Kötü haber: Karbondioksit kritik seviyede!

Tüm dünyanın keyfini kaçıracak haber: Korkulan oldu; kritik seviye aşıldı!

Kritik seviye aşıldı!

National Oceanic and Atmospheric Administration'ın Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre, küresel ısınmanın başlıca suçlularından sayılar karbon dioksit gazı, Dünya çapında kritik bir seviyeye ulaşmış durumda. Küresel aylık ortalama karbon dioksit miktarı, Mart ayı içerisinde her milyon için 400.83 parçaya (ppm) ulaştı ve 1950'lerin sonlarında başlayan bu ölçümlerde 400ppm'in ilk kez geçildiğinin altı çiziliyor.

NOAA'dan Pieter Tans, bu durumun "hem rahatsız edici, hem de cesaret kırıcı" olduğunu söylemekte. Ceserat kırıcı olan, bu durumun önüne geçilmesinin zorluğu.

Petrol, gaz ve kömür gibi yakıtların enerji için kullanımı, metan ve karbondioksit gibi "sera gazlarının" yayılmasına sebep olmakta. Bu gazlar da özellikle geçtiğimiz yüzyıl içerisinde Dünya'nın ısısının, doğal değişimlerle açıklanamayacak seviyelere yükselmesine sebep olmuş durumda.

Nature Geoscience dergisinin söylediğine göre, dünya çapında karbondioksit seviyesinin 400ppm üzerine çıktığı en son zaman, milyonlarca yıl önceydi. Dergide 2009 yılında yayınlanan rapor, yaklaşık olarak 4.5 milyon yıl önce karbondioksit seviyesinin 365ppm ile 415ppm arasında olduğuna dair kanıtlar bulunduğunu belirtmekte. Tans'ın söylediğine göre de 400ppm miktarına ulaşılması önemli bir dönüm noktasını belirtmekte.

Endüstri devriminin öncesinde Dünya'daki karbondioksit seviyeleri yaklaşık olarak 280ppm çevresindeydi. Endüstrinin gelişimi ile yoğun olarak kullanılmaya başlanan fosil yakıtlar, bu seviyeyi hızlı ve ciddi bir şekilde arttırdı. NOAA'nın söylediğine göre karbondioksit, renksiz, kokusuz ve görünmez olmasına rağmen bütün sera gazlarının yarattığı ısı artışının yüzde 63'ünden sorumlu.

Okuyucu Yorumları