Google'ın yeni yapay zekası Gemini, ChatGPT'ye rakip olmak için günleri saymaya başladı

Google'ın bir süre önce duyurduğu yeni üretken yapay zeka aracı olan Gemini, gelen son haberlere bakılırsa karşımıza çıkmaya hazır...

Google'ın yeni yapay zekası Gemini günleri saymaya başladı

Şu ana kadar üretken AI yeteneklerine büyük yatırım yapan Google, yakında çıkacak olan Gemini AI sistemini Google I/O 2023’te duyurmuştu. Hatta Google’dan, Gemini’nin gezegendeki en popüler üretken yapay zeka araçlarından biri haline gelen ChatGPT’yi geride bırakacağına dair iddialar da duyduk. Ve yeni raporlar, Google’ın Gemini AI modelinin resmi sürümünü yayınlamaya hazırlandığını gösteriyor.

Gemini’nin yakında çıkacak sürümüyle ilgili haberler The Information’dan geliyor. The Information’ın haberine erişim için ödeme yapılması gerekse de, özetleyecek olursak, Google’ın küçük bir grup şirkete Gemini AI sistemine erişim izni verdiği bildiriliyor. Daha önce de bu tür durumları doğru bir şekilde bildiren site, bilgi kaynağı olarak “konuya aşina” kişileri gösteriyor.

Gemini’nin şu anda OpenAI’nin en güçlü sohbet edebilen yapay zeka sistemi olan GPT-4 modeliyle rekabet etmesi amaçlanıyor. GPT-4, ChatGPT Plus ve hatta Microsoft’un Bing AI'si dahil olmak üzere birden fazla AI sisteminin temelini oluşturuyor. ChatGPT’nin popülerliği nedeniyle, Google’ın Gemini AI ile oldukça ciddi bir rekabetle karşılaşacağı rahatlıkla söylenebilir. Eğer Gemini Google’ın övdüğü kadar başarılı olamazsa, şirket konuşma odaklı yapay zeka dünyası üzerinde sahip olduğu tüm prestiji kaybedebilir ve Google’ın böyle bir durumdan muhtemelen pek memnun olmayacağı kesin.

Gemini’nin piyasaya sürülmesiyle beraber yapay zeka dünyasına daha da fazla rekabetin ortaya çıkması tüketiciler için yeni olanaklar anlamına gelebilir. Elbette, ChatGPT ile iyi bir şekilde rekabet eden Claude 2 bulunuyor, ancak ChatGPT halen en yaygın olarak bilinen üretken yapay zeka sistemi. Google’ın Gemini’si, ChatGPT’nin etkinliği ve başarısına yaklaşmayı bile başarabilirse, AI alanında büyük bir değişimin yanı sıra ChatGPT’de daha fazla iyileştirme görebiliriz.

Ayrıca Google, Gemini’yi Android işletim sistemi, ChromeOS ve gelecekte geliştirmeye karar vereceği diğer uygulamalar gibi işinin diğer bölümlerine genişletmek için de iyi bir konumda yer alıyor.