İnceleme: Diablo 3 neler vaat ediyor?

Level'dan CHIP Online'cılar için çok özel bir oyun incelemesi: Diablo 3 neler vaat ediyor?

Özel inceleme: Diablo 3

28 Haziran...Sıcak bir gün...Güçte bir dalgalanma hissettim, sanki milyonlarca insan çığlık atmıştı!

Blizzard sonunda Paris'te bombayı patlattı! Starcraft 2'den sonra Diablo 3'ün yapım halinde olduğunu dünyaya duyurdu. Önce klasik bir gitar ile Tristram'ın meşhur tema müziği çalındı, ardından enfes bir parça giriş videosu ve oyun içi görüntüler gösterilerek oyun tanıtıldı...

Msn kenarı yazıları birden değişmeye başladı, ekran ardı ardına pencerelerle doluyordu, bu bir virüs değildi, Diablo 3 açıklanmıştı!!! Dil bilgisi kuralları alt üst oldu: Hobareeey, helehovv, asdfşh!!! Listedeki oyuncuların hepsi histeri geçiriyordu, ben de ne dediğimi bilmez bir şekilde bu güruha kapılmış akıyordum. Aynı anda gülüyor, ağlıyor ve çığlıklar atıyorduk. Evet deliydik ve hiç utanmıyorduk, peki marjinal miydik? Hayır, bunun için çok kalabalıktık. Dünya çapında milyonlarca insan bu Diablo 1 ve 2'nin hastasıydı. Diablo 3 ile bu sıkıcı dünya hayatına biraz daha tad katılacaktı. Yapacak sayısız şey içerisinde canı hiç bir şey yapmak istemeyen, sıkılan, bunalan insanların monoton ve sıcak cehennemini bir kar fırtınası, geçici ama özlenen serinliğe kavuşturacaktı.

Herkesin sorduğu soru şuydu: Abi ne zaman çıkacak? Cevap belliydi: ''Valla havalar serinleyince hatta soğuyunca filan çıksa süper olur çünkü bu PC denen mendebur alet yaz sıcağında nasıl çatlıyor, nasıl yavaşlıyor anlatamam...''

Cennetler Sarsılacak!

Cennetler Sarsılacak!
Cehennemin yaşayan kuşatma makinesi, çok sağlam iblislerle karşılaşacağız.

Kral Leoric oğlu kaçırıldıktan sonra delirir. Işığın baş piskoposu sanılan Lazarus, Kral'ın oğlunu bulmak bahanesiyle köylüleri toplayıp katedralin altına ölümlerine götürür. Oysa çocuğu şeytana sunamk için kaçıran kendisidir. Kasabalıların çoğu bölgeyi terk etse de geriye bir avuç insan kalır. Yalnız bir savaşçı kasabaya gelir ve basamaklardan derinlere iner, gittikçe daha derinlere. Kılıç sallayan kolunu dinlendirmek ve öldürdüğü iblislerden topladığı altınlarla kılıcını bileyletmek için arada kasabaya çıkar. Öyle derinlere iner ki katedralin yerini önce yeraltı mezarları, daha sonra mağaralar ve nihayet cehennemin ta kendisi alır! Kahramanımız büyük bir fedakarlıkla Diablo'nun bedenini yok etmeyi başarır. Bütün bu macerası boyunca bulduğu eşyaları ona tanımlayan, yol gösteren Deckard Cain'dir ama ona sormadan bir iş yapar. Ruh taşındaki iblisi hapsedebilmek için güçlü bir irade gereklidir. Macerasında sağlamlaşan ruhuna ve iradesine güvenerek taşı kendine saplar. Ancak bir süre sonra fısıltılar başlar, fısıltılar bir süre sonra yerini çığlıklara bırakır ve kahramanımızın iradesi gün be gün erir...

Hep doğuya doğru çekildiğini hisseder, gölgesinin düştüğü yerlerde cehennem alevleri ve iblisler belirmeye başlar. Arkasında yıkımdan bir iz çöle gider, kardeşi Baal'ı özgür bırakır. Kurast'ın bataklıklarında Mephisto ise kendini tutsak eden şovalye tarikatını çoktan yozlaştırmıştır. Diablo onu da serbest bırakarak cehenneme gider. Özgür kalan üç büyük iblisin peşine düşen kahramanlar önce Mephisto'yu yener. Büyük özverilerle Diablo'yu cehenneme kadar takip edip yok etmeye muvaffak olurlar. Cehennemin ocaklarında iki ruh taşı da kırılır. En sona Baal kalır, o da ordularıyla kuzeyli barbarların koruduğu kutsal Arreat dağına saldırır. Kahramanlar iblis ordularının içinden çarpışarak geçer ve Baal'ı yenmeyi başarır. Fakat Baal'ın karanlık güçleriyle Dünya Taşı yozlaşmıştır. Baş meleklerden Tyrael'in tek seçeneği vardır, kılıcını fırlatıp taşı yok etmek... Ve böylece dünya ile cennet, cehennem boyutlarını ayıran engel ortadan kalkmıştır.

Diablo 2'den 20 yıl kadar sonra eski kahramanlardan sağ kalanlar, cehennem orduları ile olan karşılaşmalarından sonra delirdiklerinden, iş yeni kahramanlara düşüyor.. Cthulhu mitosundaki dedektiflerin kaderine benziyor, tarifsiz dehşetler keşfedip sağ kurtulmak ama bir tımarhanede emekliye ayrılmak...

Kötülük bir kez daha Tristram kasabasında uyanır. Buraya düşen bir göktaşıyla kabus yeniden başlar. Cennetler sarsılacaktır!

Savaş ve mücadele

Savaş ve mücadele
şişman zombiler patladıklarında içlerinden onlarca yılanımsı yaratık etrafa saçılıyor.

Ak saçlı ve sakallı, kaslı yarı çıplak barbar yer altına inen basamaklarda durup havayı kokladı. Burası yaratık kokuyor dedikten sonra iki elinde iki balta yürüdü. Yüzüklerin efendisinde Balrog'un çıktığı Khazad-dum'a, daha doğrusu Moria'ya benzer bir zindan burası. Dibi görünmeyen çukurların üzerindeki dar yollara sular akıp aşağılara süzülüyor. Yanlardan yaratıklar sürü halinde tırmanıp barbarın çevresini sarmaya başlıyor ve o derinliğin sırf dekor olmadığını anlıyoruz. Barbarın zıplayarak yaptığı vuruşlar Diablo 2'de de vardı ama bu kadar baba değildi! Barbar atlıyor sıçrıyor, bağırıyor baltalarını savurup yaratıkları parça pinçik edip dört bir yana savuruyor! Yapımcılar God of War gibi oyunları da çok sevdiklerini de açıkça söylüyorlar. Barbar bundan daha gaz olamazdı.

Vurdukça parçaladıkça düşmanların parçaları ve kanları savruluyor. Duvarlar yıkılıyor, hatta duvarları biz düşmanların üzerine yıkabiliyoruz. Geçeceğimiz bir köprü çökebiliyor ve biz karşıya atlayıp devam edebiliyoruz! Masalar, kütüphaneler ve çevredeki eşyalar parçalanabilir ve zaten savaşların harareti içerisinde etrafta deli bir yıkım oluşuyor. Oyunun henüz oynanabilir bir demosu yok ama oyun içi görüntüler ağız sulandırıyor. Bu arada biz yukarılardan giderken aşağıda, çok aşağıda gölgeler arasında ilerleyen dev gibi bir yaratık bir an geçip gidiyor.

Savaş iksir içip dayanma savaşından ziyade haldır haldır yer değiştirip önemli düşmanları avlamaya, taktik kasmaya dönüşmüş. Oyun içi videolarda bu çok net anlaşılıyor. Düşmanları öldürdükçe bazılarından düşen kırmızı küreler bizi Diablo 2'deki iksirlerin hızına benzer bir hızda iyileştiriyor.

Altta sağlık ve mana barlarımız yerli yerindeler. Arabirim gerçekten küçük ve iyi tasarlanmış duruyor. Hotbar'da yetenekler sıralı ve üstte envanter vb için küçük tuşlar yer alıyor. En büyük değişiklik sıra sıra dizili iyileştirme ve mana iksirleri yok, bunlar için iki slot var ve üzerlerinde kaç iksir olduğu yazıyor. World of Warcraft'taki gibi hotbarı ayarlayabiliyorsunuz.

Esas güzellik farenin tekerleği ile yetenekleri hızla değiştirip sağ tuşla kullanmak. Ardarda çok farklı vuruşlar ile savaş tekdüzelikten çok uzak. Aksın yaratıklar! NasılsaWhirlwind var! Evet barbar kendi çevresinde döne döne yaratık sürülerine dalıp bir kıyma makinesi gibi çalışıyor ve izlemeye doyum olmuyor. Yapımcılar karakterleri tasarlarken nasıl dengeleriz diye hiç düşünmedik, sadece güçlü, kullanması ve izlemesi zevkli, karakterlerin kendilerine has yetenekleri olsun istedik diyorlar.

İncelemenin devamı için: LEVEL Online

Diablo 3 Kısa künyesi

Diablo 3 Kısa künyesi
Cehennemin yaşayan kuşatma makinesi, çok sağlam iblislerle karşılaşacağız.

Diablo 3 hakkında:
Yapım: Blizzard Entertainment
Dağıtım: Blizzard Entertainmeny
Tür: Aksiyon/RPG
Platform: PC
Çıkış Tarihi: Belirsiz
Web: http://www.blizzard.com/diablo3/

Artılar:

  • Oyun dünyasını değiştiren bir oyunun ve devamı.
  • Yeni nesil grafikler, fizikler ve etkileşimli, rastgele yaratılan haritalar.
  • Etkileyici karakter yetenekleri ve basit ve esnek arabirim.
  • Detaylanan, derinleşen Diablo dünyası ve sağlam gotik atmosferle birleşen hikaye anlatıcılık.

Eksiler:

  • Oyuncuların sevdiği diğer karakterlerin akibeti henüz belli değil. Toplam 5 sınıf olacak ve Witch Doctor varken Necromancer olmayacağı kesin sayılır.
  • Karpal tünel bir veba gibi yayılacak.
Okuyucu Yorumları