Hesaplar yanlış, evrenin sonu daha yakın

Bilim adamlarının hesapları tutmadı. Kıyamet hesaplanandan daha önce kopacak!

Son sanılandan daha yakın

Süper dev kara delikler, ısıl ölüm, entropi... Evren nasıl sona erecek dersiniz? Bunlardan entropi kavramını ele alalım. Entropi evrendeki dengesizliği belirtiyor, bu da hareket ve ısı yani yaşam potansiyeli demek oluyor. Zamanla dengeler oturdukça entropi tükeniyor ve evren ölümcül bir hareketsizliğe ulaşıyor. Moleküller hareket etmeyi durdurduğunda ısıl ölüm gerçekleşiyor. Enerji yok, hareket yok, büyük bir patlama hiç yok. Sessiz kıyamet!

Entropiyi hesaplayan bilim adamları bir yanlış yapmışlar. Evrendeki düzensizliğin değerini doğru belirleyememişler. Söz konusu evren olunca, anlaşılabilir bir hata.

İki üniversite araştırmacısının, Chas Egan ve Charles Lineweaver'ın yaptığı son analize göre galaksilerin merkezinde bulunan süper dev kara delikler, kozmik entropiye büyük bir etki yapıyor. Ve yaptıkları hesaplara göre evrendeki entropi seviyesi önceden hesaplanandan100 kez daha hızlıazalıyor. Araştırmacılar hala yeni hesaplamaların daha önce ön görülenden daha doğru olup olmadığını bilmiyor.

Okuyucu Yorumları