Gözünüzde tıbbi bir yardımcınız olsa...

Gözünüzde taşıyabildiğiniz, görünmez bir sağlık ekipmanı, yakında çeşitli hastalıkların takibini kolaylaştırabilir!

Gözünüzdeki takipçi!

Gözlerinizdeki kontakt lenslerin, kan şekeriniz düştüğünde veya bir organınızda bir sorun olduğunda size haber verebildiğini düşünün. Ultra-ince transistör teknolojisinin gücü sayesinde Oregon State University araştırmacıları bu hedefe bir adım daha yaklaşmış durumdalar.

Oregon State profesörü Gregory Herman tarafından yönetilen araştırma ekibi, geliştirdiği şeffaf biyo-algılayıcıların kontakt lenslere eklenmesi ile beraber çeşitli sağlık durumlarını takip edebilmekte. Şu anda laboratuvar testinde olan bir prototip sadece kan glikoz seviyelerini algılayabilmekte ancak ekip, gelecekte diğer sağlık değerlerini de takip edebileceklerini düşünmekte. Bu gelişmiş lensleri eczanelerde görebilmemiz için en azından birkaç yıl geçmesi gerekecek ancak bu cihazı üretebilmek için gerekli teknolojiler şu anda büyük oranda kullanılabilir konumdalar.

Herman'ın açıklamasına göre çalışma, kendisinin ve arkadaşlarının birkaç yıl önce akıllarına gelen bir düşünce ile başladı: Galyum-çinko-oksit (IGZO) bileşiğinden oluşan bir yarı-iletken. Bu yarı-iletken, günümüzdeki yüksek çözünürlüklü televizyonların, akıllı telefonların ve tabletlerin ortaya çıkmasına imkan tanıyan yarı iletken ile aynı şey. Herman, artık tıp alanında da benzer bir teknolojiyi kullanmak istemekte.

Prototip lenslerin üretilmesi için araştırmacılar, şeffaf bir IGZO transistör katmanı ve glikozu parçalayan bir enzim olan glikoz oksidaz içeren bir biyo-algılayıcı geliştirdiler. Bu biyo-algılayıcı, glikoz ile temasa geçtiğinde enzim, kan şekerini oksitleştiriyor ve böylelikle ortaya çıkan pH seviyesi değişikliği IGZO transistörler üzerinde ölçülebilir bir elektrik akımı değişikliği yaratıyor.

Herman'ın tahminine göre IGZO lenslerin her bir milimetre karesi 2500 biyo-algılayıcı barındırabilir ve bunların her biri farklı bir değeri ölçmek için tasarlanabilir.

Algılayıcılar hala geliştirilme aşamasındalar ve henüz bir lense bağlanmış değiller. Hedeflenen ise bu cihazların radyo frekansları aracılığı ile bir alıcıya bilgi göndermesi. Bonus olarak da cihaz aynı zamanda radyo frekansları ile güçlendirilecek ve küçük bir anten ile kapasitörler şarj edilecek ve bilim adamları, cihaz üzerinde hareket eden elektrik akımını takip ederek okumalarını yapmaktalar.

Herman, ekibinin çözümünün 2014 yılında Google tarafından sunulan ile büyük benzerlik gösterdiğini ancak kendi ekibinin, tüm parçaları tamamen görünmez yapabileceğine inandığını söylemekte. Google'ın "akıllı lensi" IGZO transistör yerine küçük bir kablosuz çip ve minyatür bir glikoz algılayıcısı kullanıyordu.

Lenslerin sınırlı kullanıma sahip oldukları düşünülürse, bu cihazların ucuz olmaları gerekiyor ancak Herman, bunun bir problem olduğunu düşünmüyor. Herman'ın söylediğine göre cep telefonlarında kullanılan ile benzer bir teknoloji kullanıyorlar ve "bir cep telefonu ekranındaki yüz transistör on sentten daha az masraf olacaktır".

Okuyucu Yorumları