NASA'dan Ay'a geri dönüş yolunda bir önemli adım daha

NASA, CAPSTONE fırlatması ile insanları Ay'a geri götürmek yolunda önemli bir adım daha attı.

Ay'a geri dönüş yolunda bir önemli adım daha

Rocket Lab, Ay'ın yörüngesine girecek olan NASA'nın 55 poundluk (yaklaşık 25kg) CAPSTONE küp uydusunu başarıyla fırlattı. Bu fırlatma ile NASA'nın 1972'den bu yana ilk kez Ay'a insan göndermeyi amaçlayan Artemis görevinde küçük ama önemli bir adım daha tamamlanmış oluyor.

Fırlatma, NASA'nın yayınına göre nominal olarak ilerledi ve düşük Dünya yörüngesine yaklaşık 'T' artı 10 dakikada ulaştı. Electron fırlatması, ilk roketin gaz türbini yerine bataryalar ve elektrikle çalışması dışında, diğer fırlatmalara oldukça benziyor. Bataryalar kullanıldığı için, fırlatma döngüsünün sonuna yakın gerçekleşen "batarya bırakma" adı verilen bir aşama var.

Rocket Lab, roketi derin uzaya göndermeye yetecek güce sahip Lunar Photon üst aşaması adı verilen özel bir eklentiye sahip bir Electron roketi kullandı. Şirket, bunun Ay yörüngesine bir yük fırlatmaya çalışan en küçük roketlerden biri olduğunu belirtti. Şirketin TechCrunch ile daha önce yaptığı bir görüşmeye göre, Rocket Lab'ın Yeni Zelanda'nın Mahia Yarımadası'ndaki alanından başlatıldı ve "Electron'un şimdiye kadar uçurmak zorunda kaldığı en yüksek kütleyi ve en yüksek performansı" temsil ediyordu.

CAPSTONE, sonunda Ay'ın yörüngesine girmesine imkan tanıyacak bir Ay ötesi enjeksiyon (TLI) için yeterli hızı oluşturmak amacıyla dokuz gün boyunca Dünya'nın yörüngesinde kalacak. Buradaki ilk amaç, Gateway uzay istasyonu için planlanan "yakın doğrusal hale" adı verilen bir tür oldukça eliptik Ay yörüngesini doğrulamak olarak tanımlanıyor. Gateway, SpaceX tarafından bir bilim laboratuvarı ve astronotlar için yaşam alanları ve gelecekteki uzay araçları için limanlarla birlikte ay yörüngesine yerleştirilecek.

Uydunun 13 Kasım'da Ay'a varması planlanıyor. Canlı yayının tekrarını görmek için buraya tıklayabilirsiniz