Tesla'dan sızan bilgiler, kullanıcıların binlerce şikayetini ortaya çıkarttı

Şirket içinden sızdırılan veriler, Tesla'nın binlerce şikayet aldığını ortaya çıkarttı. Bu şikayetlerin başrolünde ise, şirketin Otopilot yazılımının olması dikkat çekiyor.

Tesla'dan sızan bilgiler, binlerce şikayeti gün yüzüne çıkarttı

Alman Handelsblatt gazetesi, Tesla içindeki “birkaç muhbirden” 100 GB veri aldığını ve bu verilerin, şirketin geçtiğimiz yıllarda Autopilot özellikleri hakkında binlerce şikayet aldığını gösterdiğini söyledi.

Jalopnik’in bildirdiğine göre bu veri koleksiyonu, 2015’ten Mart 2022’ye kadar uzanan şikayetlerle birlikte 23.000 dahili dosya içeriyor. Bu süre içerisinde, otomobil üreticisinin kendiliğinden hızlanma sorunları hakkında 2.400 rapor ve fren işlevi sorunları hakkında 1.500 rapor aldığı görüldü. Bu fren sorunları, istenmeyen acil durum frenlemesiyle ilgili 139 şikayeti ve yanlış çarpışma uyarılarından kaynaklanan hayali frenlerle ilgili 383 şikayeti içeriyordu.

Ayrıca, dosyaların 1.000’den fazla çarpışma raporu ve sürücülerin Tesla’nın sürücü destek sistemiyle ilgili güvenlik endişelerini dile getirdiği 3.000 olaydan oluşan bir tablo içerdiği de bildirildi. Bildirilen olayların çoğu ABD’de yaşanırken, bazı şikayetler Avrupa ve Asya’daki araç sahiplerinden geliyordu. Handelsblatt, raporlarını doğrulamak için dosyalardan düzinelerce müşteriyle iletişime geçtiğini ve hatta bazılarının haber kaynağı ile video paylaştığını söyledi.

Dosyaların binlerce güvenlik şikayetiyle ilgili ayrıntıları içermesinin yanı sıra, çalışanların müşterilerle nasıl iletişim kuracaklarına ilişkin talimatlar da içerdiği bildirildi. Görünüşe göre, olay raporlarını e-posta veya metin mesajlarına kopyalayıp yapıştırmamaları ve bilgileri sesli mesaj kaydı olarak bırakmamaları söyleniyordu ve bilgileri müşterilere yalnızca sözlü olarak iletmelerine izin veriliyordu.

Handelsblatt baş editörü Sebastian Matthes, yayının neden Tesla dosyalarından bilgi yayınlamaya karar verdiğini açıklayan bir bildiride, 12 kişilik bir ekibin altı ay boyunca dosyaları inceleyip değerlendirdiğini söyledi: “Veriler, daha önce bilinenden çok daha büyük teknolojik sorunları varmış gibi görünen bir elektrikli otomobil öncüsünün resmini çiziyor. Örneğin, Otomatik pilot sorunları gibi. Tesla dosyaları, sürücü destek sistemleriyle ilgili komplikasyonlar hakkında binlerce rapor içeriyor. Tesla araçlarının son hızdayken aniden fren yapması şikayetleri. Ya da aniden hızlandırma şikayetleri.