Helldivers 2 inceleme

Helldivers 2, sizi aksiyonun içine sokmak için zaman kaybetmiyor ve bağımlı olmanız için elinden geleni yapıyor. İşte kimsenin beklemediği bir anda gündeme bomba gibi düşen Helldivers 2 hakkında bilmeniz gereken her şey!

Helldivers 2 inceleme

Hiç Starship Troopers filminde başrol oynamayı hayal ettiniz mi? Eğer ettiyseniz hayaliniz gerçek oldu. Arrowhead’in 2015 yapımı izometrik co-op shooter türündeki oyununun devamı olan Helldivers 2, şovenist sloganlarla gaza gelen askerlerin, yüksek teknolojili silahlarla gezegenleri uzaylılardan ve robotlardan temizlediği eğlenceli bir servis oyunu. Evet, büyük ihtimalle bu oyun servis oyunu furyasını geri getirecek. Ancak böyle başarılı bir şekilde yapıldığı sürece buna kesinlikle itirazımız yok.

Demokrasi Fedakârlık Gerektirir

Helldivers 2, türünden dolayı arka planında derin bir hikaye barındırmasa da genel olarak yaptığımız işin bir anlamı var. Gelecekteyiz ve Dünya artık Super-Earth olarak biliniyor. Bu Super-Earth, tüm uzaydaki her şey için “demokrasi” diyen totaliter bir hükümet tarafından yönetiliyor. Yakın gezegenlerin çoğu Terminid adı verilen uzaylı böcekler ve Automatons adı verilen robotlar tarafından istila edildiğinden dolayı, hükümet galaksiyi bu istilacılardan temizleyerek demokrasiyi yaymamız için bizi seçkin askerlerden oluşan Helldivers'a katılmaya davet ediyor. Seçkin dediğimize bakmayın; aslında basit bir uzay gemisi ve sıradan bir savaşçı olarak başlıyoruz oyuna. Sadece hükümet, yaptığı propagandayla bizi, Super-Earth’ün zaferi için canımızı vermenin gurur duyulacak bir şey olduğuna inandırıyor.

İşte oyunun hikayesi kısaca böyle; asıl hikaye ise bundan sonra başlıyor. Zira her şey size ve 4 kişilik ekibinizle yaşayacağınız unutulmaz anlara dayanıyor. Peki bu unutulmaz anları yaşayabilmemiz için oyun bize neler vadediyor?

Zafere Giden Yol, İyi Bir Teçhizat ve Uzay Gemisinden Geçer

Öncelikle oyunun bir hayli eğlenceli öğretici kısmını bitirdikten sonra bize tahsis edilen uzay gemisine yollanıyoruz. Burası fırlatma öncesi takım arkadaşlarımızla veya tek başımıza hazırlıklar yaptığımız komuta merkezimiz. Üstelik yalnızca göstermelik, lobi görevi gören bir gemi değil. İndiğimiz gezegenlerden topladığımız “Sample” adındaki materyaller ile gemiyi geliştirebiliyoruz. Bu geliştirmeler de Stratagems’lerimize ekstra özellikler ekliyor.

Stratagems’i basitçe anlatmak gerekirse; uzaylılarla çarpışırken gemimizden bize sağlanan destek çağrıları diyebiliriz. Birçok çeşidi olan bu desteklerin bazıları düşmanların üzerine roketler yağdırmaya yararken, bazıları otomatik ateş eden taretler veya etrafına mayın yığınları döşeyen teknolojik aletler çağırmamıza yarıyor. Ancak inişten önce bunlardan sadece 4 adet seçebiliyoruz. Dolayısıyla yapacağımız göreve veya düşmanın zorluğuna göre iyi seçim yapmak gerekiyor. Tabii Stratagems’lerin hepsi açık şekilde altın tepside sunulmuyor; hepsinin ayrı ayrı seviye gereksinimleri var. Seviyemizin yettiğini de oyunu oynadıkça kazandığımız puanlar ile satın alıyoruz.

Bunların dışında gemi içerisinde silahlarımızı ve zırhımızı da pek tabii değiştirebiliyoruz. Başlangıçta oyun bize pek fazla silah seçeneği sunmasa da battlepass sistemi yeni ekipmanlar edinmemizi sağlıyor. Doğrusunu söylemek gerekirse oyunun battlepass sistemi diğer açgözlü oyunlar gibi değil; çok daha cömert. Oyundaki görevleri yaptıkça veya gezegenleri temizledikçe kazandığımız madalyalar ile tüm sunulan içerikleri herhangi bir süre kısıtlaması olmadan yavaş yavaş açabiliyoruz. Hatta savaş biletinin bir standart bir de özel versiyonu var. Siz özel versiyona para vermeseniz dahi standart versiyonu tamamladıktan sonra özel versiyondakileri de satın almaya başlayabiliyorsunuz.

Birimiz Hepimiz, Hepimiz Birimiz İçin!

Zırhımızı giydik, silahlarımızı donandık, planlarımızı yaptık; peki sırada ne var? Tabii ki de demokrasiyi ve özgürlüğü tüm galaksiye yaymak! Bunun için ilk olarak gemide haritaya gidip bir bölge seçmemiz gerekiyor. Merkezinde gezegenimizin bulunduğu bu haritada her bölgenin istilacılardan ne kadar temizlendiğini görebiliyoruz. Açıkçası bu bizim çok hoşumuza gitti; savaşın birden fazla gezegende gerçekleştiğini görmek, büyük bir ordu içinde sadece küçük bir role sahip olduğumuzu hissettirdiğinden gerçekliği artırıyor. Haritada 9 zorluk derecesinden birini ve görevi seçtikten sonra eğer yoksa bir ekip ile eşleştiriliyoruz. Elbette tek başınıza oynama seçeneğiniz de var ancak oyun “Easy” modda bile çok zor olduğundan ve tek başınıza bir süre sonra sıkılacağınızdan önermiyoruz. Herkes hazır olduğunda ise “Hellpods” adı verilen kapsüllerin içine girip düşman gezegene inişimizi gerçekleştiriyoruz.

Savaş bölgesine indiğimizde, savaşın ne kadar süreceği tamamen bize ve ekibimize bağlı. Görevleri yerine getirmek ve eve dönmek için belli bir zaman sınırı var. Görevler ise rastgele oluşturuluyor; Terminid yuvalarındaki yumurtaları yok etmek gibi basit bir görevden, böceklerin üzerine nükleer bomba fırlatmak gibi zorlu görevlere kadar pek çok şey var. Buradaki en önemli kriter, ekibinizle iyi koordine olmak ve ortalık alevler içindeyken birbirinizi öldürmemeye dikkat etmek. Zira Helldivers 2’de her şey sizi öldürebilir. Takım arkadaşınız sizi öldürebilir, kendi taretiniz sizi parçalayabilir veya kayalıkların üstünden düşüp kendinizi öldürebilirsiniz. Hatta erzak veya silah için çağırdınız Strategems’iniz bile üzerinize inip sizi öldürebilir. Ya da bizim başımıza gelen gibi; görevi bitirmiş eve dönmeyi beklerken, kaçış aracı tepenize inerek trajikomik durumlar ortaya çıkarabilir. Yazının başında bahsettiğimiz “unutulmaz anlar” aslında tam olarak da bu. Çatışmalar esnasında arkadaşlarınızla kurduğunuz diyalog ve geliştirdiğiniz savaş stratejileri, bu esnada ölmeniz veya çağırdığınız aracın başınıza düşmesi gibi durumlar oyunun asıl hikayesini oluşturuyor. Üstelik bunların hiçbirine sinirlenmiyor, tam tersi gülerek cevap veriyorsunuz. Öte yandan öldüğünüzde ekip arkadaşlarınız sizi geri getirebiliyor. Yani herkes ölmedikçe görevi hala tamamlama şansınız var.

Görevler hakkındaki en güzel şey, benzerini yapmış olsanız bile her görevin farklı hissettirmesi. Bunun en büyük nedeni, aynı gezegende dahi arazinin farklı ve benzersiz olması. Bir haritada her yerde su ve tepe olabilirken, bir diğeri ormanlık ve karla kaplı olabiliyor. Bununla birlikte her haritanın atmosferinin sizi içine çektiğini söylemeden geçmeyelim. Oyunun grafiklerine zaten diyecek sözümüz yok; mükemmel ötesi. Bölüm tasarımlarından efektlere, animasyonlardan silah seslerine kadar her şey son derece özenle tasarlanmış.

Merminiz Bitse de Düşmanlar Asla Bitmiyor

Helldivers 2'yi harika yapan bir diğer şey, böcek ve robot orduları ekibinize saldırırken tedirgin bir şekilde kaynaklarınızı nasıl yöneteceğinizi düşünmenizi sağlaması. Örneğin şarjör değiştirdiğinizde önceki şarjörde kalan mermiler yok oluyor, yenisine ışınlanmıyor. Bu yüzden mermilerinizi iyi harcamanız lazım. Nişan alırken atışın isabetli olması için yüzüstü yatmanız, çömelmeniz veya hareketsiz kalmanız gerekiyor. Bunların dışında gerçekçiliği artıran başka ufak dokunuşlar da var. Mesela bacağınız yaralandığında koşamıyorsunuz veya kolunuz yaralanırsa isabet almanız zorlaşıyor. Stratagems dediğimiz destek çağrıları da tek tuşla gelmiyor. Her Stratagems’in kendine özel tuş kombinasyonu bulunuyor; bazıları 3 bazıları 7-8 haneli olduğundan düşmanlarla savaşırken çağırmak neredeyse imkansız.

Şimdi, küçücük böcekler için bu kadar çaba harcamaya değmeyeceğini düşünüyor olabilirsiniz. Ancak söz konusu düşmanlar sadece ufak böcekler değil. Helldivers 2’de düşman çeşitliliği çok fazla. Elbette, standart küçük böcekler var, ancak size asit tüküren daha büyük böcekler, zırhlı böcekler, görünmez olabilen veya yüksek mesafelere zıplayabilen böceklere kadar birçok zorlu düşmanımız var. Hatta “Bile Titan” adında devasa boyutlarda bir böceğimiz bile var – ve bunlar sadece böcekler. Ellerinde testere olan robotlardan, ağır zırhlı alev makinesi taşıyan “Hulk” adında bir türden veya sizi kovalayan tanklardan bahsetmiyoruz bile. Bu çeşitlilik haliyle oynarken insanı diken üstünde tutuyor. Ayrıca oyun, belirli düşman türlerini birden artırabiliyor. Bu yüzden takımınızla devamlı strateji yapmak ve dediğimiz gibi koordineli olmak zorundasınız.

Helldivers 2 Hangi Platformlarda Mevcut?

Biz Helldivers 2’yi hem PlayStation 5 hem PC’de oynadık. Üstelik cross-platform desteği olduğundan PC ve Playstation 5 arasında aynı anda oynanabiliyor. Xbox tarafında ise bu oyun yok. Geliştirici stüdyo Arrowhead, oyunun Xbox’a gelip gelmeyeceği konusunda bir henüz resmi bir açıklama yapmadı. Dolayısıyla Xbox sahiplerinin haberleri takip etmesi gerekecek.

Helldivers 2 Fiyatı Ne Kadar?

PS5: 999 TL (Standart Sürüm) / 1499 TL (Super Citizen Sürümü)
PC: 39.99$ (Standart Sürüm) / 59.99$ (Super Citizen Sürümü)


Sonuç

Evet, Helldivers 2 genel olarak böyle bir oyun. Açıkçası piyasaya bir servis oyununun nasıl yapılması gerektiğini öğreten oyun oldu desek yanlış olmaz sanırım. Mekanikleri basit olsa da bunu öyle güzel bir formatta sunuyor ki, oyunda kalmak ve “demokrasi getirmeye” devam etmek istiyorsunuz. Peki hiç mi eksik yönü yok? Elbette var, ancak oyunun kendisinde değil sunucu tarafında. Zira bir haftadır sunuculardaki problem yüzünden başkalarıyla eşleşemiyorsunuz. Eşli oynamanın tek yolu arkadaş listenizdeki biriyle -davet usulü- oynamak, neyse ki bununla ilgili sorun yaşatmıyor. Sunucu problemi yakın zamanda giderilecektir diye düşünüyoruz, sonrasında ise oyunun sahiplerini uzun bir yolculuk bekliyor gibi görünüyor. Eğer son zamanlarda arkadaşlarınızla oynayacağınız süper zevkli bir oyun arıyorsanız, Helldivers 2 kesinlikle aradığınız şey. Deneyin, pişman olmayacağınıza eminiz.


CHIP Notu: 92

KÜNYE

Yayıncı: Sony Interactive Entertainment
Geliştirici: Arrowhead Game Studios
Tür: Co-op Third-person shooter / Aksiyon
Platform: PlayStation 5, PC
Web: https://www.playstation.com/tr-tr/games/helldivers-2