Öğrenciler keşfetti, mesajlarla yayıldı: Bankadan milyonlarca dolar çektiler

Etiyopya'da ilginç bankacılık krizi... BBC'nin haberine göre ülkenin en büyük ticari bankası, bir "sistem arızasının" ardından müşteriler tarafından çekilen büyük miktarlardaki parayı kurtarmaya çalışıyor.

Öğrenciler keşfetti, mesajlarla yayıldı: Bankadan milyonlarca dolar çektiler

BBC'nin haberine göre müşteriler Cumartesi günü erken saatlerde Etiyopya Ticaret Bankası'ndaki (CBE) hesaplarında sahip olduklarından daha fazla nakit çekebileceklerini keşfettiler. Yerel basına göre kurumun işlemleri dondurması birkaç saat sürdü ve sistem arızası sırasında 40 milyon dolardan fazla para çekilip diğer bankalara aktarıldı.

ÖĞRENCİLER ÇEKMİŞ

Banka başkanı Abe Sano paranın büyük bir kısmının öğrenciler tarafından devlete ait CBE'den çekildiğini söyledi. Çünkü arıza haberi mesajlaşma uygulamaları nedeniyle hızla üniversitelerde yayıldı. Kampüs ATM'lerinde uzun kuyruklar oluştu. BBC'nin haberine göre Etiyopya'daki bir öğrenci polis memurları onları durdurmak için kampüse gelene kadar insanların para çektiğini söylüyor. Bir başka öğrenci ise arkadaşları kendisine ATM'lerden büyük miktarlarda para çekmenin veya bankanın uygulamasını kullanarak para transfer etmenin mümkün olduğunu söylediğinde "bunun doğru olduğuna inanmadığını" söyledi.

Habere göre 82 yıl önce kurulan CBE'de 38 milyondan fazla kişinin hesabı bulunuyor. Etiyopya Merkez Bankası Pazar günü bir açıklama yaparak "bakım ve denetim faaliyetleri" sırasında "bir aksaklık" meydana geldiğini duyurdu.

Ülkede en az üç üniversite, öğrencilere CBE'den almış olabilecekleri, kendilerine ait olmayan paraları iade etmelerini tavsiye eden açıklamalar yayınladı. Abe Sano ise parayı iade edenlerin cezai bir suçla suçlanmayacağını söyledi. Ancak bankanın şu ana kadar ne kadar parayı geldiği aldığı bilinmiyor.