Gürültülü otomobilleri veya egzozları seviyor musunuz? Psikopat olabilirsiniz!

Yeni bir araştırma, sesli otomobilleri ya da aşırı derecede gürültülü egzoz sesini sevenlerin psikopat olma ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyor.

Gürültülü otomobilleri veya egzozları seviyor musunuz? Psikopat olabilirsiniz!

Western Ontario Üniversitesi araştırmacıları, özellikle gürültülü otomobillerden hoşlanan erkeklerin psikopat olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı. CBS’yle görüşen başyazar Julie Aitken Schermer, “Bu, diğer insanların duygularına ve tepkilerine karşı duyarsız bir umursamazlık gibi görünüyor” dedi ve ekledi: “Bu, psikopatlığın ortaya çıkmasıdır ve aynı zamanda muhtemelen insanların irkilmelerini izlemekten keyif alıyorlardır.

Araştırmacılar, bu araştırmayla gürültülü otomobiller ile “kötü dörtlü” kişilik özellikleri arasında bir bağlantı olup olmadığını anlamaya çalıştı. Bu dört özelliğin arasında Makyavelistlik (kontrollü manipülasyon), narsisizm (kendini sevme) ve psikopati (dürtüsel başkalarına karşı zalimlik) bulunuyor.

Ekip, yaş ortalaması 18 olan, yüzde 52’si erkek ve yüzde 48’i kadın olmak üzere 529 katılımcıyı araştırmaya dahil etti.

Katılımcılara otomobilleri hakkında ne hissettikleri, yüksek sesli bir otomobile sahip olma istekleri ve otomobillerinin egzoz susturucularını daha da sesli bir otomobile sahip olmak için değiştirme istekleri hakkında bir anket yapıldı. Ayrıca kötü dörtlü kişilik özelliklerinin seviyelerini anlamak için 28 maddelik bir ölçek değerlendirmesi de sunuldu.

Sonuçlar, erkek katılımcıların daha yüksek sesli bir otomobile sahip olma ve arabalarını daha gürültülü hale getirmek için modifiye etme isteklerini söyleme olasılıklarının kadınlardan daha yüksek olduğunu buldu. Ayrıca, daha sesli bir otomobil istediğini söyleyen erkek katılımcıların psikopati puanı daha yüksekti.

Kişilik Psikolojisinde Güncel Sorunlar dergisinde yayınlanan çalışmalarında araştırmacılar, “Bir otomobilin sesini yükseltmek için susturucuyu değiştirmek yayaları, diğer sürücüleri ve uzaktaki hayvanları rahatsız eder, sadizm bileşenini karşılar, aynı zamanda kavşaklarda yakından bakıldığında psikopati bileşenini karşılayarak şaşırtıcıdır” diye yazdı.

Araştırmacılar, bazı ülkelerde otomobil modifikasyonlarının yasa dışı olmasıyla beraber, bulgularının bu faaliyetleri durdurmaya çalışan yetkililer için faydalı olabileceğini umuyor.