NASA, Mars keşfini "arılara" bırakacak...

NASA, yeni Mars keşif ve araştırma görevlerinde çok farklı bir yöntem kullanmak için kolları sıvadı!

NASA'nın yeni projesi: Marsarıları.

NASA'nın Mars Rover programının başarısı dikkat çekici. Bu küçük araçlar Mars yüzeyinin farklı bölgelerini gezerek geriye paha biçilemez veriler gönderdiler. Ancak bu araçların ciddi sınırları bulunuyor; örneğin inanılmaz derecede yavaş hareket ediyor olmaları. Mars yüzeyinde geçirilen 2.000'in üzerinde günün ardından Curiosity aracı 19 kilometreden az mesafe kat etti. Bu yüzden de NASA, tamamen yeni bir keşif programına kaynak sağlamaya karar verdi: Yapay zeka tarafından yönetilen bir robot arı filosu.

Alabama'daki araştırmacılar Japonya'daki bir ekip ile beraber "Marsbees"in (Marsarıları) geliştirilmesi üzerinde çalışıyorlar. Her bir Marsarısı yaklaşık olarak bir bal arısı boyutunda olacak ama daha ince olan Mars atmosferi sebebiyle daha büyük kanatlara sahip olacak. Koloni halinde hareket edecek olan bu robotlar, Mars atmosferinde uçabilecekler ve hareket yetenekleri sayesinde pek çok farklı ölçüm yapabilecekler.

Marsarıları bir ana merkeze sahip olacak ve bu senaryo için ana merkez, bir çeşit büyük, hareketli, arıların şarj olabilecekleri bir rover olacak. Ancak arıların topladıkları verileri geri göndermeleri için yere inmeleri gerekmeyecek, bütün veri aktarımı kablosuz bir şekilde gerçekleştirilecek.

Projenin şu anda başlangıç seviyesinden bile geride olduğu söylenebilse de, oldukça ilgi çekici özellikleri olduğu kesin. Bu proje, NASA'nın Mars'a bir gün insan göndermek hedefi ile finansal olarak desteklediği 25 projeden sadece biri...

Okuyucu Yorumları