Microsoft'un Ordu için HoloLens'ine ilk demo

Microsoft'un ABD Ordusu için geliştirmekte olduğu özel HoloLens için ilk tanıtım düzenlendi!

"Ordu HoloLens'inden" ilk tanıtım

Microsoft çalışanları, firmanın ABD ordusu ile 479 milyon dolarlık HoloLens anlaşmasını sorguladıklarında önemli bir soru ortaya çıkmıştı: Bu sistem nasıl gözükecekti? Artık, Ordu'nun CNBC'ye yaptığı, hem çatışma durumunda hem de eğitim sırasında destek sağlamak için HoloLens 2 kullanan Integrated Visual Augmentation System'in (IVAS - Entegre Görsel Güçlendirme Sistemi) bir erken demo gösterimi ile beraber daha iyi bir fikrimiz bulunuyor. Bildirilene göre bu sistem bir "gerçek hayattaki Call of Duty oyunu" hissi veriyor. Haritada birliğinizin konumunu görebilmenin yanı sıra bir pusula ve hatta silahınızın hedef noktası bile gözükebiliyor. Termal görüntüleme ile beraber gece başlıklarının kendini gösteren parlaması dahi olmadan da karalıkla rahat bir şekilde etrafınızı görmeniz mümkün.

IVAS, eğitim performansını geliştirmek için veriler sunacak. Kullanıcıların bakışları ve kalp ritimlerinin sunulmasının yanı sıra, eğitmenlerin örneğin oda temizleme tekniklerinde askerlerin eğimlerini yönlendirmeleri mümkün olacak.

Var olan HoloLens 2, var olan başlıklar ile beraber kullanım için çok büyük ancak bir Ordu lideri, altı ay içerisinde güneş gözlüğü boyutunda bir ünite beklediğini belirtmekte. Bunun, çok fazla parçanın başlığın dışına taşınmasını gerektireceğinden dolayı gerçekleşmeyeceğini tahmin etsek de IVAS için geliştirme süreci birkaç aydır devam etmekte. 2022 ve 2023 yılları içerisinde ise "binlerce askerin" IVAS'ı kullanması ve 2028'de daha geniş bir dağıtım yapılması bekleniyor.

Demonun muhtemelen bu anlaşma ve sisteme karşı olan tepkileri azaltmak için düzenlendiği tahmin edilebilir. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde Ordu Sekreteri Ryan McCarthy, durumu böyle tanımlamıyor ve sistemin çatışma alanı farkındalığını arttırarak sivil kayıpları azaltacağını söylüyor. Teste katılan askerlerden biri de sistemin temel olarak var olan "birden fazla sistemi" bir araya getirdiğini söylüyor. Kısacası Microsoft'un bu anlaşmayı korumayı ve savunmayı planladığı söylenebilir.

Ancak bu durum, firmanın çalışanları ve diğer eleştirmenler tarafından yapılan temel itirazların bazılarını etkilemiyor. Sorunun temel parçalarından biri, Microsoft'un herhangi bir girdi olmadan bir askeri projeye kendisini adamasıydı...

Okuyucu Yorumları