Mercedes Vision EQXX'i, tek şarjla inanılmaz bir menzile ulaştı

Sıcak yaz aylarında elektrikli aracınıza Türkiye'nin bir ucundan diğerine yolculuk ettiğinizi ama aracınızı hiç şarj etme gereği duymadığınızı düşünün... Mercedes Vision EQXX'i, bu hayali gerçeğe dönüştürüyor.

Mercedes Vision EQXX'i, tek şarjla inanılmaz bir menzile ulaştı

Mercedes-Benz'in prototip elektrikli aracı EQXX EV, 100kWh pil paketinin tek şarjıyla Arap Yarımadası boyunca, sıcağın altında ve kliması açıkken, 1.000 km'nin üzerinde zorlu bir yolculuğun üstesinden gelerek EV serisi için umutları yükseltti.

Şimdilik konsept bir araç olan Vision EQXX, yaklaşık 240 bg güç üreten ve 0-100 km/s hıza 6,8 saniyede çıkabilen tek bir sabit mıknatıslı senkron motorla çalışıyor.

Ancak bu aracın asıl vurucu noktası menzili. Tamamen daha iyi menzil için özenle tasarlanıp üretilen araçta bu nedenle dış tasarım bile rüzgar sürtünmesini azaltacak biçimde şekillendirilmiş. Ne de olsa, sizi menzil olarak daha uzağa taşıyacak değerli şarjınızı, biçimsiz tasarlanmış bir aracı rüzgara karşı hareket ettirebilmek için daha fazla yorulan bir motorla harcamak istemezsiniz.

Üstelik aracın üstünde, yüksek voltajlı elektrik sistemini destekleyen 117 güneş pili de bulunuyor. Yani güneşli sıcak havalarda, pilinizin şarjı doğrudan güneş tarafından bedavaya dolduruluyor.

Mercedes mühendislerine göre güneş sistemi, bu destansı yolculukta 1,8 kWh güneş enerjisi topladı; bu da yaklaşık 20 km fazladan menzil anlamına geliyor.