HyperX Alloy Origins 60 İncelemesi

Kompakt klavye arayanlar için mükemmel malzeme kalitesine sahip ve yüksek duyarlılıkta bir seçenek olan HyperX Alloy Origins 60’ı inceledik.

Bir dönem geniş geniş, üzerinde olmasını beklediğimizden daha fazla sayıda tuşlar, multimedya bölümleri ve hatta ekranların yer aldığı klavyelerin yerini artık son zamanlarda çok daha kompakt yapıda klavyeler almaya başladı. Bunda kuşkusuz mobil yaşamın etkisi büyük, ancak öte yandan minimalist yaklaşımı takip eden kullanıcıların da bu form değişimine katkısı var. Bugün yakından bakacağımız HyperX Alloy Origins 60 modeli de yüzde 60 oranında kompakt yapıda tasarlanan mekanik oyun klavyelerinden biri oluyor ve küçük boyutlu klavye yelpazesine katkı sağlıyor.

HyperX Alloy Origins 60, gerçekten de çok kompakt. Kutudan çıkarttığınızda en belirgin tasarım ögesinin küçük form faktörü olduğunu görüyorsunuz, ancak klavyeyi kutusundan çıkarıp şöyle bir tuttuğunuzda işin bununla sınırlı olmadığını anlıyorsunuz. Alloy Origins 60’ın gövdesi, uçak sınıfı alüminyumdan üretilmiş. Böylece oturaklı ve sağlam bir yapıda olan klavye, bu nedenle biraz da ağır; 781 gram seviyesinde.

Elbette bu tip klavyeler boyutu sebebiyle herkese göre değil; kimi kullanıcılar numerik tuş takımı, fonksiyon tuşlarının hepsinin ayrı ayrı olmasını seviyorlar, ancak bunun dışında klavyenin tuş dizilimi, yükseklikleri ve boyutlarının kullanım için ideal olduğunu söyleyelim. Yani standart yazı alanı tam boyutlu klavyelerden farksız diyebiliriz. Ancak fonksiyon tuşları ve yer alan multimedya tuşlarını köşedeki FN tuş kombinasyonu ile beraber kullanabiliyorsunuz. Bu da ilk başlarda biraz kas hafızası eğitimi gerektiriyor, ancak bu tür kompakt yapıda klavyelere gönül veriyorsanız buna kısa sürede alışacaksınızdır diye düşünüyoruz.

HyperX Alloy Origins 60, USB-C’den USB-A’ya uzanan, çıkartılabilir örgü malzemeli bir kablo ile çalışıyor. 1.8 metre uzunluğundaki bu kablonun girişi de gizli tutulmuş, o da güzel bir detay. Klavyenin ayakları ise klavyeyi masanıza 3 farklı eğim ile yerleştirme olanağı tanıyor. Ayaklar kapalıyken 3 derece, ilk ayağı açtığınızda 7 derece, diğer ayağı açtığınızda ise 11 dereceye kadar eğim elde edebiliyorsunuz. Böylece gayet ergonomik olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca masada gayet de sağlam duruyor, siz tuşları döverken sallanmıyor, çınlama sesi çıkarmıyor.

Kuşkusuz mekanik pek çok oyuncu klavyesi gibi HyperX Alloy Origins 60 da RGB desenli bir klavye. Işıklandırmaları geniş geniş NGenuity yazılımı üzerinden yönetebiliyorsunuz. Ancak her defasında oraya kadar gitmenize gerek yok, klavye üzerinde de hazırladığınız renk profilleri arasında geçiş yapabiliyorsunuz.

Alloy Origins 60’ın ne kadar verimli çalıştığına gelince, birkaç teknik detay paylaşmak doğru olacak. Klavyenin anahtarları Hyperx Red Switch’lerden oluşuyor. Lineer çalışan klavyenin anahtarları fazlasıyla duyarlı. Çalışma kuvveti 45g olan bu anahtarlar, 1.8 mm etkinleştirme noktası, 3.8 mm toplam hareket mesafesine sahip. Bu tuşlar, özellikle art arda birden çok kez basmanız gerektiğinde size avantaj sağlıyor. Tuşların kullanım ömrünün de etkileyici şekilde 80 milyon olduğunu söyleyelim.

Alloy Origins 60’ı kullandığımız süre içinde Fall Guys ve Fortnite gibi rekabetçi oyunlarda kullanma imkanı bulduk, performans konusunda gayet akıcı, sorunsuz ve keyif veren bir kullanım sağladığını söyleyebiliriz. Anahtarların fazlasıyla duyarlı olması, rekabetçi oyunlarda en büyük yardımcınız oluyor.

Bu arada dikkatinizi çekmiş olabilir. Elimizdeki model yurt dışından geldiği için Türkçe karakterler üzerinde yok. Türkiye’de satışta olan modellerde buna dikkat etmenizi öneririz.

Son olarak Alloy Origins 60’ın kutusundan çıkan güzel bir detaydan daha bahsedelim. Kutudan özel bir desenle tasarlanmış güzel bir spacebar çıkıyor. Ayrıca yedek bir Esc tuşu da mevcut durumda. Daha fazla kişiselleştirme için tuş kapağı çıkarma aparatı ile bu tuşları değiştirebiliyorsunuz. Özel tasarımlı Spacebar zaten bu klayeye ilk takılacak şey olacaktır. Göze fazlasıyla hoş geliyor.

Sonuç

Sonuç olarak toparlayacak olursak Alloy Origins 60; yüzde 60 form faktörüyle küçük tasarımı, Double Shot PBT tuş kapakları, çok hafif ve duyarlı hissettiren HyperX Red Switch’leri, inanılmaz düşük tıklama gecikmesi ve RGB aydınlatmasıyla gerçekten de kompakt boyutta iyi bir mekanik klavye arayanların ilgi duyacağı bir model olmuş. Ergonomik olarak da rahat bulduk, ancak belki bir bilek desteği ile gelse daha iyi olabilirmiş. Özellikle premium yapısı ile göz doldurduğunu da söyleyelim. Fiyatı ise 1700 TL dolaylarında. Eğer bütçeniz bu aralıktaysa değerlendirebilirsiniz.

CHIP Notu: %89

+ Kompakt yapı
+ Ergonomik
+ Fazlasıyla hassas
+ HyperX Red Switch
+ Malzeme kalitesi
+ RGB ışıklandırma
- Bilek desteği yok
- FN kullanımı zaman alabilir

Teknik Özellikler

Tip Mekanik
Anahtar HyperX Red Switch
Çalışma Biçimi Lineer
Çalışma Kuvveti 45g
Etkinleşme Noktası 1.8 mm
Toplam Hareket Mesafesi 3.8 mm
Kullanım Ömrü 80 milyon
Arka Aydınlatma RGB
Bağlantı USB-C
Kablo 1.8 metre
Boyutlar 296 x 105 x 36 mm
Ağırlık 781 gr.