Hacker'ların savaşı çoktan başladı bile...

Savaşlar artık sadece topla ve tüfekle kazanılmıyor: Kimin hacker'ı iyiyse o daha güçlü...

Hacker'ların savaşı!

21. Yüzyılda siber savaş başladı bile. Ordular geleceğe hazırlanıyor ve yetişen yeni askerler de, hocaları da olup bitenin farkında. Amerika'da Donanma Lisansüstü Okulu'ndan Profesör John Arquilla mevcut olanla yetinmiyor, daha fazlasını istiyor: Uluslar arası önleyici saldırılar düzenleyerek düşmanları saldırmadan sakatlayacak ya da yok edecek bir hacker gücü istiyor!

Uzmanlara göre Amerika'nın online savunma stratejilerinde mevcut büyük bir sorun yok. Profesör için sorun bunların savunma stratejisi olması, saldırı değil. Arquilla önceden harekete geçen ve ilk vuranın kendi ülkesi olduğu bir saldırı stratejisinden yana.

Amerikan ordusunun programcılarının, yurt dışındaki ağ uzmanlarıyla birlikte çalışarak küresel bir güç oluşturmasını ve gerçek dünyada gerçekleşen savaşlardan önce, önleyici saldırılar düzenlemelerini istiyor.

Önleyici saldırılar

Önleyici saldırılar
Düşman haberleşlmesinin engellenmesi öncelikli hedef

Ordular ve teröristler dijital haberleşmeden faydalanıyor. Bu yüzden önceden gelen sağlam bir ağ saldırısı, bir bölgedeki iletişimi sekteye uğratabilir. Bunun da ötesinde açıkça yapılan ve iyi zamanlanmış saldırılar Arquilla'ya göre düşman güçlerinin online aktivitelerden caydırabilir ve savunmaya itebilir. Arquilla buna "Ölümcül bir mücadeleyi ölümcül olmayan yıldırma metotlarıyla kazanmak" diyor.

Arquilla'ya göre gerilla grupları organize olamazlarsa etkili olamazlar, hükümetler de savunma ağlarını doğru düzgün kullanamazlarsa durumun kontrolünü kaybederler.

Kısacası hackerlar günümüzün ve geleceğin savaşlarının stratejik bir parçası haline geliyorlar. Arquille'in sözleri de bunu açıkça ortaya koyuyor.

Okuyucu Yorumları