını iddia ediyorlar. Onların üzerinde durduğu sorun ise 84 inç'lik TV'lerin aşırı bir biçimde pahalı olması.

Peki OLED mi kazanacak 4K mı? Piyasa analizcisi IHS iSuppli'ye göre 4K sevkiyatı, 2017'de LCD TV'lerin sadece yüzde 0.8'ini oluşturacak. Şirkete göre "ne tüketiciler, ne de televizyon markaları 4K LCD TV piyasasını başarıya ulaştıracak bir ilgiye sahip olmayacaklar."

Şirketin 4K'yı üzecek bu tahmini, çok büyük TV'lerin piyasanın çok küçük bir kısmına hitap ediyor olması. IHS iSuppli, 60 inç'den büyük TV'lerin 2012'deki sevkiyatının toplamda sadece yüzde 1.5 olduğunu söylüyor.

OLED ise piyasaya sürülmek için henüz hazır değil. Güney Kore'li üreticiler, OLED panellerinin üretimi için iki seneye ihtiyaçları olduklarını kabul eder gibiler. Bu nedenle OLED tarafı da bir başlangıç olarak 4K TV'lere yönelebilirler. Ancak onlar da fiyatları 10.000 ile 25.000 dolar arasında değişen TV'leri satacak kişiler veya şirketler bulmakta zorlanacaklar.

Okuyucu Yorumları