Hayat Ne Zaman Normale Dönecek? Prof. Dr. Uğur Şahin Yorumladı...

Koronavirüs pandemisi tüm dünyayı esir aldı... Peki, hayat ne zaman normale dönebilir? Şu ana kadar bugünden yarına bir çözüm görünmüyor. Koronavirüs aşısını bulan Prof. Dr. Uğur Şahin'e göre ise gelecek yıl 'normal' bir kış geçirebiliriz.

Hayat ne zaman normale dönecek?

Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in koronavirüse karşı geliştirdiği aşının virüse karşı yüzde 90'dan fazla etkili olduğu açıklanmıştı. Şirketlerin ortak açıklamasında BNT162b1 adlı aşı adayının 6 ülkede 43 bin 538 kişi üzerinde test edildiği; ciddi bir güvenlik endişesi ortaya çıkmadığı duyurulmuştu.

BionTech'in CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin, BBC'de yayınlanan Andrew Marr Show'a katıldı ve öngörülerini paylaştı. Şahin sonbaharda yüksek aşılama oranına ulaşılabilirse gelecek yıl 'normal' bir kış geçirilebileceği düşüncesini paylaşıyor.

Prof. Dr. Uğur Şahin aşının, hastalığın bulaşmasını azaltacağı ve aşılanan kişide semptomların gelişmesini engelleyeceğine inanıyor.

Prof. Dr. Şahin'in bazı değerlendirmeleri özetle şöyle:

  • Şahin, üretim, dağıtım aşıya erişim gibi faktörler, vaka sayısının fazlalığı gibi nedenlerle bu kış vaka sayılarının düşürülmesinde aşının önemli rol oynayamayacağını düşünüyor. Ancak, Şahin aşının bulaşmaları azaltmasının bile pandemiyle mücadelede çok büyük bir kazanım olacağı görüşünde.
  • Şahin, "Yüksek etkili bir aşıyla insanlar arasındaki bulaşmanın azalacağına inanıyorum. Belki yüzde 90 değil, belki yüzde 50 oranında. Ancak bunun salgının yayılmasında büyük bir azalma getireceğini de unutmayalım" diyor.
  • Her şey yolunda giderse aşının dağıtımı yıl sonunda ve gelecek yıl başlarında başlayabilir. Nisan 2021'de dünya çapında 300 milyon dozdan fazla aşı dağıtmayı amaçladıklarını, ancak bundan sonra aşılamanın bir etki gösterebileceğini anlatan Şahin, daha büyük etkinin daha sonra ortaya çıkacağını söylüyor.
  • Prof. Dr. Uğur Şahin, "Enfeksiyon oranlarının düşmesiyle yaz ayları da bize yardımcı olacak ve gelecek yılın sonbahar/kış aylarında yüksek düzeyde aşılanma oranı yakalamamız kesinlikle çok önemli" diyor.
  • Şahin aşılama programlarının gelecek sonbahar aylarından önce bitirilmesinin hayati önemde olduğunu söylüyor.

2021 KIŞINDA HAYAT NORMALE DÖNEBİLİR

  • Aşının etkisinin yaz aylarında yoğun şekilde görülebileceğini belirten Prof.Dr. Uğur Şahin, sonbaharda yeterli aşılama yapılabilirse 2021 kışında normal hayata geri dönülebileceği öngörüsünde bulunuyor.

  • Prof. Dr. Uğur Şahin, aşının yan etkilerinin ise, aşının yapıldığı yerde birkaç gün süren ağrı ve bazı deneklerde yine birkaç gün süren hafif ateş olduğunu söylüyor.
Okuyucu Yorumları