Mercedes şarj konusunda kararını verdi: Alman otomobil devi de Tesla dedi...

Ford, GM ve Volkswagen'ın ardından, Mercedes de elektrikli otomobilleri için şarj standardı konusunda Tesla'nın yolunu seçtiğini açıkladı.

Mercedes de şarj konusunda kararını verdi

Volkswagen'dan sonra, Avrupalı bir otomobil üreticisi daha Tesla’nın şarj teknolojisini benimsiyor. Mercedes-Benz, 2025’ten itibaren Kuzey Amerika’daki yeni EV’lerinde Kuzey Amerika Şarj Standardını (NACS) kullanacağını doğruladı. Sürücüler, Tesla Supercharger ağına ilk olarak 2024’te çıkacak bir CCS-NACS adaptörü aracılığıyla erişebilecek.

Şirketin söylediğine göre bu karar, Mercedes’in bu sonbaharda kendi yüksek hızlı şarj ağını kurma planlarını etkilemeyecek. Şirket, 2030 yılına kadar Kuzey Amerika’da toplam 2.500 şarj cihazıyla birlikte 400’ün üzerinde “Şarj Merkezi” kurmayı planlıyor. İlk kurulumlar artık hem CCS hem de NACS bağlantılarını içerecek şekilde ayarlandı ve Mercedes dışı EV’lere de açık olacak.

Yöneticiler, bu kararın sebebi konusunda oldukça açık konuştular. Mercedes yönetim kurulu başkanı Ola Källenius, bu genişletmenin, sürücülerin genel EV deneyimini iyileştiren “hızlı, rahat ve güvenilir” şarja sahip olmasını sağlayacağını söylüyor. Supercharger desteği, çok daha fazla şarj noktasına (şu anda 12.000’den fazla Supercharger noktası bulunuyor) erişim sağlıyor. ABD genelinde seyahat edebileceklerini ve şarj sürelerini en aza indirebileceklerini bilen sürücülerin de bir EQB veya EQS satın alma olasılığı daha yüksek olacaktır.

Bu geçiş, şimdilik dünya çapında bir geçiş olmayacak gibi görünüyor ve Mercedes’in üst segmente odaklanıyor olması, Ford ve GM gibi daha uygun fiyatlı markalara kıyasla erişimini sınırlayacaktır. Yine de, Mercedes’in NACS’ye geçiş yapması, VW ve Kuzey Amerika’da hala CCS kullanan diğer rakipler üzerindeki baskıyı artırıyor.