Intermittent Fasting hakkında her şey

Intermittent Fasting hakkında bilmeniz gereken her şeyi kısaca özetledik!

Intermittent Fasting

Intermittent Fasting Nedir ?

Türkçe'ye Aralıklı Oruç olarak çevirilen Intermittent Fasting bilinenin aksine bir diyet değil bir yeme planıdır. Günün belirli saatlerinde ihtiyacınız olan kaloriyi tüketip, belirli saatinde aç kalma durumudur. Aç kalma döneminde su, çay, kahve gibi kalorisiz içecekler tüketilebilir.

Örnek bir plan vermek gerekirse:

16/8 protokolü en çok kullanılan aralıklı oruç planıdır. Beslenme aralığı sabah 10'da başlayıp akşam 6'da sonlanabilir. Sporcular antrenman saatlerine göre, spor yapmayan sedanter insanlar ise iş-okul şartlarına göre bu yeme aralığını düzenleyebilir. Günün açlık bölümlerinde bcaa gibi kalori içermeyen gıda takviyelerinin sporcular için önemli bir yer tutabileceğini düşünürsek bu ürünlerin kullanımında fitbull.com gibi güvenilir internet siteleri tercih edilebilir.

Intermittent Fasting Ne işe Yarar ?

Aralıklı oruç sizi uzun süre aç bıraktığından, gün içerisinde insülin seviyenizin düşük kalmasını ve insülin direncinizin azalmasını sağlar. Bu durum vücutta yağ yakımı için ideal bir ortam oluşturur, çünkü bilinenin aksine az ama sık yemek yemek vücuttaki insülin değerlerini sürekli arttırdığından yağ yakımını zorlaştırır. Ayrıca katı bir plan ile daha az yemek yiyeceğinizi düşünürsek bu durum kilo vermenize, yağ oranınızı düşürmenize ve vücut kompozisyonunuzu geliştirmenize yardımcı olacaktır. Hassas kişilerin bu protokolü doktor kontrolünde uygulamasını öneriyoruz.

Intermittent Fasting'in faydaları:

  • - Hedefinize daha hızlı ulaşmanızı sağlar: Kalori kısıtlaması kilo kaybında önemli bir rol oynar. Yeme planınızdaki açlık bölümü, günlük alabileceğiniz gereksiz kalorileri minimuma indirmeye yardımcı olur.
  • - Diyetinizi basit hale getirir: 2-3 saatte bir sürekli yemek yemek zorlu ve stresli bir iştir. Aralıklı oruç ile belirli bir saat aralığında günlük kalori ihtiyacını gidererek günün geri kalanında aklınızdan yemek sorununu çıkarmış olursunuz.
  • - Insulin direncinizi düşürür: Geleneksel oruçun en önemli faydalarından biri olarak aralıklı oruçta da gün içindeki açlık bölümü, insülin seviyenizin düşmesini ve vücudunuzun insülin direncini kırmanızı sağlar.
  • - Zaman ve paradan tasarruf: Gün içinde 6-12 öğün tüketmek fazlasıyla zaman aldığı gibi bunun yanında bütçenizi de yorabilir. 6-12 kez öğün hazırlamakla uğraşmak yerine, günlük kalori ihtiyacınızı önceden belirleyerek ona göre hazırlayacağınız 3-4 öğün sizi hem maddi hem manevi açıdan rahatlatacaktır.
  • - Sağlığa olan pozitif etkisi: Üzerinde yapılan bir çok bilimsel araştırmaya göre, Aralıklı orucun alzheimer hastalığını önleyici etkisinin yanında, kalp ve beyin rahatsızlıklarına olan çeşitli faydaları da ortaya çıkarılmıştır.