iPhone için En İyi 5 Emulator

iPhone ve iPad'de, artık efsane olarak kabul edilen yılların klasik oyunlarını oynamanızı sağlayacak en iyi emulator'leri sıraladık.

iPhone için en iyi 5 emulator

Mobil oyunlar güzel olsalar da çoğu, Crash Bandicoot, Super Mario 64 ve Pokemon gibi klasik oyunların yanına yaklaşamıyor. Neyse ki tüm bu klasik oyunları iPhone'da, aşağıdaki emulator'leri kullanarak oynamak mümkün.

Emulator'ler, oyun konsollarını yazılımsal olarak taklit ederek çalışırlar, bu sayede iPhone'unuza jailbreak'e gerek kalmadan yüklenebilirler. Aşağıda iPhone ve iPad'e yükleyebileceğiniz en iyi emulator'leri listeledik.

Emulator'ler Hakkında

Apple, emulator'lere App Store'da izin vermediğinden, aşağıdaki emulator'lerden çoğunu yüklemek için iEmulators veya AppMarket gibi web sitelerinden ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Bunun mümkün olmadığı durumlarda emulator'ü öncelikle bir bilgisayarda derlemeniz gerekebilir.

1. Delta (Game Boy, N64, SNES)

iPhone için popüler emulator'ler arasındaki Delta'nın kararlı sürümünü, Alt Store'dan indirebilirsiniz. Delta'nın desteklediği Nintendo konsolları arasında Game Boy, Game Boy Color, Game Boy Advance, NES, SNES, N64 ve Patreon üyeliği karşılığında Nintendo DS var.

PS4, Xbox One ve MFi oyun kontrolleriyle bağlanabilen Delta, Bluetooth ve kablolu klavyeleri de destekliyor. iPhone'da Pokemon oynamak istiyorsanız, bunun için en iyi emulator Delta.

2. Provenance (Nintendo, Sony, Sega, Atari)

Provenance'ı kullanabilmek için önce bir bilgisayarda derlemeniz gerekiyor, ancak bu uğraşınıza değiyor. iPhone için geliştirilen en eski emulator'lerden biri olan Provenance, özellikle ilk PlayStation oyunlarını oynamak isteyenler için ideal.

Provenance'in desteklediği sistemler arasında Nintendo, Sega, Sony ve Atari konsolları bulunuyor. Herhangi bir noktada kaldığınız yeri kaydedebiliyor, video kaydı yapabiliyor ve tüm bunları iCloud ile eşitleyebiliyorsunuz. Hatta belirli bir save noktasının Provenance'ı her açtığınızda otomatik olarak yüklenmesini sağlayabilirsiniz.

Provenance geliştiricileri, yakın geçmişte yazılımı popüler emulator sitelerinden kaldırdı. Ancak buradaki talimatları izleyerek bir Apple geliştirici hesabı kullanarak uygulamayı yüklemeniz hala mümkün.

3. iNDS (Nintendo DS)

İlk sıradaki Delta'yı Nintendo DS için kullanmak isterseniz, Patreon üyeliğine ücret ödemeniz gerekiyor. Bu noktada karşımıza çıkan iNDS, Nintendo DS oyunlarını iPhone'da ücretsiz olarak oynayabilmenize olanak tanıyor.

NDS4iOS emulator'ünden türeyen iNDS, jailbreak'li olmayan cihazlara iEmulators ve BuildStore üzerinden yüklenebiliyor. Emulator'ü yükledikten sonra oyunları iPhone 5 ve sonrasında tam hızda, yeni iPhone'larda ise 60FPS'de oynayabiliyorsunuz.

4. PPSSPP (Sony PSP)

iPhone, iPad ve iPod Touch'ta PlayStation Portable (PSP) oyunlarını çalıştırmaya odaklanan PPSSPP, listemizdeki diğer emulator'ler gibi oyun durumunu kaydedebiliyor ve hatta oyunlara hile eklemenize izin veriyor. PPSSPP'nin belki de en iyi işlevi ise gerçek PSP ile kayıt dosyası değiş tokuşu yapmanıza izin vermesi. Bununla birlikte oyunlarınızı bulutla eşitlemenin bir yolu bulunmuyor. Muhtemelen bunun nedeni, PSP ROM'larının oldukça büyük olması.

5. RetroArch (Atari, DOS, Genesis, PC Engine)

Birçok konsolu bir araya getiren RetroArch, hepsine kullanımı kolay, tek bir arayüzden ulaşmanızı sağlıyor. Windows, macOS, Linux, Android ve iOS'a yüklenebilen RetroArch, en esnek emulator'lerden bir tanesi.

Game Boy, SNES ve PlayStation emulator'leri içeren RetroArch, aşağıdaki daha eski platformları da destekliyor:

  • Atari
  • DOS
  • MSX
  • Neo Geo Pocket
  • PC Engine
  • Sega Genesis (Mega Drive)
  • ve fazlası.

RetroArch tüm emulator'ler için aynı gamepad'i kullandığından, arayüzüne kolayca uyum sağlayabiliyorsunuz. Netplay işlevi ise diğer oyunculara bağlanıp, multiplayer oyun oynamanıza olanak tanıyor. Bu işlev, farklı platformlar arasında çalışıyor, yani Android'li bir oyuncu PC oyuncusuyla oynayabiliyor.

Okuyucu Yorumları