Yapay zeka desteğiyle ilerleyen mürettebatsız gemi Mayflower, bir kez daha yolda kaldı

IBM'in desteğiyle geliştirilen yapay zeka destekli ve mürettebatsız gemi Mayflower, bir kez daha hedefine ulaşamadan yolda kaldı.

Mürettebatsız gemi Mayflower yine yolda kaldı

Atlantik okyanusunu insansız olarak geçmek için yola çıkan yapay zeka destekli mürettebatsız Mayflower gemisi, mekanik bir arıza yaşadıktan sonra macerasını tamamlayamadan geri dönmek zorunda kaldı.

Deniz araştırmalarına odaklanan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan ProMare tarafından IBM'in yardımıyla inşa edilen gemi, Washington DC'ye ulaşmak amacıyla geçtiğimiz ay İngiltere'nin Plymouth kentinden yola çıktı. Ancak yolculuğun başlangıcından iki haftadan kısa bir süre geçtikten sonra bilgisayar kontrollü gemi Portekiz yakınlarında bozuldu.

Mayflower, navigasyon için bilgisayarlı görme algoritmaları çalıştıran çok sayıda kamera ve sensöre sahip. Ancak eğer bir donanım sorunu yaşarsa, bunu düzeltecek bir mürettebata sahip değil. 15 metre uzunluğundaki geminin durumuyla ilgili bilgiler çevrimiçi bir gösterge panosu aracılığıyla paylaşılıyor, izleyiciler yerini takip edebiliyor ve seyir halindeki canlı yayınları izleyebiliyor.

Bir izleyici, geminin güneş enerjisiyle şarj edilen pillerinin seviyesinin düştüğünü ve geçtiğimiz hafta rotasından saptığını fark etti. Canlı yayınlar o zamandan beri kapatıldı.

Mayflower projesinin eş direktörü, önceki yönetim kurulu üyesi ve ProMare başkanı Brett Phaneuf, geminin karaya çekileceğini doğruladı. Mühendisler mekanik arızayı değerlendirmeye ve tamir etmeye çalışacak: "Gemi biraz zorlandı ve ona bir göz atmak ve yolculuğun geri kalanını tamamlayabileceğinden emin olmak için Horta, Azor'a bir liman çağrısı yapıyoruz."

Mayflower henüz Horta'ya ulaşmadığı için arızanın sebebi tam olarak belli değil.

ProMare, mekanik sorunu çözmeyi ve yolculuğa devam etmesi için gemiyi denize geri göndermeyi umuyor. Arıza, geminin jeneratöründen kaynaklanıyor gibi görünüyor ve makine öğrenimi yazılım özelliklerinin hiçbiri etkilenmiş değil.

Bu, geminin jeneratörünün ilk arızası değil. Mayflower 2021'de ilk transatlantik yolculuğunu denediğinde, mühendisler geminin jeneratörünün metal bir bileşeninin kırıldığını keşfetti. Dizel yakıt sızdı ve yedek güç kaynağı olmadan enerji için sadece güneş panellerini kullanabiliyordu. Denize açıldıktan sadece üç gün sonra gemi tamir için geri çağırıldı.

İkinci deneme de sorunsuz gitmedi. Yine de gemi bu son mekanik aksamadan önce en azından daha uzun bir süre denizde kalabildi.