Wordpress kullanıcılarının içeriklerini yapay zeka şirketlerine satacak

Wordpress'in sahibi Automattic, Wordpress ve Tumblr platformlarındaki içeriği, yapay zeka şirketleri OpenAI ve Midjourney'e satmak için görüşmeler yapıyor.

İçeriklerinizi yapay zeka şirketlerine satacaklar

WordPress ve Tumblr gibi sitelerin ana şirketi olan Automattic, platformlarındaki içeriği eğitim amacıyla MidJourney ve OpenAI gibi yapay zeka şirketlerine satmak için görüşmeler yapıyor. Anlaşmanın ayrıntıları henüz belirsiz olsa da Automattic, kullanıcılara istedikleri zaman içeriklerini yapay zekadan geri çekebilecekleri konusunda güvence vermeye çalışıyor.

Ancak sadece kullanıcıların itirazı da sorun değil. Şirket içinde de bu anlaşmaya karşı çıkan kurmaylar var. Yapay zeka şirketlerinin erişim kazanmak istediği içerikler arasında, kullanıcıların kaydedilmesini istemediği özel içerikler de bulunuyor ve bu durum Automattic içinde bir çatışma yaratmış gibi görünüyor.

İşleri daha da karmaşık hale getiren detaylara örnek vermek gerekirse, eski bir Apple Music kampanyasından reklamlar da dahil olmak üzere Automattic'e ait olmayan reklam içeriğinin de eğitim veri setine girdiği tespit edildi. Yani Auttomatic, kendine ait olmayan içerikleri de sunucularına kaydetmiş ve şimdi onları da satıyor. Bu da bir süre sonra ciddi yasal sonuçlar doğurabilir.

Automattic'teki planlar şirket içinde o kadar tartışmalı ki, bir ürün yöneticisi yapay zekayı eğitmek için kullanılmadıklarından emin olmak için kendi fotoğraflarını Tumblr'dan çekmeye bile başladı.

OpenAI'nin 2022'nin sonlarında ChatGPT'yi ilk kez piyasaya sürmesinden bu yana üretken yapay zeka çok büyük bir iş hacmine ulaştı. Ancak bu teknoloji, muazzam miktarda veri üzerinde "eğitilerek" çalışıyor ve böylece orijinal görünen videolar, görüntüler veya metinler üretmesini sağlıyor. Ancak bu veriler aslında, başkalarının ürettiği içeriklerden alınan küçük küçük parçaların birleştirilmesiyle oluşuyor. Yani yapay zeka aslında, başkalarının ürettiği içeriği, görselleri, videoları küçük bölümler halinde "çalarak" kendi bütün parçasını oluşturuyor.

WordPress gibi dünya çapında milyonlarca web sitesinin içeriğini barındıran bir platform için, bu gelişme şimdi çok büyük bir tartışmaya kapı açacak gibi görünüyor.