iPad ve 12 dev kusuru!

Apple iPad'i tanıttı tanıtmasına ama artılarından çok hayal kırıklığı yaratan eksikleriyle gündemde!

iPad ve 12 dev kusuru!

Apple'ın yeni ürünü iPad'in çıkışını duyurduktan ve öne çıkan özelliklerini sıraladıktan sonra şimdi de eleştirel bir şekilde bu yeni ürünün kusurlarına bakıyorız.

Steve Jobs'un büyük açıklamasından sonra, iPad'in heyecanla bekleyen hayranlarının, pek de beklentilerini karşılamayan ya da olmamasına şaştığı özellikleri sizler için derledik.

12 Arayüz
iPhone arayüzünün bir kopyası olan arayüzün tanıdık olması aslında stratejik bir karar. iPhone kullanmaya alışık kullanıcıları çekecek olsa da, uzun vadede bu arayüz verimli olacak mı?

Apple tasarım konusunda iyi olabilir ama bu arayüz, bu boyutta bir ekran için düşünülerek tasarlanmadı.

Eksik 11... 10...

Eksik 11... 10...
Tek bir iş yapabiliyor

11 Multitasking

iPad'in işletim sisteminde multitasking yani çoklu işlem yeteneği yok. Aynı anda birden çok işlem yapılamaması, tıpkı cep telefonlarındaki gibi bir uygulama kullanırken diğeri etkin olamıyor.

Windows 7 bir tablet alan kullanıcı aynı anda pek çok uygulama çalıştırabilir. Ancak iPad alan bir kullanıcı, farklı bir uygulama çalıştırırken, iPad kullanırken bir de iPod mu kullanacak? Apple'ın güçlü müzik ve multimedya imajına uymayan bir durum.

10 Adobe Flash

Hala Flash olmaz mı? iPhone'da resmi Flash desteğinin olmamasını herkes eleştiriyor ve bu eleştiriler sonuna kadar haklı.

İnternetteki zengin medya içeriğin büyük bölümü Flash üzerinden sunuluyor. iPad üzerinden Flash video izlenebilmesi gerekirdi. Sonuçta geniş ve güzel bir ekranı var.

Eksik 9... 8...

Eksik 9... 8...
Mini HDMI portu ve ön kamera eksikler arasında

9 Kamera / iChat

iPad'in ön yüzünde bir kamera olmaması da önemli bir eksiklik. iPad, iPhone'un bütün eksikliklerini de miras almış gibi görünüyor.

Ön kamera görüntülü sohbet için gerekli ve bu cihaza sahip olan bir kullanıcı, bu tür bir özelliği isteyecektir.

8 HDMI

iPhone ve iPod Touch'taki gibi 720p H.264 video desteklemesi oldukça güzel bir özellik.

iPad'de bir de mini HDMI portu olsaydı, gerçekten müthiş olurdu. Ancak ürünün fiyatı göz önüne alınırsa diğer özellikler gibi bunun da kısılmış olması anlaşılabilir.

Eksik 7... 6... 5...

Eksik 7... 6... 5...
Geniş ekrana alıştık artık kare film izlenmiyor

7 16:9 Görüntü

4:3 oranda görüntü iPhone'da oldukça kullanışlı. Ancak kare monitörlerin devri geride kaldı. Artık herkes geniş ekranda 16:9 film izlemeye alıştı.

6 Kablosuz senkronizasyon

iPad'de en son kablosuz bağlantı standardı olan 802.11n'in kullanılması oldukça güzel. iTunes hesabı olanların bilgisayarlarıyla iPad'lerini Wi-Fi üzerinden senkronize edebilmesi gerekiyordu.

5 Kolay dosya erişimi

İnternetten indirilen dosyaların, belge ve fotoğrafların kolayca kaydedileceği ve erişileceği merkezi klasörler ortada gözükmüyor.

Eksik 4...

Eksik 4...
El yazısı tanıma özelliği basit ucuz donanımlarla bile birlikte sunuluyor

4 El yazısı tanımlama

Sanal klavyeler iyidir hoştur da, tablet bilgisayarların ayakta da kullanılacağını düşünürsek, tek el ile sanal klavye kullanmaktansa yazı yazmanın daha kullanışlı olacağını görebiliriz.

Hangisinin daha kullanışlı olduğunun da önemi yok, kullanıcılara seçenek sunulması gerekiyor. Hızlı not alabilmek için el yazısı tanıma özelliğinin olmaması dev bir eksiklik.

Öğrenciler tarafından derslerde ve çalışanlar tarafından toplantılarda not alırken kullanılacağını düşündüğümüzde, bu özelliğin de eklenmesi gerekiyor. Ama lütfen ücretli bir uygulama olarak değil...

Eksik 3...

Eksik 3...
El yazısı tanıma özelliği basit ucuz donanımlarla bile birlikte sunuluyor

3 Açık kaynak ve genel uyumluluk

Elbette kendi standartlarını kullanan Apple'dan pek beklenmeyecek bir özellik.

Ama yine de e-kitap formatlarında uyumlu standartlar kullanılabilirdi. Gelecekte e-kitaplara neler olacak? Piyasa standartlara bölünecek mi? İşte bunlar merak ediliyor.

Uygulamalar ve özellikler açısından sadece Apple ürünlerini kullananların değil de, Windows ve Linux kullananların da yararlanabileceği, belki onları da kendine çekebilecek seçeneklere yer verebilirdi.

Ancak Apple, yazılım açısından kendi kapalı sistemi içerisinde kalacak gibi görünüyor. App Store böyle para kazandırdıkça da durumda pek değişiklik olmayacaktır.

Kullanıcılar yine Jailbreak benzeri yazılımlar ile iPhone'larını hackledikleri gibi iPad'i de hacklemek durumunda kalacak.

Eksik 2... ve Eksik 1!

Eksik 2... ve Eksik 1!
El yazısı tanıma özelliği basit ucuz donanımlarla bile birlikte sunuluyor

2 Gazeteler

iBook Store, kitap satışından Apple'a büyük paralar kazandıracak gibi görünüyor.

Ancak tek beklenen kitaplar değildi, gazete ve dergi aboneliklerinin sunulması bekleniyordu ama ortada henüz içerik açısındantatmin edici bir şey yok. New York Times kendi uygulamasını satıyor, iBook Store ise süreli yayınlar açısından tamtakır.

Gelecekte ise büyük gazetelerin iPad ve benzeri tabletlerde abonelikleri ya da reklam gelir ortaklıkları olacak gibi görünüyor.

1 iPantolon

İnternet forumlarında kullanıcıların diline sakız olan bir öneri bu. Pek çok insan "Bu iPad hangi cebe sığacak? Steve Jobs bir de Apple markalı pantolon satışa çıkartsaydı" diyor. Ancak unutulan şu ki, iPad cebe sığsaydı o zaman Steve Jobs bunu gerçekten irice bir iPhone cep telefonu olarak tanıtmak zorunda kalırdı.

Okuyucu Yorumları