Google'dan Anne Frank anısına doodle: Günlüğün yayınlanmasının 75. yıldönümü

Google önemli günlerde hazırladığı Doodle'lar ile biliniyor. Google'ın son doodle'ı ise Anne Frank anısına... Google, Doodle'ı şu sözlerle tanıtıyor: Bugün, modern tarihin en önemli kitaplarından biri olarak kabul edilen günlüğünün yayınlanmasının 75. yıldönümü.

Google'dan Anne Frank anısına doodle: Günlüğün yayınlanmasının 75. yıldönümü

Google'ın son doodle'ı, Yahudi soykırımının sembol isimlerinden olan Anne Frank'a ilişkin... Anne Frank, Hollanda'nın başkenti Amsterdam'daki bir binanın gizli bölümlerinde 2. Dünya Savaşı'nda iki yıl boyunca ailesiyle saklanmış ve yaşadıklarını güncesinde kaleme almıştı. Götürüldüğü Bergen Belsen'deki toplama kampında ise koşullar korkunçtu. Anne Frank House'ta yer alan biyografisine göre kötü muamelenin yanı sıra yiyecek sıkıntısı vardı, hava soğuktu ve bulaşıcı hastalıklar vardı. Anne, tifüse yakalandı. Yaşamını yitirdiğinde henüz 15 yaşındaydı... Anne Frank'ın Hatıra Defteri ise 80'den fazla dile çevrildi... Günlüğün orijinal kopyası Anne Frank House'ta sergileniyor... Günlük ilk olarak 25 Haziran 1947 yılında Anne'nin savaştan sağ kurtulan tek aile üyesi olan babası Otto Frank tarafından yayınlandı.

Anne Frank kimdir?

Google'ın Doodle'ında Anne Frank'in hatıra defterindeki bazı yazılar kısaltılarak yer aldı.

Google, son Doodle'ı için şu açıklamayı yapıyor: Bugünün slayt gösterisi Doodle, Holokost kurbanı Anne Frank'i onurlandırıyor. Sadece 13-15 yaşları arasında yazılmış olmasına rağmen, Holokost ve savaş olaylarıyla ilgili kişisel anlatımı, bugüne kadarki en dokunaklı ve en çok okunan öykülerden biri olmaya devam ediyor. Bugünün Doodle'ı, onun, arkadaşlarının ve ailesinin iki yılı aşkın bir süredir saklanırken yaşadıklarını anlatan günlüğünden gerçek alıntılar içeriyor. Bugün, modern tarihin en önemli kitaplarından biri olarak kabul edilen günlüğünün yayınlanmasının 75. yıldönümü.

Anne Frank kimdir?

ANNE FRANK KİMDİR?

Peki Anne Frank kimdir? Google'ın Doodle'ın da Anne Frank'ın öyküsü şu şekilde yer alıyor:

Anne Frank, 12 Haziran 1929'da Almanya'nın Frankfurt kentinde doğdu, ancak ailesi, büyüyen Nazi partisinin elinde milyonlarca azınlığın karşılaştığı artan ayrımcılık ve şiddetten kaçmak için kısa süre sonra Hollanda'nın Amsterdam kentine taşındı. Anne 10 yaşındayken II. Dünya Savaşı başladı ve kısa bir süre sonra Almanya Hollanda'yı işgal ederek savaşı ailesinin kapısına kadar getirdi. Yahudiler özellikle Nazi rejimi tarafından hedef alındı, hapsedildi, infaz edildi veya insanlık dışı toplama kamplarına zorla yerleştirildi. Özgürce ve güvenli bir şekilde yaşayamayan milyonlarca Yahudi, evlerini terk etmek veya saklanmak zorunda kaldı. 1942 baharında Anne'nin ailesi, zulümden kaçınmak için babasının ofis binasındaki gizli bir ek binada saklanarak tam da bunu yaptı.

Anne Frank kimdir

Milyonlarca kişi gibi Frank ailesi de hızlı davranmak zorunda kaldı ve neredeyse her şeyi geride bıraktı. Anne'nin birkaç eşyası arasında, birkaç hafta önce 13. doğum gününde aldığı mütevazı bir hediye vardı: Kareli ciltli bir defter. Yakında dünyayı sonsuza dek değiştirme aracı haline geldi. Takip eden 25 ay boyunca saklanarak, sayfalarını küçük ayrıntılardan en derin hayallerine ve korkularına kadar “gizli ek”teki genç yaşamının yürekten bir hikayesiyle doldurdu. Günlük yazılarının savaştan sonra yayınlanabileceğini ümit eden Anne, yazılarını “Het Achterhuis” başlıklı tek bir tutarlı hikayede birleştirdi.

4 Ağustos 1944'te Frank ailesi, Nazi Gizli Servisi tarafından bulundu, tutuklandı ve ağır iş yapmaya zorlandıkları gözaltı merkezine götürüldü. Daha sonra, Polonya'daki Auschwitz toplama kampına zorla sınır dışı edildiler ve burada sıkışık, hijyenik olmayan koşullarda yaşadılar. Birkaç ay sonra Anne ve Margot Frank, Almanya'daki Bergen-Belsen toplama kampına nakledildi. Nazi güçleri tarafından mahkumların acımasızca, kasıtlı olarak öldürülmesine ek olarak, ölümcül hastalıklar hızla yayıldı. Sonunda Anne ve Margot, yaşamak zorunda bırakıldıkları insanlık dışı koşullara yenik düştüler. Anne Frank sadece 15 yaşındaydı.

Anne Frank kimdir

Anne Frank, Holokost'un dehşetinden kurtulamasa da, o yıllara ilişkin, yaygın olarak “Anne Frank'in Günlüğü” olarak bilinen öyküsü, o zamandan beri şimdiye kadar yayınlanan en çok okunan kurgusal olmayan eserlerden biri haline geldi. 80'den fazla dile çevrilen Frank'in anıları, günümüz sınıflarında temel bir unsurdur ve nesiller boyu çocukları Holokost ve ayrımcılık ve tiranlığın korkunç tehlikeleri hakkında eğitmek için bir araç olarak kullanılır.

Anne Frank kimdir?

Anne Frank'ın 13. doğum günü için aldığı günlük böyle görünüyor. Fotoğraf koleksiyonu: Anne Frank Stichting, Amsterdam