Görev yöneticileri: Windows'ta neler oluyor?

Windows'ta arkaplanda neler olup bitiyor? Bu 5 muhteşem yazılım ile gerçekleri öğrenin...

Windows'ta neler oluyor?

Bilgisayarınız her zaman olduğundan daha yavaş mı çalışıyor? İstikrar bozuldu mu, sistem çöküp duruyor mu?

Bir sorun varsa ama sorunun ne olduğunu bilmiyorsanız, ne kadar iyi korunursanız korunun sisteminize zararlı bir yazılım bulaşmış olabilir.

Böyle bir durumda Windows Görev Yöneticisi'ni (Task Manager) açıp, buradan arkaplanda hangi uygulamaların etkin olduğunu kontrol edebilirsiniz.

Windows'un kendi içinde gelen Görev Yöneticisi çok basit, temiz ve sevilen emektar bir yazılımdır. Ancak daha iyi alternatifler var ve bu alternatifler, bilgisayarda arkaplanda nelerin olup bittiğini, çok daha detaylı bir şekilde gösterebiliyor.

Derinlemesine bir rapor almak için, ne nedir anlamak ve gereksiz yere kaynak tüketen yazılımları tespit etmek için, alanında kendini kanıtlamış bu 5 harika Görev Yöneticisi alternatifini değerlendirin...

Alternatif 5:

Alternatif 5:
System Explorer - Windows XP/ Vista/ 7

Sisteminiz hakkında etkileyici boyutlarda teknik bilgi sunan bu uygulama, açık uygulamaları, yüklü hizmetleri, sürücüleri, modül detaylarını, açık dosyaları, açık internet bağlantılarını, IE eklentilerini, Explorer Shell uzantılarını, yazılım kaldırma uygulamalarını ve çok daha fazlasını listeliyor.

Bütün bu bilgiler, neyse ki iyi bir arayüz içerisinde ağaç şemasında yerleştirilmiş. Ne nedir bilmeyenler için de birkaç tıkta öğrenme imkanı sunuyor. İsterseniz ProcessLibrary.com'dan işlem ismine, VirusTotal.com veya VirusScan.jott.org'dan uygulamanın zararlı olup olmadığına bakıyor.

Uygulamaların ne yaptığını detaylı olarak görebilir, sistemin bütün durumunu gösteren bir rapor alabilir ve kaydedip saklayabilirsiniz.

Download: System Explorer

Alternatif 4:

Alternatif 4:
Process Hacker - Windows XP SP2/ Vista/ 7

Bütün uygulamaları renk kodlu olarak görebilir, böylece birbirinden rahatlıkla ayırt edebilirsiniz.

Eğer zararlı yazılım olduğundan şüphelendiğiniz bir işlem ile karşılaşırsanız, VirusTotal.com'a bunu birkaç tıklama ile taratabilirsiniz.

Bu uygulama normal Görev Yöneticisi'nin kapatamadığı bir şekilde, uygulamaları farklı teknikler ile kapatır.

İnternet bağlantılarından, gizli uygulamalara her şeyi görebilir, RAM boşaltabilir ve derinlemesine bilgi edinebilirsiniz.

İleri seviye kullanıcılar için geniş yetkiler sunan bu araç, acemi kullanıcıların elinde tehlikeli olabilir.

Download: Process Hacker

Alternatif 3:

Alternatif 3:
Anvir Task Manager Free - Windows XP/ Vista

Bu görev yöneticileri bol bol uygulama listeledikleri için belli bir miktar birbirine benziyor.

Kalabalık bir listede açık olan DLL'ler, erişilen dosyalar ve açık olan internet bağlantıları sergileniyor.

Her bölümün işlevi ve gücü değişiklik gösteriyor. Sekmelerden biri başlangıç seviyesi kullanıcıların kullanımına göre, diğerleri ise gelişmiş özellikler sunuyor.

Bilgisayarınızın açılışta yüklediği yazılımlara müdahale etmenize imkan tanıyor. İşi biliyorsanız açılış süresini optimize ederek çok hızlı açılan bir sisteme sahip olabilirsiniz. Öte yandan acemiyseniz sisteminiz güveni kip'te bile bir daha açılmayabilir.

Windows'un 100 kadar gizli ayarına da erişim sağlayan, görmekten çok modifiye etmeye yönelik bir görev yöneticisi.

Download: Anvir Task Manager Free

Alternatif 2:

Alternatif 2:
Process Explorer - Windows XP/ Vista/ 7

Renk koduyla birbirinden ayrılmış işlemler, bir bakışta onca bilginin içinden aradığınızı görmenize yardımcı oluyor.

Online Arama seçeneği ile kısa zamanda hangi uygulama, ne işe yarar öğrenebilirsiniz. Bir uygulamaya tıklayarak kullandığı DLL dosyalarını, başka modülleri, kayıt defteri anahtarlarını ve dahasını görebilirsiniz.

Strings sekmesi altında exe dosyasının içindeki bilgiler bile sergilenir. Zararlı yazılımları analiz etmekte kullanabileceğiniz çok güçlü bir yazılım.

Dezavantajı ise diğer görev yöneticileri kadar ekstra işlevi olmaması. Başlangıçta açılan uygulamaları sergilemiyor vb. Sadece tek bir işe odaklı.

Download: Process Explorer

Alternatif 1:

Alternatif 1:
What's Running 3.0 - Windows 2000/ XP/ Vista/ 7

Bu yazılım ile sitemde gereksiz kaynak tüketen yazılımları kolaylıkla tespit edebilirsiniz.

En büyük avantajı, çalışan uygulamanın ne olduğunu bilmiyorsanız, yazılım size söyleyebiliyor. Sağ tıklayıp "Check online" seçeneğine tıkladığınızda internet üzerinden veritabanına bağlanarak uygulama ismini arıyor ve karşınıza detayları getiriyor.

Pek çok hizmeti sekmeler altında toplayan yazılımın bir diğer avantajı sistemin durumunu detaylı bir rapor olarak kaydedip saklamanıza imkan tanıması.

Yazılımın sorunları ise işlemlerin kullandığı dosyaları, kayıt defteri anahtarlarını ve Windows objelerini listelememesi ayrıca arayüzünün sıkışık olması.

Download: What's Running 3.0

Okuyucu Yorumları