Microsoft Silverlight Geliyor!

Nokia, S60, Series 40 cihazlarında Microsoft Silverlight teknolojisini kullanacak.

Silverlight Geliyor!

Bu gelişmeyle, uygulama geliştirme uzmanlarına, S60 lisans sahiplerine ve bütün sektöre, önemli iş fırsatları ve ek geliştirme seçenekleri sunulacak.

Finlandiyalı mobil iletişim devi Nokia, hem Symbian işletim sistemi üzerinde çalışan S60 yazılımına, hem de Series 40 cihazlarına ve Nokia İnternet tablet'lerine Microsoft Silverlight teknolojisini ekleyecek. Silverlight desteği, geliştirme uzmanlarına, birden fazla platformda tutarlı ve güvenilir bir biçimde çalışan uygulamalar yaratma olanağı verecek.

Nokia'nın yazılım stratejisi, çapraz platform geliştirme ortamlarına dayanıyor ve pazar lideri ve zengin içerikli İnternet uygulama ortamlarını desteklemeyi, ayrıca açık inovasyonu teşvik etmeyi hedefliyor.

Microsoft, S60 lisans sahiplerinin müşterileri de dahil çok sayıda mobil kullanıcıya ulaşacak. Geliştirme uzmanları ve tasarımcılar, birden çok işletim sistemi, tarayıcı ve platform için farklı uygulama versiyonları ve servisler geliştirebilecekler.

Silverlight, yeni nesil ortam deneyimleri ve zengin interaktif uygulamalar sunmak için kullanılan çapraz tarayıcı ve çapraz platform özellikli bir ek yazılım olarak tanımlanıyor. Silverlight, dünya genelinde halihazırda 8.000'den fazla uygulamayı çalıştırıyor. Ayrıca, Entertainment Tonight, NBA ve NBC Universal gibi kuruluşlarda, müşterilere Web tabanlı deneyimler sunmak için kullanılıyor.

Mobil servisler hızlanıyor

Mobil servisler hızlanıyor

Pazar araştırma şirketi Ovum'un konu hakkındaki açıklaması şöyle: "Farklı cihazlar üzerinde çalışan zengin ve Web tabanlı servislere yönelik olarak pazarın açık bir talebi var; ama, bunları geliştirmek, ticari anlamda genellikle zor olabiliyor. Bu anlaşma, Microsoft açısından, Silverlight'ın çok sayıda üretici, platform ve cihaz tarafından kullanılması anlamına geliyor. Nokia ise kendi cihazlarındaki Web çalışma süresi seçeneklerini artırarak, daha fazla geliştirme uzmanına ve uygulamaya hitap ediyor. Bu durum, daha hızlı mobil servislerin yükselmesine yardımcı olacak ve her zaman her yerden cihaz tabanlı bilgi işlem yapılmasını mümkün kılacaktır."
Daha fazla imkan

Silverlight, bu yıl içinde S60 geliştirme uzmanlarının hizmetine sunulacak. Hemen arkasından, S60 lisans sahiplerine ilk servis verilecek. Böylece, uygulama geliştirme uzmanları, Symbian tabanlı S60'a yönelik daha geniş bir uygulama ortamı portföyüne kavuşacaklar. Bugün, S60 geliştirme uzmanları, C++, S60 Web Run-time, Java™ dili, Flash Lite from Adobe ve Python kullanıyorlar.

S60 hakkında

Symbian işletim sistemine dayanan S60, dünyanın lider smartphone yazılımı olarak biliniyor ve sektörün önde gelen bazı mobil servis üreticileri tarafından lisanslanıyor. Ocak 2008 itibariyle, 150 milyonu aşkın S60 cihazı sevk edilmiş bulunuyor. S60 yazılımının esnekliği, farklı donanım tasarımlarına ve yazılım konfigürasyonlarına olanak tanıyor.

Okuyucu Yorumları