OpenAI'ye GPT darbesi: Marka tescil talebi reddedildi

Yapay zeka asistanı ChatGPT ile tüm liselerde yapay zekaya dönem ödevi yaptırma çağını açan OpenAI, aslında GPT ismini tescil ettiremiyor ve bu yüzden sohbet robotuna resmi bir isim veremiyor. Peki şirketi engelleyen ne?

OpenAI'ye GPT darbesi: Marka tescil talebi reddedildi

ABD Patent ve Marka Ofisi (PTO), OpenAI'nin "jeneratif - üretken (G) önceden eğitilmiş (P) transformatör (T)" anlamına gelen GPT kelimesini tescil ettirmek için yaptığı başvuruyu, GPT'nin tescil edilemeyecek kadar genel bir terim olduğunu ve rakiplerin ürünlerini GPT olarak doğru bir şekilde tanımlamalarını engelleyebileceğini söyleyerek reddetti.

OpenAI başvurusunda GPT'nin tanımlayıcı bir kelime olmadığını, yani tüketicilerin ne anlama geldiğini "hemen anlayacağı" kadar genel bir terim olmadığını savunuyordu. PTO ise, 6 Şubat tarihli kararında, tüketicilerin GPT'nin ne anlama geldiğini bilmemelerinin önemli olmadığını, çünkü teknolojiyi kullananların GPT'nin sadece OpenAI ürünlerine değil, genel bir yazılım türüne atıfta bulunduğunu anladıklarını yazdı.

Üretken yapay zekanın yükselişinden bu yana, diğer birçok yapay zeka hizmeti ürün adlarına GPT'yi ekledi. Örneğin, GPTZero adında bir yapay zeka dedektörü girişimi var. Diğer şirketler de temel yapay zeka modellerini genellikle GPT olarak adlandırıyor çünkü sundukları hizmetin tam açıklaması böyle.